Premium proizvodi – Ambalaža: Pakiranje koje stvara osjećaj profinjenosti

Probajte zamisliti bocu dobrog alkoholnog pića ili čokoladu koja može biti iPhone među tim proizvodima. To je vjerojatno osjećaj profinjenosti koji želite pobuditi kod kupaca.

Prema istraživanju globalne agencije Ipsos, koje je provedeno na 2.002 odrasle osobe, dizajn i materijali pakiranja igraju ključnu ulogu u odlukama o kupnji. Čak 72 posto ispitanika ističe da dizajn često utječe na njihov odabir proizvoda, dok 67 posto izdvaja važnost korištenih materijala. Materijali pa i sam dizajn ključni su i kada govorimo o premium proizvodima, što je upravo jedan od glavnih okidača zbog kojih će kupac odlučiti platiti premium kvalitetu koju mu servirate.

Da je bitno razmišljati o premium proizvodima, pokazuje i podatak agencije NIQ koji kaže da premium globalno čini više od 30 posto ukupne prodaje robe široke potrošnje. Ako se želite ukrcati u taj vlak, važno je razmišljati o pakiranju kao prvom doticaju kupca s vašim proizvodom, a u tome može pomoći isto Ipsosovo istraživanje koje kaže da papir i karton kao materijali pakiranja proizvod čine privlačnijim, a 63 posto ispitanih označilo bi taj proizvod i kao premium ili visoke kvalitete.

JEDNOSTAVNOST I ELEGANCIJA
Premium pakiranje često se oslanja na jednostavne, elegantne dizajne koji izazivaju emocionalnu reakciju kod potrošača. Iako smo ovdje usmjereni na robu široke potrošnje, Appleovi proizvodi će uvijek biti dobar primjer. Probajte zamisliti bocu dobrog alkoholnog pića ili čokoladu koja može biti iPhone među tim proizvodima. To je vjerojatno osjećaj profinjenosti koji želite pobuditi kod kupaca.

Čak 90 posto prvih impresija dolazi od boje. Kod premium pakiranja općenito je fokus na crnoj jer ta boja odaje osjećaj luksuza te podsjeća na klasu i eleganciju. Poput bijele ili sive, crna se također može naglasiti i drugim bojama, a osim toga metalizirani zlatni ili srebrni tisak na mat crnoj ambalaži stvara skup izgled.

Međutim, premium pakiranje ne bi smjelo samo odavati izgled vrhunske kvalitete, već bi trebalo stvarati i takav osjećaj. Kada kupac drži pakiranje, odmah bi trebao dobiti osjećaj profinjenosti. Uostalom, kada potrošači kupuju premium proizvod očekuju da pakiranje odražava kvalitetu proizvoda koji se nalazi unutra. To se može postići ulaganjem u visokokvalitetne materijale za pakiranje, poput mat ili sjajnog efekta koji su asocijacija na svojevrstan luksuz.

Osim osjećaja koji premium proizvodi izazivaju kod kupaca, potrebno je razmišljati i o svemu onome čime ćete opravdati cijenu te priču o svojem proizvodu i pakiranju dodatno zaokružiti. Stoga nije na odmet za premium pakiranje odabrati materijale koji se mogu reciklirati ili kompostirati. U dizajn je potrebno uključiti odgovarajuće oznake kako biste potrošaču pokazali da se pakiranje može zbrinuti na ekološki prihvatljiv način. Čineći to, opravdat ćete svoju cijenu te kupca uvući u svoju priču s naglaskom na stvaranje dodane vrijednosti, koja je nerijetko upravo osjećaj.

Studija koju je proveo Forbes navodi da 84 posto poduzeća koja rade na poboljšanju korisničkog iskustva izvješćuju o porastu prihoda, a premium proizvod sa sveprisutnim pakiranjem i kvalitetom je upravo to – iskustvo. Premium pakiranje, dakle, nije samo estetski izbor. To je strategija koja duboko utječe na percepciju proizvoda i odluke o kupnji. Ulaganje u kvalitetu dizajna pakiranja ne samo da privlači pažnju kupaca, već i potiče njihovu vjeru u kvalitetu proizvoda.

Prethodni članakFilipović o radu obrtnika tijekom nedjelja i blagdana za Advent
Sljedeći članakPrvi adventski vodič kojeg stvara umjetna inteligencija