U studenom godišnja stopa inflacije 1,3 posto

Prosječna godišnja stopa inflacije u jedanaest mjeseci iznosila je 1,5 posto, napominju analitičari Raiffeisen banke

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena u studenom su, uz pad na mjesečnoj razini, na godišnjoj razini usporile s rastom. Tako su potrošačke cijene u odnosu na listopad niže za 0,3 posto dok su u odnosu na studeni 2017. usporile sa stopom rasta na 1,3 posto (najniža stopa rasta u posljednjih sedam mjeseci). Prosječna godišnja stopa inflacije u jedanaest mjeseci iznosila je 1,5 posto, napominju analitičari Raiffeisen banke.

Najznačajniji doprinos padu na mjesečnoj razini (-0,26 posto) došao je od nižih cijena Prijevoza (-2,1 posto) pri čemu je najviša stopa pada zabilježena u zračnom prijevozu (-13,1 posto). Snažniji pad cijena u odnosu na listopad obuzdale su više cijene Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva s mjesečnim rastom cijena od 0,6 posto i pozitivnim doprinosom od 0,1 posto.

U odnosu na isti mjesec 2017., sve kategorije proizvoda bilježe rast cijena, osim Odjeće i obuće koje su na godišnjoj razini niže za 1,5 posto te Komunikacija s nižim cijenama od 0,2 posto. Pozitivne stope rasta podržane su višim cijenama Hrane i pića s obzirom na značajan udio u strukturi potrošačke košarice (28 posto), ali i uzastopni rast od kraja 2016. Međutim, u posljednja tri mjeseca stope rasta u ovoj kategoriji spustile su se ispod 1 posto (0,5 posto u studenom).

Usporavanje godišnje stope rasta potrošačkih cijena posljedica je zamjetnog usporavanja rasta cijena u kategoriji Prijevoza čije su cijene s 6,5 posto koliko je njihov rast iznosio u listopadu usporile na 3,4 posto. Posljedica je to zamjetnog usporavanja rasta cijena Goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva koje su s petomjesečnog dvoznamenkastog rasta usporile na 6,7 posto. Slabljenje inflatornih pritisaka u ovoj kategoriji posljedica je kretanja na globalnim robnim tržištima odnosno usporavanja godišnjeg rasta cijena sirove nafte na svjetskim tržištima, s gotovo 40 posto u listopadu na 5,3 posto u studenom (Brent).
Izuzmemo li cijene energije potrošačke cijene u prvih jedanaest mjeseci zabilježile su rast od 0,7 posto.

“Usporavanje stopa rasta inflacije prvenstveno je posljedica nižih stopa rasta cijena nafte na svjetskim tržištima tako da na kraju 2018. očekujemo skromnu stopu rasta od 1,3 posto dok bi prosječna stopa inflacije na razini cijele godine mogla iznositi 1,6 posto. Primjena smanjene stope PDV-a od 13 posto (od siječnja 2019.) za niz proizvoda mogla bi dijelom neutralizirati potencijalne inflatorne pritiske u godini pred nama. Što se tiče ponude, ona će ostati osjetljiva na cijene energije isto kao i na području eurozone. Tako i ESB- u posljednjim projekcijama, uslijed trenutnih razina cijena sirove nafte, očekuje kretanje stope inflacije ispod 2 posto (2018. – 1,8 posto, 2019. – 1,6 posto)2, zaključuju analitičari RBA.