Prihodi DPD-a porasli 42 posto

Širom svijeta je isporučeno 1,9 milijardi paketa, odnosno 7,5 milijuna dnevno (porast od pola milijarde paketa u odnosu na 2019.). Više od polovice isporučenih paketa (55%) bili su B2C (+ 57% organskog rasta u odnosu na 2019.)

U 2020. godini DPDgroup je oborio sve rekorde u dostavi paketa što je dovelo do nevjerojatnih brojki: 11 milijardi eura prihoda te rast od 42% u odnosu na 2019. godinu. Širom svijeta je isporučeno 1,9 milijardi paketa, odnosno 7,5 milijuna dnevno (porast od pola milijarde paketa u odnosu na 2019.). Više od polovice isporučenih paketa (55%) bili su B2C (+ 57% organskog rasta u odnosu na 2019.).

Covid-19 doveo je do neočekivanog porasta u industriji dostave paketa. Zatvaranja u brojnim zemljama, samoizolacije i preventivne mjere potaknule su nagli porast isporuka te je tako DPDgroup u 2020. godini isporučio pola milijarde paketa više nego 2019. godine.

Zdravstvena kriza također je ubrzala razvoj trendova čije je uvođenje bilo očekivano tek u 2024. godini – već sada se znatno povećala potražnja za urbanom logistikom i osjećaj odgovornosti za okoliš. Na tržištu se primjećuje i značajan pomak u dostavi paketa krajnjim korisnicima (B2C) pa je udio takvih paketa unutar DPDgroup 55%. U Hrvatskoj je udio B2C paketa u ukupnom volumenu 75%, što je porast od nevjerojatnih 95% u odnosu na 2019.

Igor Jakovljević, izvršni direktor DPD Croatia, kaže: “DPDgroup pokazuje otpornost, fleksibilnost i okretnost koje se očekuju od kompanije naše veličine. Te su nam osobine pomogle da tijekom pandemije održavamo svijet u pokretu, brzo stvaramo i usvajamo nove prakse i učinkovito se nosimo s povećanim količinama. One će nam biti od ključne važnosti i u novim izazovima koji su pred nama.”

DPD Croatia ponosno ide ukorak s trendom vrlo velikog rasta mreže. Prošle godine ostvareni su rekordni rezultati. Promatrajući čitavu 2020. godinu, volumen paketa porastao je za 40% u odnosu na 2019. godinu. Brojke su i znatno veće promatrajući samo prosinac. Uzimajući u obzir pandemiju i “vrhunac sezone”, broj paketa u prosincu 2020. godine je za čak 67% veći uspoređujući podatke s prosincem 2019. godine.

Promatrajući samo domaći promet, brojke su još impresivnije. Na bazi čitave godine ostvaren je porast u broju paketa u domaćem prometu više od 50%, a uspoređujući samo prosinac 2020. s prosincem 2019., vidljiv je porast od nevjerojatnih 90%. Također, s obzirom na to da su klijenti prepoznali snagu međunarodne povezanosti DPDgroup, porast u broju međunarodnih paketa bio je 25% u odnosu na godinu prije.

“Zadovoljstvo naših klijenta i održavanje kvalitete usluga glavni su prioriteti DPD-a. Unatoč činjenici da je 2020. godina bila vrlo zahtjevna i puna izazova, mi smo kao i svake godine ostvarili nove rekorde, a isto očekujemo i u godini pred nama”, objašnjava Snježana Stanić, regionalna voditeljica marketinga i komunikacija u DPD Croatia.

DPD Croatia osnažio je i učinio maksimalno fleksibilnom svoju logističku mrežu otvaranjem potpuno novih depoa u Pojatnom, Križevcima, Petrinji i Šibeniku, preseljenjem na sasvim novu lokaciju u Varaždinu s novim modernim depoom, povećanjem logističkih/skladišnih kapaciteta u Osijeku, Puli, Pločama, a otvorio je i prvi urbani City depo u centru Zagreba, u Gundulićevoj.

“Primateljima paketa omogućili smo jednostavniju dostavu te preuzimanje paketa. Lansirali smo myDPD aplikaciju za krajnje korisnike kojima mogu lakše upravljati dostavom svojih paketa koristeći razne opcije preusmjeravanja. Zato smo proširili našu mrežu Pickup lokacija na koje je moguće preusmjeriti paket te ih sada u suradnji s Inom i Petrolom imamo više od 520 diljem Hrvatske. Lansirali smo preuzimanje paketa na DPD paketomatima, ispred Lidl poslovnica, na ukupno 10 lokacija diljem Hrvatske koje također planiramo širiti”, dodala je Snježana Stanić.

Mnogo je razloga zašto nas biraju brojni privatni i poslovni korisnici – kontinuirano ulaganje u unapređenje i optimizaciju logističke mreže, unapređenje operativnih procesa uz korištene najmodernije tehnologije i ’user friendly’ opcije za potpuno zadovoljstvo naših klijenata. Motivirani odličnim rezultatima, na ovom valu istom posvećenošću kročimo i u 2021. godini u kojoj ćemo nastaviti dokazivati da smo stručnjaci u dostavi paketa i da se klijenti i primatelji mogu pouzdati u nas, zaključuju iz DPD-a.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakZa razvoj održivog poslovanja ključna je suradnja između javnog i privatnog sektora
Sljedeći članakIstražili smo – koliko su Hrvati zabavan narod?