Mačke biraju vrstu pijeska za svoj WC

Svatko od nas najbolje poznaje svoju mačku i zna što ona voli, a što ju smeta. Ponekad će biti potrebno isprobati nekoliko vrsta pijeska dok ne pronađete onaj koji će vam najbolje odgovarati

Mačke zakopavaju mjesto na kojem obave nuždu i iz tog razloga u njihovim WC-ima koristimo pijesak. Njegova primarna svrha je da mački bude ugodan za šape i da može bezbrižno u njemu obaviti nuždu i zakopati tragove, ali on ujedno i neutralizira neugodne mirise s obzirom na to da se mačji WC nalazi u prostoru u kojem živimo i mi.

Mačji pijesak dolazi u nekoliko varijanti.

Najraširenija i najpopularnija verzija pijeska je ona na bazi bentonitne gline. Takav pijesak se gruda pa je čišćenje WC-a vrlo jednostavno, samo lopaticom uklonimo nastale grude. On neutralizira neugodne mirise, vrlo malo se praši i ugodan je za šape. Cijeli sadržaj WC-a je potrebno povremeno zamijeniti kako bi se održavala higijena i čistoća posude. Postoji bez mirisa, a mogu mu biti dodani i razni mirisi kako bi još učinkovitije uklanjali neugodne mirise koji nastaju kad mačka obavi nuždu. Izvrstan primjer takvog pijeska su Premiere i Ever Clean koji se ističu svojom kvalitetom i raznolikošću proizvoda.

Pijesak za mačke može biti i organski, napravljen od biljnih vlakana. Takav pijesak dolazi u obliku granula koje se grudaju kad mačka obavi nuždu ili u obliku peleta koje se raspadaju kada se namoče. Neke vrste takvog pijeska su i biorazgradive pa se grude mogu bacati u WC školjku. Takve vrste pijeska imaju nešto manju moć upijanja i neutralizacije mirisa i više se praše nego bentonitni pijesak. Odličan primjer takvog pijeska je Cat’s Best organski pijesak koji dolazi u nekoliko različitih formi i mirisa.

U mačjem WC-u može se koristiti i silikatni pijesak. On je napravljen od silikatnih kristala koji upijaju tekućinu. Silikatni pijesak ima veliku moć upijanja, no jednom kada se kristali ispune tekućinom, ne mogu više primati dodatnu tekućinu. Zbog toga je potrebno svakodnevno promiješati pijesak kako bi se tekućina ravnomjerno upijala u kristale i minimalno jednom mjesečno promijeniti kompletan sadržaj WC-a. Trajanje mu se može produljiti ako ga se izloži direktnom sunčevom svjetlu, kako bi isparila tekućina iz kristala. Takav pijesak ima i nekoliko negativnih strana. Oštar je za šape i neke mačke će odbiti vršiti nuždu u njemu.

Ako se ne mijenja redovito, može doći do razmnožavanja bakterija unutar kristala. Potencijalno je opasan ako mačka s vremenom, čisteći šape, unese velike količine kristala u probavni sustav. Na žalost postoji i mogućnost nastanka silikoze (plućne bolesti uzrokovane udisanjem prašine silikatnih kristala) kod mačaka i kod ljudi.

Svatko od nas najbolje poznaje svoju mačku i zna što ona voli, a što ju smeta. Ponekad će biti potrebno isprobati nekoliko vrsta pijeska dok ne pronađete onaj koji će vam najbolje odgovarati. Za koji god pijesak se odlučili, bitno je redovito održavati higijenu WC-a kako ne bi došlo do zdravstvenih poteškoća uzrokovanih razvojem bakterija unutar WC-a.

Detalje o pijesku, koliko sve vrsta postoji i kako ga odabrati možete saznati u svom najbližem ZOOCITY-u.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPranje posuđa – Značajan rast prodaje
Sljedeći članakDavor Dragičević – Frekvendo