Član stožera poljoprivrednika Zvonko Pipić najavio je da će prosvjedne blokade prometnica nakon današnjeg sastanka biti pojačane. Dodao je da poljoprivrednici danas nisu uspjeli postići ni dogovor s otkupljivačima o cijeni pšenice

Za ispunjenje zahtjeva poljoprivrednika nema novca u državnom proračunu, ali država će im pomoći na druge načine, izvijestili su nakon višesatnih pregovora s predstavnicima poljoprivrednika ministri poljoprivrede i financija Tihomir Jakovina i Slavko Linić, dok su predstavnici seljaka najavili jačanje blokada prometnica, javlja HRT.

“Predstavnicima seljaka jasno smo dali do znanja da Vlada zbog njihovih zahtjeva neće povećavati proračunski deficit te da ne mogu očekivati osiguranje sredstava za ispunjenje svojih zahtjeva rebalansom proračuna”, izjavio je ministar financija Slavko Linić. Bude li rebalansa, on može biti samo ‘na manje’, a nikako ‘na više'”, rekao je Linić.

Ministar Jakovina ustvrdio je da su obveze države prema seljacima za 2012. godinu isplaćene u cijelosti, a ove godine isplaćeno je 2,4 milijarde kuna tako da ocjene o stotinama milijuna kuna duga ne stoje. Dodao je da će država poljoprivrednicima pomoći reprogramom postojećih obveza te novim kreditnim linijama za proljetnu sjetvu.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić kazao je kako je ministar Linić rekao da novca nema te da će se Komora za pomoć obratiti premijeru Zoranu Milanoviću i predsjedniku Republike Ivi Josipoviću.

Član stožera poljoprivrednika Zvonko Pipić najavio je da će prosvjedne blokade prometnica nakon današnjeg sastanka biti pojačane. Dodao je da poljoprivrednici danas nisu uspjeli postići ni dogovor s otkupljivačima o cijeni pšenice.

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac izjavio je da seljaci traže potpunu isplatu potpora te povećanje otkupne cijene pšenice s 1,05 na barem 1,38 kuna po kilogramu, koliko je prošle godine iznosila cijena. Cijena od 1,05 kuna, prema Pokrovčevim riječima, ne pokriva niti trošak proizvodnje.

Pokrovac tvrdi da 80 posto državnih potpora poljoprivredi primaju veliki kombinati, a ostatak odlazi seljacima. Smatra da nije u redu što država za socijalu izdvaja 11 milijardi godišnje, a za poljoprivredne potpore niti tri milijarde kuna potpore.

Nezadovoljni seljaci u Brodsko-posavskoj županiji nastavili su već šesti dan prosvjede blokiranjem ceste u Velikoj Kopanici, Lužanima i Rešetarima. Ondje je oko 150 traktora i oko 200 seljaka-prosvjednika.

Jedna policijska patrola i dalje dežura pred kućom ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, u Bukovlju, nedaleko Slavonskog Broda, zbog najave pojedinih prosvjednika da će pred ministrovu kuću rasuti gnojnicu. (HRT)