Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj u trećem su tromjesečju ove godine bile niže 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

poljoprivredni proizvodi-midiPrema podacima DZS-a, na taj su pad većinom utjecale cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda, koje su smanjene za 6,5 posto, dok su proizvođačke cijene biljnih proizvoda povećane za 2,9 posto. Istodobno su cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji pale za 4,3 posto. Cijene žive stoke i peradi u trećem su ovogodišnjem tromjesečju prema istom razdoblju lani pale za 6,8 posto, a cijene stočnih proizvoda za šest posto.

Na to su najviše utjecale cijene kravljeg mlijeka i živih svinja koji imaju velik udjel u stočnoj proizvodnji. Tako su cijene svinja u trećem tromjesečju pale 15,4 posto prema istom razdoblju lani, a cijene mlijeka za 9,4 posto. Na rast cijena biljnih proizvoda najviše su utjecale cijene povrća i voća u čijim grupama većina proizvoda bilježi rast cijena. Cijena povrća je tako porasla 3,4 posto, voća 1,9 posto, maslinovog ulja 5,3 posto, vina 9,6 posto itd.

Pad cijena zabilježen je pak kod žitarica, za 4,1 posto, te krmnog bilja, za 5,7 posto. Kod dobara utrošenih u poljoprivrednu proizvodnju pale su cijene sjemena i sadnog materijala za 8,4 posto te energije i maziva za 24 posto.

Istodobno je za 15,7 posto porasla cijena gnojiva, sredstava za zaštitu bilja za 0,1 posto, a za 3,4 posto veterinarskih usluga. (glasw-slavonije.hr)