U New Yorku je završena godišnja konferencija inicijative pod nazivom Načela osnaživanja žena – jednakost znači poslovnu uspješnost (eng. The Women’s Empowerment Principles – Equality Means Business), koju su 2010. godine zajednički pokrenuli Svjetski sporazum Ujedinjenih naroda (UN Global Compact) i organizacija Ujedinjenih naroda Žene (UN Women), a na kojoj je glavna govornica bila Hillary Clinton.

Na dvodnevnoj konferenciji održanoj 10. i 11. ožujka sudjelovalo je i izaslanstvo Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koja zastupa i provodi program Svjetskoga sporazuma Ujedinjenih naroda u Republici Hrvatskoj.

U hrvatskome izaslanstvu bili su Ljerka Puljić, članica Nadzornoga odbora i savjetnica predsjednika Uprave Agrokora, Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska, Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, i Nataša Novaković, savjetnica glavnoga direktora HUP-a.

Inicijativa Načela osnaživanja žena – jednakost znači poslovnu uspješnost usmjerena je stvaranju uvjeta za ravnopravnost žena i muškaraca u društvu, na tržištu i na radnome mjestu putem suradnje poslovnoga sektora, udruga civilnoga društva, međunarodnih organizacija i vlada.

Inicijativa se uz ostalo zalaže za veću zastupljenost žena na visokim upravljačkim položajima te promiče važnost obrazovanja, usavršavanja i profesionalnoga razvoja žena.

Govoreći na godišnjoj konferenciji spomenute inicijative glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon istaknuo je da jačanje uloge i uključenosti žena mora biti najvažniji zadatak svih vlada i Ujedinjenih naroda, ali i svih članova društva.

Pohvalio je pomake koje su tvrtke koje podržavaju inicijativu već postigle kad je riječ o većoj zastupljenosti i uključenosti žena, ali i pozvao na ulaganje još većih napora i širenje inicijative na još veći broj tvrtka.

Glavna govornica na konferenciji Hillary Clinton u svojemu je izlaganju zaključila da je u posljednjih 20 godina, koliko je prošlo od donošenja Platforme za akciju, koju je na UN-ovoj četvrtoj konferenciji o ženama 1995. godine u Pekingu prihvatilo svih 189 država članica, mnogo napravljeno u postizanju ravnopravnosti žena u društvu.

“Ali posao još uvijek nije završen. Puna uključenost žena i djevojaka ostaje velik i nedovršen posao za 21. stoljeće”, poručila je bivša državna tajnica SAD-a Hillary Clinton.

Posebno je naglasila ekonomsku važnost veće uključenosti žena navodeći primjer SAD-a.

“Kada bismo zaposlenost žena doveli na razinu na kojoj je zaposlenost muškaraca, to bi za naše gospodarstvo značilo porast od gotovo 10%. Podaci koji se odnose na druge zemlje pokazuju da bi i u njima taj porast bio znatan”, istaknula je Hillary Clinton.

“I ovaj je skup još jednom potvrdio da se puna ravnopravnost žena u društvu može postići samo zajedničkim djelovanjem poslovnog i civilnog sektora te vlada. Veća uključenost žena u tržište rada kao i njihova ravnopravnija zastupljenost u upravljanju nikako nije interes samo žena i ne može počivati samo na inicijativama koje pokreću same žene. To je apsolutno i interes muškaraca i cijeloga društva jer brojni dokazi govore u prilog tome da veća uključenost žena omogućava ekonomski napredak ne samo žena i njihovih obitelji, ne samo pojedinih kompanija već i nacionalnih ekonomija”, izjavio je Davor Majetić ovom prigodom.