Ključna božićna sezona u maloprodaji još bi mogla biti spašena, pod uvjetom da se građani pridržavaju protupandemijskih mjera, poručio je u četvrtak francuski ministar gospodarstva. “Želim da maloprodaji spasimo prosinac… A odluka premijera i predsjednika ovisit će o zaštiti sigurnosti francuskog stanovništva”, rekao je Bruno Le Maire u razgovoru za radijsku postaju BFM Business, naglasivši da je kriza posebno teško pogodila male trgovce.

“Mogli bismo imati dinamičan prosinac bude li se stanovništvo držalo smjernica”, dodao je ministar.

Trenutno u Francuskoj rade samo trgovine koje prodaju osnovne potrepštine, a pomoćnik premijera za odnose s Parlamentom Marc Fesneau izjavio je u srijedu da još nisu spremni dopustiti otvaranje ostalih maloprodajnih tvrtki. Moramo poduprijeti nastojanja da se se suzbije covid 19, naglasio je Fesneau.

Propisi bi trebali biti ažurirani tokom dana, na konferenciji za novinare premijera Jeana Castexa o stanju sa covidom 19 u Francuskoj. Ministar gospodarstva najavio je pak da razmatra dodatne mjere pomoći malim i srednjim poduzećima koje su teško pogodile mjere zatvaranja.

Vlada bi im mogla pomoći u plaćanju najma poslovnog prostora, rekao je ministar gospodarstva, naznačivši i mogućnost poreznih kredita te intervenciju kako bi se riješio problem zaliha.

“Važno je pitanje i višak zaliha, moramo pomoći i sa zalihama”, izjavio je ministar Bruno Le Maire. Naglasio je ipak da još nije donesena nikakva odluka. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!