Profil kompanije: Kraš Grupa

kras zgrada ftd 777Od godišnje proizvodnje koja premašuje 33.000 tona konditorskih proizvoda skoro polovina se izvozi na svjetska tržišta. Razvojni planovi Kraša usmjereni su prema izvoznoj orijentaciji, uz naglasak na jačanju pozicije na tržištima regije na kojima tvrtka već posluje putem vlastitih komercijalnih podružnica

Kraševa “slatka” povijest počinje 1911. godine kada je tvornica Union u Zagrebu započela s radom kao prvi industrijski proizvođač čokolade u jugoistočnoj Europi. Već od samog početka, slastice proizvedene u ovoj tvornici primaju najveće priznanje – Union postaje carski i kraljevski dobavljač Bečkog dvora.

Godine 1923. u Zagrebu, na Savskoj cesti, tvrtka Bizjak započinje proizvodnju dvopeka, keksa i vafla. Zahvaljujući umješnosti svog vlasnika, tvrtka je ubrzo postala poznata po svojim domaćim keksima na tržištu šire regije.

ORIGINALNI PROIZVODI
Do 1950. godine dolazi do ujedinjenja Uniona, Bizjaka i ostalih manjih proizvođača konditorskih proizvoda iz Zagreba. Te godine tvrtka dobiva ime Josip Kraš po antifašističkom borcu i istaknutom rukovodiocu tadašnjeg sindikalnog pokreta.

ScreenShot019Od trenutka ujedinjenja kompanija počinje svoj razvoj kao proizvođač sve tri grupe konditorskih proizvoda: kakao proizvoda, keksa i vafla i bombonskih proizvoda.

Godine koje dolaze obilježene su ulaganjima u modernizaciju proizvodnje. Nove generacije Kraševih stručnjaka na temeljima originalnih konditorskih receptura primjenjuju nova znanja u izradi slastica, zahvaljujući kojima se sustavno povećava ponuda asortimana i dalje zadržava vodeća pozicija na prostoru regije.

vlasnik/nositelj racunaDruštveno poduzeće se 1992. godine transformira u dioničko društvo Kraš. Od tada pa do danas Kraš se razvija kao suvremeno organizirana i tržišno orijentirana kompanija čiji su proizvodi prisutni i priznati na svjetskim tržištima.

Dugogodišnja usmjerenost ka proizvodnji originalnih, visoko kvalitetnih proizvoda i ispunjavanju želja i potreba potrošača osigurala su Krašu vodeću poziciju konditorskog proizvođača u regiji.

ScreenShot023O Krašu najbolje govore njegovi brendovi poput Bajadere, Griotte deserta, Dorina čokolade, Životinjskog carstva, Domaćice, Napolitanki, Kiki i Bronhi bombona te ostali proizvodi dobro poznati potrošačima.

Uz početak proizvodnje čokolada vezana je i izrada najfinijih deserta i nougat proizvoda, među kojima se posebno ističu Griotte i Bajadera.

Griotte desert originalno je izrađivan s pravim konjakom, višnjom i fondanom pažljivo izlivenim u čokoladnu čahuru. I danas Griotte sadrže sočnu mediteransku višnju i omiljeni su proizvod brojnih Kraševih potrošača.

Tijekom više od 50 godina proizvodnje nougat proizvoda, Bajadera je zadržala svoj izvorni način proizvodnje i kvalitetu te je postala najpoznatije ime Kraševog asortimana.

Bajadera je širom svijeta stekla status vrhunskog, ekskluzivnog deserta i prepoznatljivog Kraševog proizvoda.

Pedesetih godina prošlog stoljeća započinje i proizvodnja jednog od najstarijih proizvoda dječjeg asortimana – čokolade Životinjsko carstvo.

RAZVOJ POSLOVANJA
Trenutno godišnja proizvodnja Društva premašuje 33.000 tona konditorskih proizvoda, od kojih se skoro polovina izvozi na sva svjetska tržišta. Razvojni planovi usmjereni su prema izvoznoj orijentaciji, uz naglasak na jačanju pozicije na tržištima regije, na kojima Kraš već posluje putem vlastitih komercijalnih podružnica.

ScreenShot020Kraš je vlasnik i dviju tvornica: Mire Prijedor – najveće tvornice keksa i vafla u Bosni i Hercegovini te Karoline, tvornice za proizvodnju keksa, vafla i slanica u Osijeku.

Kraš je prvi u svojoj branši, 1997.godine, uspostavio i potvrdio sustav upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001. U 2006. godini u integrirani sustav upravljanja kvalitetom implementiran je i u tvornicu Mira, a u 2012. godini i u Karolini.

RdigUveden je sustav upravljanja kvalitetom i samokontrolom prema načelima HACCP-a. Kraš je u 2011. godini proširio listu proizvoda koji ispunjavaju zahtjeve sukladno Pravilniku o prehrani Torah, a time imaju i pripadajući certifikat Kosher.

Kosher proizvodi izrađeni su od dozvoljenih sastojaka i na strojevima koji udovoljavaju zahtjevima Toraha te su kao takvi dozvoljeni i ispravni za konzumaciju pripadnika židovske vjerske zajednice.

