Podravka ove godine planira otkupiti rekordu količinu pšenice, više od 60.000 tona, izvijestili su iz te koprivničke prehrambene kompanije koja je i ove godine žetvu najavila tradicionalnim stručnim skupom “Dan polja pšenice”. Direktor Podravkina sektora poljoprivrede Zdravko Dimač istaknuo je kako Podravka ove godine planira otkupiti rekordnu količinu pšenice.

“To je rezultat unaprjeđenja suradnje s domaćim kooperantima i braniteljskim zadrugama i u skladu sa strateškim ciljem Podravke da 100 posto potrebne sirovine nabavlja s domaćih polja, kod onih poljoprivrednih kultura koje je moguće proizvesti u Hrvatskoj”, ističu iz koprivničke kompanije u priopćenju s “Dana polja pšenice”, skupa na kojem su predstavnici kompanije razmijenili iskustva i znanja vezana uz uzgoj i otkup pšenice sa stručnjacima, znanstvenicima i proizvođačima.

Podravka trenutno surađuje s oko 2500 kooperanata, a događanjima poput “Dana polja pšenice” želi potaknuti što više domaćih proizvođača da postanu kooperanti kompanije.

Ističu i da Podravka kontinuirano prati zahtjeve i kapacitete tržišta te tako planira proizvodnju i otkup pšenice, a svoje kooperante prati financijskom i stručnom podrškom u cijelom procesu.

Također, radi ostvarenja što boljih prinosa, Podravka na svojim pokusnim poljima provodi istraživanja na raznim sortama pšenice.

Tako je i ove godine na proizvodnim površinama koje koristi za vlastitu poljoprivrednu proizvodnju postavljen sortni pokus s tridesetak sorata pšenice gotovo svih domaćih i stranih oplemenjivačkih programa prisutnih u Hrvatskoj.

Cilj istraživanja i eksperimentalnog rada koji se provode duži niz godina je među postojećim sortama pronaći one koje će uz primjenu suvremene tehnologije proizvodnje visokim prinosom zadovoljiti poljoprivredne proizvođače te istovremeno prerađivačkoj industriji osigurati visoko kvalitetnu sirovinu, ističu iz Podravke.

Prenose i kako je govoreći o modelima ugovaranja i uvjetima otkupa pšenice, Zlatko Đelekovčan iz sektora Poljoprivrede istaknuo kako Podravka cjenovno stimulira proizvođače pšenice I i II klase jer su zahtjevi za kvalitetom iz godine u godinu sve stroži. Također, udaljenim proizvođačima Podravka participira i u dijelu transportnih troškova, navodi se u priopćenju.

Na stručnom skupu “Dani polja pšenice” bilo je riječi i o prinosima i kvaliteti aktualnog sortimenta pšenice, ispravnoj gnojidbi kao važnoj agrotehničkoj mjeri neophodnoj za ostvarivanje visokih prinosa i kvalitete zrna pšenice, a sudionicma je predstavljen i oplemenjivački program na pšenici te su imali prigodu obići pokusna polja. (Hina)