Cigarete opet poskupljuju

Pojedine marke cigareta od ponedjeljka će imati više cijene, pokazuju podaci Carinske uprave kojoj su trgovci prijavili nove maloprodajne cijene.

Tako će za jednu kunu poskupjeti neke marke TDR-a i Philip Morrisa. TDR-ovi Benston i York prodavat će se po 19 kuna, Filter 160 stajat će 21 kunu, Walter Wolf meki 20 kuna, Walter Wolf i Walter Wolf white 22 kune, a razne vrste Ronhilla 23 kune. Dok će Philip Morrisov Marlboro stajati 25 kuna, a Muratti 22 kune.

Ministarstvo financija objavilo je nedavno da se cigarete mogu prodavati po višim maloprodajnim cijenama od naznačenih na duhanskoj markici, ali ne višim od zadnje prijavljene maloprodajne cijene.

Državni inspektorat objavio je da svi trgovci koji imaju ili će staviti u maloprodaju cigarete označene markicama s nižom cijenom trebaju o višoj cijeni na prikladan i dostupan način obavijestiti potrošače.

Skuplje cigarete posljedica su uvođenja novih trošarina koje će postupno, u tri faze, rasti do kraja 2017., što će u konačnici dovesti do značajnijeg poskupljenja cigareta. Zakonom o trošarinama, koji je stupio na snagu 1. srpnja, sustav trošarina u Hrvatskoj u potpunosti će se uskladiti s onim u EU-u. (Banka.hr)

Prethodni članakPPK Karlovac: Hrenovke u vakuum pakiranju i rinfuzi
Sljedeći članakPregovori o transatlantskoj slobodnoj trgovini unatoč napetostima