Apple je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 52,6 milijardi dolara, 12,2 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju, a kako je snažno porasla i dobit, cijena dionice tog tehnološkog diva dosegnula je najvišu razinu u povijesti.

Prema poslovnom izvješću, objavljeno u četvrtak, čista dobit Applea iznosila je u proteklom tromjesečju 10,7 milijardi dolara, što je 18 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Rast prihoda zahvaljuje se ponajviše rastu prodaje najvažnijeg Appleovog proizvoda iPhonea za 3 posto na godišnjoj razini, na 46,6 milijuna.

Pritom su prihodi od prodaje tog pametnog telefona dosegnuli 28,85 milijardi dolara, pa čine gotovo 55 posto ukupnih prihoda Applea.

I ostali proizvodi tvrtke, kao što su Mac računala, iPad i AppleWatch, također su zabilježili dobre rezultate jer je njihova prodaja porasla po dvoznamenkastim stopama.

Svijetlu točku u Appleovom izvješću predstavlja i rast prihoda od usluga tvrtke, koje među ostalim uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay, App Store i iCloud, za 34 posto na godišnjoj razini, na 8,5 milijardi dolara.

Apple u izvješću ističe i kako su, nakon pada u prethodnim kvartalima, porasli prihodi kompanije od prodaje u Velikoj Kini, odnosno na tržištima Kine, Hong Konga i Tajvana, što je drugo najveće Appleovo tržište nakon američkog.

Prihodi s tog tržišta skočili su u proteklom tromjesečju za 12 posto, na 9,8 milijardi dolara. To se ponajviše zahvaljuje dvoznamenkastom rastu prodaje iPhonea, unatoč velikoj konkurenciji jeftinijih pametnih telefona proizvođača iz te regije.

Osim toga, Apple procjenjuje da će mu u tekućem tromjesečju, u kojemu prodaja zbog božićnih blagdana snažno raste, prihodi dosegnuti između 84 i 87 milijardi dolara. To se, među ostalim, očekuje zbog snažne potražnje za novim iPhone X modelom.

Zahvaljujući boljim poslovnim rezultatima nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Applea u četvrtak je u produženom trgovanju na Wall Streetu porasla oko 4 posto, na rekordne razine, pa je u jednom trenutku tržišna kapitalizacija najvrjednije svjetske kompanije dosegnula 900 milijardi dolara.

“S obzirom na ove kvartalne rezultate i procjene o prodaji iPhone X modela, čini se da bi Appleova tržišna vrijednost uskoro mogla dosegnuti 1.000 milijardi dolara”, kaže Daniel Ives, analitičar u tvrtki GBH Insight. (Hina)