Adris grupa1Poslovanje Adris Grupe u posljednjih desetak godina obilježio je rast svih ključnih pokazatelja poslovanja. Prihod je u tom je razdoblju narastao za više od pet puta, dobit za 10 puta, kapital za gotovo 20 puta, a tržišna vrijednost dionica za više od 100 puta

Adris Grupa d.d. izrasla je na temeljima bogate tradicije Tvornice duhana Rovinj koja posluje još od davne 1872. godine.

Kao korporativni centar, Adris Grupa koordinira rad, upravljanje, ulaganja i razvoj cijelog sustava te danas predstavlja jednu od vodećih hrvatskih i regionalnih kompanija koja je lider po kriterijima profitabilnosti i inovativnosti.

Organizirana je u dvije osnovne strateške poslovne jedinice – duhansku, koju objedinjuje TDR d.o.o. i čiji se proizvodi mogu pronaći na brojnim tržištima svijeta, te turističku, kojom upravlja Maistra d.d. (Maistra i Adria Resorts).

Uz to, Adris Grupa danas upravlja tvrtkama u grafičkoj industriji i distribuciji (manjinski vlasnik tvrtke Tisak d.d. te većinski vlasnik tvrtke iNovine d.d.), uz snažno rastući segment prehrambene industrije koji predvodi Cromaris.

ScreenShot001Početkom 2014. godine Adris Grupa je postala vlasnikom najstarije hrvatske osigurateljne kuće – Croatia osiguranja, čime postaje i regionalni lider na tržištu osiguranja.

Poslovanje Grupe u posljednjih desetak godina obilježio je rast svih ključnih pokazatelja poslovanja. Prihod Grupe u tom je razdoblju narastao za više od pet puta, dobit za 10 puta, a kapital za gotovo 20 puta, dok je tržišna vrijednost dionica povećana za više od 100 puta.

Adris Grupa danas posluje s godišnjim prihodom većim od tri milijarde kuna, a u državni proračun dnevno uplaćuje 12 milijuna kuna. U posljednjih pet godina Grupa je na investicije utrošila više od tri milijarde kuna a trenutno zapošljava oko 8.000 djelatnika.

Dionicama Adris Grupe trguje se na Zagrebačkoj burzi i to pod oznakama ADRS-R-A za redovne odnosno ADRS-P-A za povlaštene dionice. Prema likvidnosti, više se trguje povlaštenima, što je i logično zbog veće disperzije dioničara, a povlaštena dionica je i sastavnica indeksa CROBEX i CROBEX 10.

Prema tržišnoj kapitalizaciji od 6,3 milijarde kuna Adris Grupa je peta po veličini na Zagrebačkoj burzi. Prema ukupnom prometu trgovanja od 150,86 milijuna kuna, dionice Adris grupe bile su u 2014. godini na trećem mjestu na domaćoj burzi.

RECENTNA KRETANJA
ScreenShot003Duhanski dio tvrtke, čiji je nositelj TDR, pod snažnim je pritiskom negativnih trendova: porezni teret snažno raste već nekoliko godina za redom, proces usklađivanja trošarina s EU smjernicama te proračunski manjkovi u zemljama regije pokretači su rasta poreza.

Uslijed toga rastu maloprodajne cijene i to znatno brže od raspoloživog dohotka stanovništva. Posljedica je pad legalne potrošnje, pomak potražnje prema nižim cjenovnim segmentima te rast potražnje rezanih duhana čiji je udio na ključnim tržištima u rasponu od 10 do 17 posto.

Unatoč nepovoljnim gospodarskim prilikama, TDR je zadržao lidersku poziciju na tržištima Hrvatske te Bosne i Hercegovine s oko 60, odnosno 30 posto udjela.

