Profil kompanije – Atlantic Grupa d.d.

Prema ukupnom prometu u 2022. godini, dionica Atlantic Grupe d.d. nalazi se na devetom mjestu u odnosu na sve dionice uvrštene na Zagrebačkoj burzi sa 72,8 milijuna kuna ostvarenog prometa (9,66 milijuna eura).

Atlantic Grupa jedan je od vodećih prehrambenih proizvođača u jugoistočnoj Europi, prepoznata po brendovima iz segmenta kave – Grand kafa i Barcaffè, s rasponom brendova iz segmenta pića – Cockta, Donat, Cedevita, Kala i Kalnička, s portfeljem brendova iz segmenta slatko i slano – Smoki, Najlepše želje i Bananica te brendom Argeta iz segmenta delikatesnih namaza. Dodatno, Atlantic Grupa je vlasnik vodećeg ljekarničkog lanca u Hrvatskoj pod brendom Farmacia.

Atlantic Grupa u svojem poslovanju objedinjuje proizvodnju, razvoj, prodaju i distribuciju robe široke potrošnje, s istodobnom prisutnošću na više od 30 tržišta diljem svijeta. Jedna je od vodećih prehrambenih kompanija u regiji čiji proizvodni portfelj uključuje kavu, prehranu za sportaše, bezalkoholna pića, slatki i slani asortiman, delikatesne namaze te dječju hranu.

U 2006. godini kompanija je transformirana u dioničko društvo te je iduće godine, provedbom inicijalne javne ponude dionica Atlantic Grupe d.d., uvrstila svoje dionice na uređeno tržište Zagrebačke burze. U 2008. godini kompanija počinje akvizirati ljekarničke ustanove i formirati vlastiti ljekarnički lanac. Do sredine 2010. godine, Atlantic Grupa je izrasla u jednog od vodećih europskih proizvođača prehrane za sportaše, regionalnog lidera u proizvodnji vitaminskih napitaka i dodataka prehrani, istaknutog regionalnog proizvođača kozmetike i proizvoda za osobnu njegu, vodećeg distributera robe široke potrošnje u jugoistočnoj Europi te vlasnika jednog od vodećih privatnih ljekarničkih lanaca. Prekretnicu u poslovanju kompanije predstavlja njezina najveća akvizicija kompanije s razvijenim portfeljem brendova iz vlastitog proizvodnog programa i vodećim tržišnim pozicijama na regionalnim tržištima – Droga Kolinska d.d. Okončanjem akvizicije u 2010. godini, te izvršenjem složenog procesa integracije njena poslovanja u postojeći sustav kompanije, Atlantic Grupa stasala je u jednu od vodećih prehrambenih kompanija u regiji.

ORGANIZACIJSKA STRUKTURA
Atlantic Grupa posluje kao vertikalno integrirana multinacionalna kompanija čije poslovne aktivnosti uključuju istraživanje i razvoj, proizvodnju te distribuciju robe široke potrošnje u jugoistočnoj Europi i na zapadnoeuropskim tržištima. Od osnutka početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, Atlantic je provodio strategiju razvoja temeljenu na kombinaciji organskog rasta i akvizicija, uz 50-ak preuzimanja različitih veličina, od kojih se svakako ističu ona koja su imala transformacijski karakter, prije svega preuzimanje društava Cedevita i Droga Kolinska. Danas je Atlantic Grupa kompanija s: prihodima od prodaje od 6,4 milijarde kuna (gotovo 850 milijuna eura), 13 modernih proizvodnih pogona (u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Makedoniji), razvijenom regionalnom distribucijom, te devet brendova s prodajom iznad 140 milijuna kuna (18,6 milijuna eura) te visokim tržišnim udjelima i prepoznatljivošću. Atlantic Grupa ima uravnoteženu prisutnost u jugoistočnoj Europi gdje ostvaruje 91,4% ukupne prodaje, dok se 8,6% odnosi na prisutnost kompanije u zapadnoj Europi, zemljama ZND-a i ostalim zemljama.

POSLOVANJE TIJEKOM 2022.
Atlantic Grupa je unatoč brojnim izazovima u okruženju u 2022. godini ostvarila povijesno rekordne prodajne rezultate, a rast je ostvaren u svim poslovnim i distribucijskim područjima. Nakon što su prethodne dvije godine bile obilježene pandemijom koronavirusa, 2022. godinu obilježila je agresija Rusije na Ukrajinu koja je izazvala energetsku krizu, dodatne zastoje i nestašice u dobavnim lancima te značajna poskupljenja velikog dijela sirovina i pakirnog materijala, logističkih i drugih usluga i energenata. Navedeno povećanje cijena gotovo svih strateških sirovina i usluga samo su djelomično uspjeli kompenzirati optimiranjem internih resursa, te manjim dijelom povećanjem prodajnih cijena, što je dovelo do pada profitabilnosti. Ipak, stabilna financijska pozicija, snaga brendova, optimiranje poslovnih procesa i kvalitetno strateško upravljanje omogućili su im da održe zaposlenike na ključnim pozicijama.

