koestlin - ftd 777Od početka 2012. godine dionica Koestlina gotovo je udvostručila tržišnu vrijednost te je na koncu 2015. iznosila 533 kn, no prosječni dnevni promet promatranog razdoblja je skromnih 30-ak tisuća kuna. Od početka 2016. godine cijena dionice nije se bitno promijenila

Koestlin je tvornica s gotovo stogodišnjom tradicijom proizvodnje vrhunskih slastica. Osnovana je davne 1905. godine i od tada je prošla put od male manufakturne radionice peciva do velikog industrijskog proizvođača keksa i vafla prisutnog u mnogim zemljama svijeta.

Osnivač tvornice je Dragutin Wolf čije je ime tvornica nosila do 1932. godine, od kada je poznata po svom današnjem imenu – Koestlin. Razdoblje od 1919. do 1927. ključno je u razvoju tvornice jer se tada počinju proizvoditi keksi i vafli, a sama tvornica se značajno mehanizira. Zapošljava 50-ak radnika i dnevno proizvodi 500 kg proizvoda.

bullet-koestlinU tom razdoblju dolazi do povezivanja s tvrtkom Koestlin iz mađarskog Gyora. Kupuju se nova postrojenja i licenca za proizvodnju keksa i vafla. Nakon Drugog svjetskog rata povećava se obujam proizvodnje, a 1960. tvornica seli na novu lokaciju u industrijsku zonu grada.

U daljnjem razvoju značajne su 1979. godina kada su izgrađene nove hale te 1989. kada tvornica dobiva regalno skladište s 3.300 paletnih mjesta.

Proizvodnja se penje na 15 tisuća tona godišnje. Od 31. prosinca 1992. Koestlin je dioničko društvo, a proizvodnja bilježi uspone i padove zbog gubitka dijela tržišta i Domovinskog rata koji je u tijeku. U ožujku 2002. većinski vlasnik postaje tvrtka Mepas iz Širokog Brijega u BiH. Ulaskom svježeg kapitala te novih ideja Koestlin proširuje svoje tržište, zapošljava nove ljude, a prodaja i proizvodnja premašuju 70 tona dnevno. Koestlinovi proizvodi izlaze na zapadno tržište, gdje su prepoznati kao proizvodi iznimne kvalitete i tradicije.

KOESTLIN DANAS
bilanca u tisucama kunaDanas Koestlin zauzima prvo mjesto u izvozu keksa i vafla na području bivše Jugoslavije i ostalih zemalja, dok u Hrvatskoj drži prvo mjesto u prodaji keksa, a drugo u prodaji vafla.

Koestlin 50 posto ukupne proizvodnje plasira na strana tržišta, osobito u Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, SAD, Švedsku, Kanadu, Slovačku, Češku, Rumunjsku, Rusiju, Srbiju, Poljsku, Hong Kong, Englesku, Izrael, Jordan, Australiju, UAE, Bugarsku, Austriju, Sudan i Crnu Goru.

U Hrvatskoj Koestlin posluje sa svim renomiranim trgovačkim tvrtkama, bilježeći kontinuirani rast realizacije. Prateći trendove na europskom tržištu, u suradnji s određenim trgovačkim partnerima, Koestlin je ušao u proizvodnju proizvoda pod njihovom trgovačkom markom.

Obogaćujući tradiciju novim spoznajama, istovremeno razvijajući modernu tehnologiju.

RdigKoestlin se danas može pohvaliti s 40 proizvoda u oko 80 različitih pakiranja. Koestlinova osobitost prepoznata je i nagrađena mnogim nagradama od kojih posebno treba izdvojiti dvije velike zlatne medalje za stalnost kvalitete za lider proizvode Karat i Cappuccino, te medalju Šampion kvalitete za Speculaas koji je prvi proizvod u Hrvatskoj iz brašneno konditorskog programa nositelj tog laskavog priznanja.

Koestlinovi proizvodi nagrađeni su i 2002. i to vafl Java – zlatna medalja kvalitete i Rum kocke – Šampion kvalitete. Važno je napomenuti da je Koestlin jedini proizvođač u konditorskoj industriji koji je drugu godinu za redom vlasnik priznanja Šampiona kvalitete.

Posebno treba izdvojili i Paris grupu koja se proizvodi po originalnoj i jedinstvenoj Koestlin recepturi staroj više od 30 godina.

Apsolutni lider među Koestlinovim proizvodima je Piknik, keks četrdesetogodišnje tradicije, koji u novoj ambalaži osvaja sve više kupaca te ruši rekorde prodaje.

TEHNOLOŠKI RAZVOJ
Proizvodnja se odvija na deset proizvodnih linija u pet proizvodnih procesa instaliranog kapaciteta 25.000 tona na godinu, ostvarivog radom u tri smjene. U posljednjih nekoliko godina instalirane su četiri nove tehnološke linije: sendviča (austrijskog proizvođača Hecrona-Haas), dvije linije slanih štapića i pereca poznate svjetske marke Werner & Pfleider, te ekstrudiranih proizvoda – flipsa – renomirane svjetske marke Schaf.

koestlin-podaciOsim toga, instalirano je 15 automatskih linija za pakiranje proizvoda tipa horizontalnih i okomitih flow-pack pakerica na kojima se dobiva pakiranje proizvoda u trendu s najpoznatijim svjetskim markama. U 2015. godini investirano je oko 4,3 milijuna kuna u nabavku nove pakerice, viličare, informatičku opremu, licence i ostale uređaje i opremu. Koestlin ubrzano radi na razvoju proizvoda i tehnologije.