Na ostalim regionalnim tržištima i nadalje ima stabilne tržišne pozicije ponajprije zahvaljujući prepoznatljivosti brendova poput Ronhilla, Walter Wolfa i Yorka. Uz to, TDR je tijekom 2013. napravio osvježenje u svojoj ponudi.

pokazatelj poslovanjaRonhill, vodeći TDR-ov brend, započeo je svoj put k premium segmentu lansiranjem ekstenzije Ronhill Heritage. Obavljen je i redizajn osnovne linije te lansiran Compact Wave s ciljem osuvremenjivanja Ronhilla.

Tražeći nove izvore rasta izvan regije, TDR je još 2008. godine započeo suradnju s Iranian Tobacco Company, vodećim duhanskim proizvođačem na tržištu Irana koje godišnje konzumira oko 70 milijardi cigareta.

Suradnja s iranskim partnerom isprva je počela kroz izvoz Ronhilla, a novi iskorak napravljen je u rujnu 2013. otvaranjem tvornice u Sariju, glavnom gradu pokrajine Mazandaran. Investicija je vrijedna 30 milijuna eura, a kapacitet nove tvornice je 6 milijardi cigareta godišnje.

Ukupna prodaja TDR-a u 2013. godini iznosila je 9,5 milijardi cigareta, pri čemu je 65 posto realizirano u izvozu, no ostvareni prodajni rezultat je za 17,8 posto manji u usporedbi s prethodnom godinom.

U sklopu Grupe posluju i Hrvatski duhani koji su u 2013. ostvarili 3,3 milijuna kuna neto dobiti, ali i 20-ak posto niži otkup duhana od standardnog. Manja proizvodnja duhana na selu posljedica je najvećim dijelom vremenskih nepogoda.

U ŽIŽI INTERESA
ScreenShot005Krajem siječnja ove godine glavna skupština Adris Grupe dala je suglasnost za razmatranje strateških opcija, uključujući i prodaju i prijenos dijela imovine Društva a vezano za duhanski dio poslovanja.

Kako stoji u zaključcima Skupštine, dana je suglasnost Upravi Društva “da provede postupak prikupljanja ponuda te odabira i pregovaranja optimalne strateške opcije”. Po okončanju procesa, a s obzirom da su moguće i vlasničke promjene, Glavna skupština će još jednom odlučivati o prihvatljivosti ponuđenog rješenja.

Tim odlukama prethodila je analiza stanja u duhanskoj strateškoj poslovnoj jedinici i rizika daljnjeg poslovanja u uvjetima krajnje koncentracije svjetske duhanske industrije te analiza mogućih strateških opcija za održivost TDR-a: nastavak samostalnog poslovanja, spajanje sa sličnim tvrtkama i prodaja dijela vlasništva TDR-a, koje je Skupštini predočila Uprava TDR-a.

Osim toga, krajem veljače izvršen je prijenos dionica manjinskih dioničara Tvornice duhana Zagreb na vodećeg dioničara Adris grupu po cijeni od 2.300,00 kuna po dionici.

Nakon kupnje 39,7 posto dionica od države i održane Glavne skupštine u travnju prošle godine, Adris je u rujnu dokapitalizirao Croatia osiguranje u iznosu od 840 milijuna kuna, čime je svoj vlasnički udio povećao na 66,03 posto.

Uplaćena sredstva namijenjena su za brže i učinkovitije restrukturiranje tvrtke te rast i razvoj, kako bi CO zadržao i ojačao poziciju tržišnog lidera u Hrvatskoj i pripremio se za snažniji tržišni iskorak u regiji.

U turističkom dijelu poslovanja Adris grupe tijekom prvih devet mjeseci 2014. godine ostvareno je 2,88 milijuna noćenja, što je na razini prethodne godine. Zabilježeno je povećanje prosječne cijene noćenja od 5 posto, ponajprije zbog investicija i povećanja udjela direktnih kanala prodaje.

ScreenShot001U rujnu je Adrisova turistička tvrtka Maistra potpisala ugovor s Atlantskom plovidbom kojim postaje vlasnikom 81,6 posto hotela Hilton Imperial u Dubrovniku. Nakon izgradnje hotela Monte Mulini i Lone u Rovinju te uloženih gotovo tri milijarde kuna u turistički dio kompanije, iskorakom u Dubrovnik, iznimno atraktivnu turističku destinaciju, Adris nastavlja ulagati u najkvalitetniji segment hotelske ponude.

