DSC_0211U  zagrebačkoj pizzeriji, “Chateau des Jardins”, u Tkalčićevoj ulici, održana je druga premium priča u organizaciji udruge za kulturu sola G.E.T.

Osim kvalitete pizza, ova pizzeria izuzetno podržava vinsku priču pa time daje divnu podlogu ispričanoj priči. Ovaj put sljubljena su premium vina Kutjeva d.d., stalnog pratitelja u projektu, s premium sladoledima Gelati D’Oro – NATURA.

Na samom početku poslužen je Maximo brut, odličan pjenušac Kutjeva d.d.. “Maximo brut je pjenušac rađen tradicionalnom metodom, 100% od graševine, kojem je umjesto ekspedicionog likera dodana ledena berba graševine. To mu daje posebnu notu slasti i izvanredno se sljubljuje s laganim slasticama, što ovi sladoledi nesumnjivo jesu.”, objasnio je sommelier Aleksandar Noršić.

U priču o sladoledima uvela nas je magistrica nutricionizma Diana Gluhak: “Iako su još stari narodi znali kako se ukusno osladiti, zapravo nemamo često priliku probati neke posebne, funkcionalne sladolede, koji osim odlične hranjive vrijednosti imaju i odličan okus. Upravo su takvi sladoledi Gelati d’Oro.” Objasnila je razliku između “običnih” sladoleda i gelata.

“Za Gelato se često misli da je to talijanska riječ za sladoled, ali zapravo je riječ za super-sladoled. Naime, gelato je znatno gušći, stoga ga ne treba zamrzavati na vrlo niskim temperaturama, kremaste se strukture i znatno bolje hranjive vrijednosti. Jednako tako, Gelati d’Oro NATURA su testirani bezglutenski proizvodi, a onaj s okusom jagode prikladan je i za vegane”, objasnila je.

Gelati D'Oro - NATURAPredstavljeni sladoledi branda Gelati d’Oro, linije NATURA, hrvatski su proizvod. Proizvođač je tvrtka Frigus vecla iz grada Krka (otok Krk). “Gelati d’Oro ime je dobio po nazivu kojim su još stari Rimljani zvali otok Krk, Isola d’Oro – otok od zlata. Sladoled linije NATURA je visokokvalitetna slastica proizvedena od vrhunskih sirovina isključivo prirodnog podrijetla.”, rekao je vlasnik tvrtke, Dalibor Jurina te dodao: “Bogatstvo okusa postignuto je korištenjem vrhunskih sastojaka, kao što su jagoda iz Vrgorca, Vanilija Bourbon Madagascar BIO, Kakao Dominicana BIO Fairtrade, Lješnjak Piemonte IG.

U njemu nema umjetnih boja, stabilizatora, aroma niti emulgatora. Ima manji udio šećera i masti od uobičajenog sladoleda te ne sadrži gluten što dokazuje i certifikat.

Osim pjenušca Maximo brut, još su neka premium vina Kutjeva d.d., točnije Maximo Nero (cabernet sauvignon, merlot i syrah), de Gotho Crni Pinot i graševina Turković, sljubljena sa sladoledima, ali ne kroz čašu. Jedan od naših najboljih kuhara, Belizar Miloš iz restorana Agava, pripremio je preljeve od redukcije navedenih vina koji su u kombinacijama s ovim sladoledima dali fantastične rezultate.

Sve to zajedno i dalje je pratio Maximo brut u čaši. Tako smo pokazali da se vina mogu sljubiti s hranom i kuhanjem, a ne samo da se piju. Uz preljeve na bazi vina, posebno treba izdvojiti i emulziju od maslinovog ulja Torkul i naranče.