Uvođenjem novih proizvoda, razvojem i poboljšanjem kvalitete postojećih te redizajnom ambalaže slijedi zahtjeve tržišta i potrošača, što u kompaniji i ističu kao glavni moto poslovanja. O razvoju Koestlina te kvaliteti proizvoda brine stručni tim inženjera i tehničara koji su posvećeni održavanju tradicije i uvođenju novih tehnoloških rješenja kao i praćenju najrazvijenijih dostignuća struke i prakse.

Pritom se osobito vodi računa o kvaliteti radne snage tako da u proizvodnom procesu rade stručni djelatnici školovani u okviru Konditorske škole u Bjelovaru koji su kontinuiranim edukacijama usavršavani u pogonu Koestlina na tradiciji stogodišnjeg iskustva i najmodernijih dostignuća struke i tehnike.

PROIZVODI I POSLOVANJE
Koestlin proizvodi široku paletu keksa, slanih trajnih peciva, čajnih peciva, punjenih čajnih peciva, prelivenih čajnih peciva, vafl i prelivenih vafl proizvoda te ekstrudiranih proizvoda. Najpoznatiji brendovi su Petit Beurre keksi, Saltas slani pereci i Speculaas.

koestlin-trzisni podaciTijekom 2015. godine Koestlin d.d. je ostvario neto dobit od 9,3 milijuna kuna, što je dvostruko bolji rezultat negoli u godini prije.

Ukupni poslovni prihodi lani su iznosili 184 milijuna kuna unutar kojih su prihodi od prodaje 169,3 milijuna kuna i manji su za 2% u odnosu na 2014. godinu.

Prodaja na domaćem tržištu iznosila je 78,5 milijuna kuna i pala je za 4%, dok je inozemna prodaja s 90,7 milijuna kuna zadržala razinu iz prethodne godine. Kao što je ranije spomenuto, Koestlin na inozemnim tržištima ostvaruje više od polovice ukupnih prihoda od prodaje, a glavna tržišta na kojima se realizira više od 80% inozemnih prihoda su Bosna i Hercegovina, Poljska i Slovenija.

koestlin-likvidnost-dividendaTakođer, porast prodaje u odnosu na 2014. godinu zabilježen je na tržištima Velike Britanije te Italije. Poslovni rashodi ostvareni su u iznosu od 174,5 milijuna kuna i na međugodišnjoj su razini manji za 4%. Najveći dio poslovnih rashoda otpada na materijalne troškove i troškove osoblja.

Na kraju 2015. godine zaposleno je 428 zaposlenika prema kojima su podmirene sve obveze kao i prema državi, dok se prema dobavljačima i bankama obveze ispunjavaju s relativnom malim zakašnjenjem. Društvo kontinuirano radi na održavanju i poboljšanju kvalitete koja je potvrđena sljedećim certifikatima: ISO 9001, HACCP, IFS, KOSHER, BRC i GS1 GTC. Koestlin je također odobren prema TFMS standardu kao dobavljač trgovačkog lanca Tesco.

Poslovna politika Društva usmjerena je na racionalizaciju poslovanja i održavanje likvidnosti i stabilnosti poslovanja.

U suradnji s trgovačkim partnerima Koestlin 44% svoje ukupne proizvodnje realizira za privatne marke trgovaca. U strukturi grupa proizvoda najviše se proizvodi vafla, slatkih keksa, slanih trajnih peciva te nešto manje punjenih keksa, vafla prelivenih, slatkih keksa prelivenih i ekstrudiranih proizvoda.

Planiraju se i značajne investicije vezane za nabavku novih proizvodnih postrojenja s ciljem zadovoljavanja potražnje te radovi i rekonstrukcije na upravnoj zgradi i u proizvodnim pogonima.

promet i kretanje cvijene dionice-koestlinU komentaru poslovnih rezultata ostvarenih u 2015. godini iz Uprave Društva ističu kako “Koestlin d.d. ima zadatak proizvodnjom visokokvalitetnih i moderno dizajniranih proizvoda osvajati povjerenje i zadovoljiti potrebe potrošača uz ostvarivanje profita, osiguranja potreba radnika i učvršćivanja pozicije vodećeg konditora u zemlji”.

koestlin-napomenaU proizvodnji i realizaciji proizvoda koriste se ekološki prihvatljivi materijali i postupci. Trajna pažnja usmjerava se na racionalnu upotrebu energije i drugih prirodnih resursa. Razvijanjem ekološke svijesti, obrazovanjem i aktivnim uključivanjem zaposlenih te suradnjom s lokalnom zajednicom i svim zainteresiranim stranama Koestlin d.d. doprinosi očuvanju okoline.

Od početka 2012. godine dionica Koestlina gotovo je udvostručila tržišnu vrijednost te je na koncu 2015. iznosila 533 kn, no prosječni dnevni promet promatranog razdoblja je skromnih 30-ak tisuća kuna. Od početka 2016. godine cijena dionice nije se bitno promijenila.

credos