U Hrvatskoj je u ožujku potrošnja u maloprodaji potonula 7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njezin najveći pad od 2010. godine, kada je gospodarstvo bilo u recesiji a pad maloprodajnog prometa iznosio je 7,2 posto. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u ožujku potonula 11,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na ožujak prošle godine pala 7 posto.

To predstavlja nagli zaokret trenda, s obzirom da je u veljači promet u trgovini na malo porastao 4,9 posto na godišnjoj razini. Oštar pad potrošnje posljedica je mjera usmjerenih na sprječavanje širenja koronavirusa, koje su stupile na snagu u drugoj polovini ožujka.

Kako ističu analitičari Hrvatske gospodarske komore, pad u ovogodišnjem ožujku rezultat je mjera u borbi protiv koronavirusa, čija je primjena počela 19. ožujka, a uključivale su, među ostalim, i obustavu rada dijela poduzetnika u djelatnosti trgovine i obustavu rada ugostiteljskih objekata.

Pad prometa u promatranome mjesecu prvi je godišnji pad još od svibnja 2019. godine (-1,9 posto, koji je, među ostalim, zabilježen zbog znatnog pada broja svibanjskih turističkih noćenja). U posljednjih 67 mjeseci bilježio se trend rasta koji je prekinut samo u dva mjeseca (svibanj 2019. i ožujak 2020. godine).

Na višegodišnji je trend maloprodajnoga prometa povoljno utjecalo poboljšanje pouzdanja potrošača (prema anketi čije rezultate objavljuje Europska komisija), kod kojega se od listopada 2014. do veljače 2020. godine bilježi uzlazni trend koji je prekinut sedam puta (tri puta u 2016., tri puta u 2017. godini i jednom u 2019. godini). Konkretno, u siječnju 2020. godine prvi je put zabilježeno pozitivno pouzdanje potrošača (veći je postotak pozitivnih u odnosu na negativne odgovore na pitanja u anketi). Na poboljšanje pouzdanja potrošača u posljednjim su godinama određen utjecaj imale povoljnije promjene oporezivanja plaća, koje su uslijedile početkom 2015., 2017. i 2019. godine, a utjecale su na povećanje kupovne moći stanovništva. Ipak, u ožujku 2020. godine zabilježeno je pogoršanje pouzdanja potrošača u odnosu na ožujak 2019. godine.

Na kumulativnoj je razini, odnosno u prva tri mjeseca 2020. godine, realan promet u trgovini na malo bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 0,9 posto veći u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Izvori: DZS, Raiffeisen istraživanja

Višegodišnja povoljnija kretanja maloprodajnoga prometa rezultirala su time da je u 2019. godini prestignuta razina realnoga prometa iz 2008. godine. Taj je trend pozitivno utjecao i na kretanja vrijednosti osobne potrošnje, tj. najveće komponente BDP-a (u 2019. godini razina od 58,1 posto BDP-a), koja od trećega kvartala 2015. godine kontinuirano raste na godišnjoj razini te tako pozitivno utječe i na ostvaren realan rast BDP-a kod kojega se u 2019. godini također bilježi veća razina od one iz 2008. godine.

“Podaci za travanj bit će objavljeni krajem svibnja i izvjesno je da će pokazati realan godišnji pad maloprodajnoga prometa, na što upućuju dosad objavljeni rezultati ankete o pouzdanju potrošača u travnju 2020. godine, gdje je zabilježeno najveće pogoršanje pouzdanja potrošača (od svibnja 2006. godine, tj. otkad su dostupni podaci za usporedbu) te podaci Porezne uprave (informacije iz sustava fiskalizacije) koji pokazuju da je od 20. do 26. travnja 2020. godine iznos računa u djelatnosti trgovine na veliko i na malo bio 18,8 posto manji u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Na podatke o kretanjima maloprodajnoga prometa na razini cijele ove godine uvelike će utjecati trajanje pandemije uzrokovane koronavirusom, no još je uvijek teško predvidjeti buduća kretanja prometa u trgovini na malo”, zaključuju analitičari HGK.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!