Strateško distribucijsko područje (SDP) Hrvatska je u 2022. godini ostvarilo prihode od prodaje u iznosu od 1.553 milijuna kuna (206,12 milijuna eura), čime je zabilježilo rast od 11% u odnosu na prethodnu godinu.

Već drugu godinu zaredom Strateško distribucijsko područje (SDP) Srbija ostvaruje rekordne prodajne rezultate u iznosu od 1.542 milijuna kuna (204,66 milijuna eura) ostvarivši rast prihoda u odnosu na prošlu godinu za 15%, dok je Strateško distribucijsko područje Slovenija (SDP Slovenija) u 2022. godini ostvarilo najviši promet u svim godinama poslovanja do sada s realiziranim prihodima od prodaje u iznosu od 1.095 milijuna kuna (145,33 milijuna eura), što predstavlja 8% rasta na prethodnu godinu.

U 2022. godini Distribucijsko područje (DP) Makedonija obilježilo je 15 godina prisutnosti na tržištu uz kontinuirani rast prometa pa je tako, unatoč nepovoljnim globalnim ekonomskim trendovima, ostvareno 362 milijuna kuna prihoda od prodaje (48,05 milijuna eura), što predstavlja rast prodaje od 15% u odnosu na prethodnu godinu, kao i rast dobiti. Istodobno, Distribucijsko područje Austrija (DP Austrija) zabilježilo je promet od 146 milijuna kuna (19,38 milijuna eura), čime je ostvaren rast od 27% u odnosu na prethodnu godinu.

FINANCIJSKO POSLOVANJE
Godinu 2022. obilježile su i intenzivne pripreme za ulazak Hrvatske u eurozonu odnosno prelazak s kune na jedinstvenu europsku valutu, što je zahtijevalo promjene na nizu IT sustava i sučelja, prvenstveno u području ERP-a i analitike (konsolidacija, planiranje i izvješćivanje) za hrvatske članice Atlantic Grupe. Sve sustave i izvještavanje u kompaniji su uspješno prilagodili u skladu s planiranim rokovima. Unatoč nepovoljnom i nestabilnom okruženju, Atlantic Grupa je po prvi puta premašila 6 milijardi kuna prihoda od prodaje (gotovo 800 milijuna eura) te ostvarila organski rast prihoda od 12,4%.

Na rast prodaje utjecala je bolja epidemiološka situacija na svim tržištima te ukidanje restrikcija u radu HoReCa kanala kao i drugih mjera lokalnih vlasti za sprečavanje širenja COVID-19 u odnosu na prethodnu godinu te uspješna turistička sezona u Hrvatskoj. Također, valja spomenuti da je dio porasta prihoda rezultat dizanja prodajnih cijena zbog značajnog poskupljenja ključnih sirovina, pakirnog materijala, energenata i usluga. Prodajne cijene nisu rasle u mjeri kako bi u potpunosti anulirali rast troškova već je kompanija podnijela dio tereta smanjenje profitabilnosti te je normalizirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) niža za 22,3% u odnosu na godinu ranije i iznosi 571,4 milijuna kuna (75,84 milijuna eura).

Atlantic Grupa je unatoč brojnim izazovima u okruženju u 2022. godini ostvarila povijesno rekordne prodajne rezultate

Na pad normalizirane EBITDA najveći su utjecaj imali značajno viši troškovi sirovina (osobito sirove kave) i pakirnog materijala, energije, transportnih i logističkih troškova te ulaganja u ljudske resurse. Navedeni negativan utjecaj nadmašio je rast prodaje svih poslovnih i distribucijskih područja. Usprkos gospodarskim poremećajima nastavili su s kapitalnim ulaganjima koja su ove godine iznosila 263 milijuna kuna (34,91 milijuna eura).

KRETANJE CIJENE DIONICE
Godina je započela odličnom trgovinskom statistikom i pozitivnom živahnošću tržišta, da bi veljača i početak ratnog sukoba u Ukrajini donijeli intenzivno trgovanje, uz korekcije indeksa i tržišne kapitalizacije. Ipak, nastavak godine donio je uglavnom pozitivan sentiment bilježeći 16,5% veći promet nego godinu dana ranije. Istovremeno, CROBEX10 je ostvario pad od 8,4%, a CROBEX pad od 4,8% pri čemu je dionica Atlantic Grupe zabilježila pad od 18,6%.

