Prema neslužbenim informacijama obvezujuće ponude za kupnju 52-postotnog udjela u vodećem slovenskom pekarskom lancu predali su Podravka, Don Don iz Metlike i francuski investicijski fond Ardian Investment, navodi slovenski list Dnevnik

Za kupnju većinskog udjela u ljubljanskom Žitu natječu se najmanje tri kandidata, piše slovenski dnevni list Dnevnik.

Rok za predaju ponuda istekao je u petak, a prema neslužbenim informacijama obvezujuće ponude predali su Podravka, Don Don iz Metlike i francuski investicijski fond Ardian Investment, koji je u vlasništvu francuskog proizvođača smrznute tijesta Européenne des deserti i poljskog proizvođača keksa Delic-Pol, navodi Dnevnik.

Svoje udjele u ljubljanskoj pekarskoj industriji zajednički prodaju Slovenski državni holding, Modra zavarovalnica te investicijska društva KD Skladi i NLB Skladi. Ukupno je na prodaju 52 posto dionica Žita.

Za većinski udjel u Žitu zainteresirani su bili i hrvatski Franck, češka Agrofert Group i još dva investicijska fonda, a je li netko od njih također predao ponudu bit će poznato narednih dana, navodi slovenski list.

Prema neslužbenim informacijama iz natječaja se, također prema neslužbenim informacijama, već povukao litavski investicijski fond, a vlasnik Francka Milan Artuković nije uspio okupiti konzorcij hrvatskih prehrambenih tvrtki koje bi nakon preuzimanja podijelile Žito.

Prema nekim informacijama ponuditi nije podnio ni Agrofert, ali u toj kompaniji nisu tu informaciju željeli ni potvrditi niti opovrgnuti. “Svoje buduće akvizicije i investicije ne komentiramo. Pratimo mnogo poduzeća u Europi, ali to znači da ćemo ih sve kupiti”, odgovorili su u češkoj kompaniji. Dodali su kako su trenutno usredotočeni na integraciju njemačke pekarske grupe Lieken, koju su prije godinu i pol kupili od Barille.

Iz Podravke na upit Dnevnika nisu odgovorili, a vlasnik Don Dona Aleš Mozetič potvrdio je predaju obvezujuće ponude.

Mozetič sa Žitom ima ambiciozne planove. Objašnjava da je oko 70 posto programa Žita komplementarno s njihovim proizvodnim programom. Preko Don Dona bi se najveća slovenska pekarska grupa proširila na hrvatsko, srpsko, bosansko, crnogorsko, rumunjsko i bugarsko tržište.

“U tim zemljama još uvijek postoji mnogo malih trgovina, a Don Don na njima opskrbljuje oko osam tisuća prodajnih mjesta dnevno”, rekao je Mozetič.

Nakon neuspješnog pokušaja da okupi hrvatski konzorcij, Milan Artuković je pregovarao s Mozetičem o zajedničkoj ponudi, ali vlasnik Don Dona kaže da su ponudu predali samostalno.

Rasplet prodaje Žita ovisit će u velikoj mjeri o Mercatoru i Agrokoru. Naime, Žito preko slovenskog trgovačkog lanca plasira znatan dio svojih proizvoda, a očekuje se da će budući vlasnik prije kupnje tražiti određena jamstva za nastavak suradnje.

Osim toga, Žito se natječe za kupnju Mercatorove Pekarne Grosuplje, a rok za podnošenje obvezujućih ponuda istječe u drugoj polovici veljače. Za Grosuplje se uz Žito zainteresirani Don Don, Čakovečki mlinovi i Zagrebačke pekarne Klara. (banka.hr)