“Hrvatski kvadrat”, rad dizajnerske tvrtke Studio Cuculić, pobjednik je natječaja za dizajn vizualnog identiteta brenda Vina Croatia koji je predstavljen na današnjoj konferenciji u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Natječaj je raspisala HGK, a provelo Hrvatsko dizajnersko društvo.

Tom su prigodom predsjednik HGK Nadan Vidošević i ministar Tihomir Jakovina u ime Ministarstva poljoprivrede potpisali “Sporazum o novčanoj potpori radi poticanja i organiziranja promidžbe na inozemnim tržištima vina Hrvatske za poduzetnike iz područja djelatnosti Ministarstva poljoprivrede u 2013. godini”. Sporazum je rezultat provođenja Nacionalnog programa pomoći sektoru vina u razdoblju od 2011. do 2013., prihvaćenog u Vladi RH, koji uređuje način kojim će se Ministarstvo poljoprivrede uključiti u aktivnosti Udruženja vinarstva HGK radi promidžbe hrvatskih vina na inozemnim tržištima.

“Vinogradarstvo i vinarstvo značajna je djelatnost koja karakterizira prvenstveno civilizirane zapadne zemlje u koje se ubraja i Hrvatska”, istaknuo je Vidošević dodajući kako je u brendiranje vina dosad investirano oko šest milijuna kuna.

On je naglasio proces brendiranja i zauzimanja pozicije na svjetskoj vinskoj karti dugotrajan, ali je zahvaljujući kvaliteti naših vina ostvariv.

“Na svjetskoj tržišnoj sceni nećemo moći konkurirati količinom, već prije svega iznimnom kvalitetom, pri čemu vino mora biti i standardni dio naše turističke ponude”, istaknuo je Vidošević.

Ministar Jakovina je naglasio kako je riječ o odličnom projektu čiju će realizaciju Ministarstvo kao partner maksimalno ubrzati. “Pored naših sportaša, kao izvrsnih promotora Hrvatske, tom se procesu mogu pridružiti i vrhunski poljoprivredni proizvodi, odnosno proizvođači. Osim artikulacije Hrvatske kao poželjne turističke destinacije, naša zemlja mora postati što atraktivnija i na svjetskoj vinskoj karti”, rekao je.

Podsjetio je da su Ministarstvo poljoprivrede i Povjerenstvo u kojem sudjeluju predstavnici HGK – Udruženja vinarstva, proizvođača grožđa i vina pripremili prijedlog Nacionalnog programa potpore za sektor vina za razdoblje 2014. – 2018. godine.

“Vinska omotnica” (koja proizlazi iz novog Nacionalnog programa) sredstva su Europskog poljoprivrednog garancijskog fonda (EAGF), čija godišnja alokacija za RH iznosi 11,8 milijuna eura u 2014., 2015., i 2016. godini, te 10,8 milijuna eura od 2017. godine. “Riječ je o bespovratnim sredstvima”, rekao je ministar Jakovina.

Ira Payer, grafička dizajnerica i članica Ocjenjivačkog suda natječaja, objasnila je provedbu samog natječaja i kriterije vrednovanja rješenja. Na natječaj se prijavilo 37 tvrtki/autora dizajnera, a ocjenjivački sud je na temelju propisanih elemenata prijave odabrao četiri autora/tima, među kojima je izabran pobjednik, Studio Cuculić, za natječajni rad pod nazivom “Hrvatski kvadrat”.

Vanja Cuculić iz Studia Cuculić predstavio je pobjednički dizajn vizualnog identiteta brenda Vina Croatia. Ideja vodilja bila je na jednostavan način predstaviti bogato prirodno i multikulturalno naslijeđe hrvatskih vodećih vinskih regija i vina te je bilo potrebno uzeti u obzir buduće zemljopisno određivanje Vina Mosaica (Bregovita Hrvatska – Croatian Uplands, Istra i Kvarner – Istria and Kvarner, Slavonija i Podunavlje – Slavonia and Croatian Danube i Dalmacija – Dalmatia).

“Razradili smo marketinšku platformu za sustavno brendiranje hrvatskih vina, a ovo je jedna od akcija u tom pravcu”, istaknuo je Đuro Horvat, izvršni direktor u Agrokoru te predstavnik Udruženja vinarstva HGK.

“Pored brendiranja, u narednom razdoblju moramo poboljšati i ostale sastavnice konkurentnosti naših vina. Samo na taj način možemo ostvariti optimalan odnos cijene i kvalitete odnosno možemo pružiti primjerenu vrijednost za novac”, zaključio je Horvat.

Strateškim usmjerenjem Udruženja vinarstva HGK na brend Vina Croatia postavlja se temelj za buduće zajedničke tržišne aktivnosti, a vizualni identitet Vina Croatia bit će vidljiv u svim nastupima na inozemnim i domaćim tržištima te u svim marketinškim i medijskim aktivnostima.

Prihvaćanje vizualnog identiteta prvi je korak u izgradnji funkcionalnog i prepoznatljivog destinacijskog vinskog brenda Vina Croatia. Odabrani vizualni identitet treba predstavljati brend Vina Croatia s naglaskom na raznolikosti (regionalne, nacionalne i međunarodne) te učiniti Vina Croatia ambasadorima novog nacionalnog vinskog identiteta, koji se upotpunjuje s ciljevima hrvatskog turizma, poručuju iz HGK.