Velike hladnoće, osim što su ovih dana i prodavačima i kupcima gotovo ispraznile tržnice, podigle su i cijene povrću koje se, izloženo na klupama, doslovce zamrzava na slavonskoj studeni što mjeri i (preko) –20.

Đakovo je jučer osvanulo na –17, a na njegovoj tržnici kilogram špinata ovih je dana poput kilograma nekih vrsta mesa, primjerice pojedinih dijelova svinjetine – čak 25 kuna.

“Ima i ledo špinata, smrznutog, za sedam kuna”, odgovara na ovaj skok cijena jučer jedna Đakovčanka. Kaže, pri obilasku krajnje mršave ponude tržnice, vidljiv je porast cijena za koju kunu i na drugoj robi jer je, zbog hladnoće, nema.

Nad rastom cijena povrća negoduju i Dalmatinci; na splitskoj i zadarskoj tržnici ovih dana cijena salati i blitvi još je veća od slavonskih – u Zadru 30, a u Splitu i do 50 kuna.

Tamošnji su kupci šokirani cijenama, a povrtlari smrzavanjem svoga povrća što im je desetkovalo ponudu. Na djelu je, reklo bi se, zakon ponude i potražnje; čim se osjeti pomanjkanje neke robe na tržištu, diže joj se cijena. Slavonski povrtlari kažu kako je kod njih poskupjelo povrće roba iz uvoza, da na skok cijena ne utječu oni nego uvoznici.

“Mi od zimske proizvodnje nemamo ništa. Ja osobno ne izlazim posljednjih mjesec dana, ja sam čisti proizvođač. Da imam svog špinata sada, da, bio bi do 25 kn. Jer treba na ovoj hladnoći robu iznijeti van, gdje je puno propadne. Kada netko na ovoj zimi želi salatu neka ju onda i plati. To su realne cijene”, komentar je povrtlarke, vlasnice OPG-a Blaženke Škorvage iz Punitovaca. Ipak, ocjenjuje, Dalmatinci su s poskupljenjem pretjerali.

“I nama je suša toliko toga odnijela, pa nismo dizali cijene u nebesa. Ondje žene kažu kako preko kupaca, viših cijena, moraju namiriti štetu od hladnoće i smrzavanja, no ja kažem – nije kupac kriv zbog zime, suše”, kaže Škorvaga. Ova punitovačka povrtlarka svoju robu imat će u ožujku.

Dopredsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ), đakovački voćar Josip Đelagić, kaže kako je voće poskupjelo 10 – 25 %, da se cijenama koje “vrijede” na tržnicama sada izjednačilo s onima u trgovačkim centrima.

“Svi se u pitanju poskupljenja najviše žale na Zagreb. Hrvatskih jabuka ima još ovaj mjesec, do veljače, a potom ih neće biti, pa nam slijede uvozne. Veletrgovci su se dobro opskrbili uvozom, a zbog “ležanja” voća na skladištima i hladnjačama podizat će mu cijene za 50 – 60 lipa mjesečno, ukupno najviše za 5 kn. Domaćih jabuka uskoro neće biti i trgovci će to pomanjkanje robe iskoristiti dizanjem cijena”, kaže Đelagić.

Voćare hladnoća odviše ne zabrinjava; predsjednik HVZ-a Željko Banjavčić kaže kako su voćke bile dobro pripremljene za zimsko razdoblje, da su se sokovi povukli u donji dio stabla, u korijen. Za skok cijena voća kaže da on nije posljedica aktualnih hladnoća, nego prošlogodišnjih elementarnih nepogoda od leda, mraza.

Posljedica je to lanjskog pomanjkanja proizvodnje, naročito kod jabuka.
(Suzana Župan/glas-slavonije.hr)