Prema ukupnom prometu u 2022. godini, dionica Atlantic Grupe d.d. nalazi se na devetom mjestu u odnosu na sve dionice uvrštene na Zagrebačkoj burzi sa 72,8 milijuna kuna ostvarenog prometa (9,66 milijuna eura). Među sastavnicama CROBEX10, Atlantic Grupa d.d. zauzima drugo mjesto s tržišnom kapitalizacijom od 4.561 milijuna kuna (605,35 milijuna eura). U srpnju 2022. godine provedena je podjela dionica Atlantic Grupe, i to na način da se jedna postojeća dionica, pojedinačnog nominalnog iznosa od 40,00 kuna, dijeli na četiri nove redovne dionice, pojedinačnog nominalnog iznosa od 10 kuna. Provedbom te korporativne akcije svaki dioničar je za svaku redovnu dionicu Atlantic Grupe, pojedinačnog nominalnog iznosa od 40,00 kuna, stekao po četiri redovne dionice pojedinačnog nominalnog iznosa od 10,00 kuna.

Pored dionica koje su izlistane u najvišoj kotaciji Zagrebačke burze pod oznakom ATGR, Atlantic Grupa krajem 2020. godine izdala je petogodišnju korporativnu obveznicu oznake 3ATG2 ukupnog nominalnog iznosa 300 milijuna kuna (39,82 milijuna eura) s kamatnom stopom od 0,8750%.

VLASNIČKA STRUKTURA
Atlantic Grupa d.d. ima stabilnu vlasničku strukturu s 50,2% dionica u vlasništvu društva Myberg d.o.o., a koje društvo se nalazi u 100% vlasništvu Emila Tedeschija. Od ostalih većih dioničara ukupno je 5,8% dionica u vlasništvu Lade Tedeschi Fiorio, dok mirovinski fondovi drže 35,1% dionica Atlantic Grupe d.d. Unutar kategorije Menadžment, članovi uprave imaju 149.376 dionica (Neven Vranković 86.236, Srećko Nakić 30.500, Zoran Stanković 23.716, Enzo Smrekar 6.864 i Mate Štetić 2.060). Unutar kategorije Ostali, član Nadzornog odbora Siniša Petrović ima 704 dionice. Također, član Uprave Neven Vranković ima 150 obveznica Atlantic Grupe d.d. Na datum 31. prosinca 2022. društvo posjeduje 48.132 vlastitih dionica koje čine 0,36% temeljnog kapitala.

Politika isplate dividende Društva provodi se u skladu s razvojnim planovima i stanjem na tržištu kapitala, odnosno, sukladno rastu neto dobiti, razini prihoda, očekivanom porastu vrijednosti imovine Atlantic Grupe, te drugim relevantnim čimbenicima. U slučaju ispunjenja navedenih uvjeta, namjera je Društva da dioničarima isplaćuje do 45% konsolidirane dobiti u obliku dividende. Prema odluci Glavne skupštine održane 16. lipnja 2022. godine, odobrena je isplata dividende u iznosu od 50,00 kuna po dionici (6,64 eura), koja je dioničarima isplaćena 5. srpnja 2022., a što čini povijesno najvišu dividendu po dionici od izlaska Društva na ZSE. Krajem srpnja provedena i korporativna akcija podjele postojećih dionica u omjeru 1:4 te je 19. srpnja 2022. bio prvi dan trgovanja povećanim brojem dionica. Iznos dividende u tablici te referentna cijena radi usporedivosti s današnjim cijenama i današnjom količinom dionica izraženi su u eurima te sukladno povećanom broju dionica nakon stock split-a (tako dividenda od 50,00 kuna ili 6,64 eura po staroj dionici odgovara 12,5 ili 1,66 eura po dionici nakon podjele).

Napomena
Navedene informacije dane su u svrhu općeg informiranja, nisu preporuka za kupnju ili prodaju te ne mogu biti zamjena za neovisan financijski savjet niti se njihovim objavljivanjem stvara bilo kakva obveza za investicijsko društvo Credos d.o.o. Credos d.o.o. ne prihvaća odgovornost za bilo kakvu štetu nastalu uporabom informacija i cijena iz ovog materijala niti jamči za njihovu cjelovitost i točnost. Izvor informacija su javno objavljeni podaci na web stranicama Zagrebačke burze te korporativnim web stranicama promatranih kompanija.

Prethodni članakVujčić: Inflacija će ciljanu razinu od dva posto dosegnuti 2025. godine
Sljedeći članakPodravka tekući temeljci