Vodeći računa o specifičnim zahtjevima kupaca i potrošača, Kraš je krajem 2007. godine za odabrane proizvode iz grupe keksa i vafla i kakao proizvoda ispunio zahtjeve Halal standarda.

U 2013.godini lista Halal proizvoda proširena je certifikacijom gumenih proizvoda, žele proizvoda i pjenastih čokoladnih proizvoda.

Kraš je implementirao IFS standard u proizvodnji cjelokupnog asortimana: proizvodnji keksa i vafla, tvrdih i tvrdih punjenih bombona, karamela, gumenih i žele bombona, tvrde i punjene čokolade i čokoladnih deserata.

International Food Standard (IFS) je međunarodna norma kojom se trgovačkim lancima i dobavljačima jamči sigurnost i kvaliteta hrane koju za njih proizvode drugi proizvođači.

Time je Kraš potvrdio standarde kvalitete, sigurnosti i zdravstvene ispravnosti te osigurao sve uvjete za plasman svojih proizvoda u svjetske trgovačke lance.

POZITIVAN TREND U 2014.
Kraš Grupa je tijekom 2014. godine ostvarila konsolidirane ukupne prihode u iznosu od 1.023 milijuna kuna. U ukupnim prihodima prihodi od prodaje ostvareni su u iznosu od 995,4 milijuna kuna, pri čemu su prihodi od prodaje na domaćem tržištu ostvareni u iznosu 559,3 milijuna kuna, a prihodi od prodaje u inozemstvu u iznosu od 436,1 milijun kuna.

Ukupni konsolidirani rashodi u 2014. godini ostvareni su u iznosu od 1.001,2 milijuna kuna. U odnosu na poslovnu 2013. godine ukupni prihodi veći su za 2,5%, dok su ukupni rashodi rasli za 1,6%.

Uz smanjenje neto financijskih rashoda na povećanje ukupnih rashoda nepovoljno su utjecala značajna povećanja nabavnih cijena osnovnih sirovina: kakaovca i prerađevina od kakaovca, koštuničavog voća, mliječnih prerađevina i drugih.

promjene kapitala redovna dionicaBruto dobit Kraš Grupe u 2014. iznosi 400 milijuna kuna, pri čemu je ostvarena bruto marža na razini od 34,15%. EBITDA iznosi 80,3 milijuna kuna, dok je EBITDA marža ostvarena na razini od 7,88%.

Nakon pokrića ukupnih rashoda poslovanja dobit prije oporezivanja iznosi 21,7 milijuna kuna, a neto dobit razdoblja 14 milijuna kuna. Neto dobit pripisana imateljima kapitala matice ostvarena je u iznosu od 13,2 milijuna kuna, što je za 3,5 milijuna kuna više u odnosu na poslovnu 2013. godinu.

pokazateljiU 2014. godini poslovne aktivnosti bile su fokusirane na povećanje efikasnosti poslovanja, na jačanje pozicije brendova kroz razvoj novih i inovacije postojećih proizvoda te zadržavanje pozicija na postojećim tržištima uz otvaranje novih tržišta.

U 2014. godini nastavljen je trend ograničenja potrošnje izazvan višegodišnjom krizom, što se odražava i na kretanje potrošnje konditorskih proizvoda, kako na domaćem tržištu, tako i na većini tržišta zemalja u regiji.

dionicePovećan uvoz konditorskih proizvoda nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju u kontinuitetu je prisutan i u 2014. godini. Sukladno strateškom opredjeljenju i ciljevima kontinuiranog rasta izvoza, lani je povećan obujam izvoza Kraš Grupe za 7,4% u odnosu na prethodnu godinu.

napomenaPovećan je broj izvoznih tržišta pa je uz rast izvoza na postojećim tržištima ostvaren iskorak na nova tržišta: Japana, Republike Koreje, Grčke i Rumunjske. Ukupni konsolidirani prihodi Kraša za prvi kvartal 2015. godine iznose 206,9 milijuna kuna od čega su 201,2 milijuna kuna prihodi od prodaje.

Bruto dobit razdoblja je 73,1 milijun kuna odnosno bruto marža od 36,34%. EBITDA iznosi 14,8 milijuna kuna (marža 7,24%), dok je neto dobit razdoblja 1,8 milijuna kuna.

Dionicama Kraša trguje se na Zagrebačkoj burzi i to pod oznakom KRAS-R-A. Dionica je sastavnica glavnog indeksa CROBEX te sektorskog CROBEXnutris, ali ne i CROBEX10.

S ukupnim prometom od 18,89 milijuna kuna tijekom 2014. godine možemo je okarakterizirati kao prosječno likvidnu.

Tržišnom kapitalizacijom od 546 milijuna kuna ubraja se među veće kompanije na domaćem tržištu kapitala, ali ne ulazi u kategoriju prvih 10.

Credos odjel analize
credos@credos.hr
credos logo

Prethodni članakBranko Roglić ulaže u proizvodnju kulena
Sljedeći članakNovo iz Olivala – prirodni repelenti Natural defense