Suradnja s etabliranim svjetskim brendom, Hiltonom, predstavlja dodatni izazov u izrastanju Maistre u ponajbolju hrvatsku turističku tvrtku. Maistra, krovna turistička tvrtka u sastavu Adris grupe, definirala je svoj brend portfelj i ulaganja u rovinjskoj destinaciji do 2017. godine prema kojoj će, uz ostalo, biti izgrađeni hoteli Adriatic, Park i Amarin te dodatno uloženo više od milijarde kuna.

ScreenShot002Kupnjom hotela Hilton, Maistra nastavlja širenje poslovanja u segmentu s pet zvjezdica, što se pokazalo održivim i cjenovno najmanje osjetljivim dijelom poslovanja.

U svom portfelju Maistra danas ima 10 hotela, osam turističkih naselja i sedam kampova. Ukupni kapacitet je 33.817 ležajeva. Svojim rezultatima ostvaruje 5 posto hrvatskog i 15 posto istarskog turizma.

PROIZVODNI DIO PORTFELJA
Cromaris je tijekom posljednje dvije godine proveo brojne aktivnosti u marketinškom, prodajnom i proizvodnom smislu. Ostvarena je puna funkcionalnost tvrtke Cromaris Italia d.o.o. koja obavlja prodajne i marketinške aktivnosti u Italiji, što je ocijenjeno nužnim za daljnji rast prodaje na tom najvećem europskom tržištu orade i brancina.

Osim toga, Cromaris je u Italiji napravio ključni marketinški potez cjenovnim odvajanjem od jeftinije grčke i turske ribe.

ScreenShot008Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ubrzan je logistički proces i brzina dolaska svježe ribe do potrošača. Od 2013. sva svježa riba Cromarisa označena je markicama koje olakšavaju prepoznatljivost na policama trgovačkih lanaca.

Također, tijekom 2013. kupljeno je novo uzgajalište kapaciteta 1.000 tona te je tehnološki i organizacijski u potpunosti integrirano u tvrtku. Omogućen je brz i kontroliran rast i razvoj, skraćuje se trajanje proizvodnog ciklusa, a time i troškovi proizvodnje.

Sve je to rezultiralo rastom profitabilnosti pa je tako Cromaris u 2013. ostvario prodaju od 3.773 tone, što predstavlja rast od 38 posto u odnosu na prethodnu godinu.

ScreenShot006Količinski izvoz je pritom porastao 63 posto, ostvaren je rast cijena od 6 posto te su poboljšani parametri preživljavanja za više od 10 postotnih bodova.

Ulazak u Europsku uniju doveo je do gubitka izravnih subvencija, što je utjecalo na poslovni rezultat za više od 12 milijuna kuna, no 2013. godina je ipak zaključena s pozitivnim rezultatom iz operativnog poslovanja.

ScreenShot009Tijekom prvih devet mjeseci 2014. godine Cromaris je ostvario 52 posto veću prodaju nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Izvoz je u tom periodu porastao za 50 posto, od čega najviše na talijanskom tržištu, pa Cromaris trenutno gotovo tri četvrtine svoje ukupne prodaje ostvaruje u izvozu.

Uz snažan rast količinske prodaje, ostvaren je i rast prodajnih cijena od 10 posto. U tijeku je investicija u potpunu rekonstrukciju mrjestilišta i izgradnju sustava predrasta vrijedna gotovo 150 milijuna kuna.

Time je omogućen brz i kontroliran rast i razvoj tvrtke, skraćuje se trajanje proizvodnog ciklusa te troškovi proizvodnje. Ova investicija ujedno svrstava Cromaris u red razvijenih tehnoloških tvrtki.

Credos odjel analize
credos@credos.hr
credos logo