U 2020. godini sredstva za pranje posuđa ostvarila su značajan rast vrijednosne i količinske prodaje u odnosu na godinu prije.

U sredstva za pranje posuđa uključene su dvije kategorije, a to su sredstva za ručno i sredstva za strojno pranje posuđa. U 2020. godini (zaključno s prosincem 2020.) sredstva za pranje posuđa ostvarila su značajan rast vrijednosne i količinske prodaje u odnosu na godinu prije. Ako promatramo strukturu sredstava za pranje posuđa, onda ručno pranje posuđa sudjeluje sa 68% količinskog i 43% vrijednosnog udjela. Strojno pranje posuđa količinski sudjeluje s 32%, a vrijednosno 57% u ukupnoj kategoriji sredstava za pranje posuđa.

Moderni formati, u koje su uključeni hipermarketi i supermarketi, ostvaruju 60% ukupne vrijednosne prodaje cjelokupne kategorije sredstava za pranje posuđa, dok se preostalih 40% prodaje u tradicionalnim formatima, što su trgovine mješovitom robom (ispod 300 m2) i drogerije.

U razdoblju posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, vodeća tri proizvođača nose 68% ukupne vrijednosne prodaje deterdženata za suđe, a oni su abecednim redom: Henkel, Procter & Gamble i Reckitt Benckiser.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u veljači 2020. godine objavila pregled osnovnih trendova za kategoriju sredstava za pranje posuđa koji se odnose na period 2014. – 2019. Uvodno se navodi kako su sredstva za pranje posuđa ukupno gledano zabilježila lagani pad i to ponajviše zbog slabije realizacije najveće kategorije po volumenu, deterdženata za ručno pranje posuđa.
Ova je kategorija nastavila gubiti na važnosti kod hrvatskih kućanstava zbog sve veće penetracije perilica posuđa te kontinuirane medijske promocije benefita strojnog pranja poput uštede vode. Strojno pranje generiralo je rast cijele kategorije tijekom 2019. godine pri čemu se to osobito odnosi na segment tableta za perilice. S druge strane, faktori koji negativno utječu na razvoj kategorije su demografska kretanja odnosno činjenica da se obitelji smanjuju, dok istodobno broj jednočlanih kućanstava raste, što ne potiče korištenje perilice za posuđe jer je teško za očekivati kako će se stroj napuniti posuđem i koristiti na dnevnoj bazi.
Gledajući konkurentsko okruženje, iz Euromonitora navode kako kategorijom sredstava za pranje posuđa u 2019. dominiraju multinacionalni igrači Henkel, Reckitt Benckiser i Procter & Gamble, zahvaljujući njihovoj snazi u segmentu strojnog pranja, dok su u ručnom pranju manje prisutni.
Strojno pranje posuđa iziskuje veće investicije u razvoj inovativne tehnologije i marketinške aktivnosti pa tako brendovi Somat, Finish i Jar bilježe rast vrijednosnog udjela zahvaljujući visokoj cijeni jediničnog proizvoda. Većim segmentom ručnog pranja posuđa dominiraju domaći proizvođači Saponia i Meteor Grupa – Labud čiji brendovi Likvi i Čarli prosperiraju zahvaljujući etabliranoj prisutnosti u zemlji kada je ručno pranje bila jedina opcija za čišćenje posuđa zbog manjka perilica posuđa te limitirane međunarodne konkurencije. I dok su oba domaća igrača ojačala svoju poziciju u 2019. godini, ipak su se našla pod pritiskom globalnih igrača kao što je Procter & Gamble sa svojim brendom Jar koji je također ostvario rast vrijednosnog udjela zahvaljujući svojoj premium poziciji.
U osvrtu na aktualne trendove navodi se kako bi ekološki odgovorni proizvodi mogli biti velika prilika u ovoj kategoriji s obzirom na rastući broj ekološki osviještenih potrošača. Imajući to u vidu, upravo ovaj trend predstavlja priliku za rast u nadolazećem petogodišnjem periodu, smatraju u Euromonitor Internationalu navodeći primjer Saponije koja je ostvarila rast udjela lansiranjem svoje Eco Active Nature linije proizvoda.