U Hrvatskoj su cijene u prosincu ostale nepromijenjene u odnosu na prethodni mjesec kada su se smanjile 0,7 posto, izračunali su u Eurostatu

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i Europskoj uniji porasle su u prosincu 2013. dok su u Hrvatskoj ostale nepromijenjene u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju u utorak objavljene procjene europskog statističkog ureda.

U eurozoni i EU proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u prosincu za 0,2 posto naprema mjesecu ranije, objavio je danas Eurostat. U studenom su pale u obje zone za 0,1 posto.

U Hrvatskoj su cijene u prosincu ostale nepromijenjene u odnosu na prethodni mjesec kada su se smanjile 0,7 posto, izračunali su u Eurostatu.

Prema podacima kojima raspolaže europski statistički ured, najizrazitiji rast cijena na mjesečnoj razini zabilježen je u prosincu u Španjolskoj, od 1,1 posto, te Češkoj i Švedskoj, po 0,8 posto. Najveći pad zabilježile su Estonija, od 1,7 posto, te Latvija i Litva, od 0,9 odnosno 0,6 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Na godišnjoj razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda smanjene su u prosincu za 0,8 posto u eurozoni, te za 0,6 posto u EU28, objavio je Eurostat. U studenom su pale za 1,2 posto u eurozoni, te jedan posto u EU28.

Među zemljama čiji su podaci bili dostupni Eurostatu, najizrazitiji pad proizvođačkih cijena u prosincu na godišnjoj razini zabilježen je na Cipru, od 5,2 posto, u Belgiji, od 3,6 posto, i Bugarskoj, od 2,8 posto.

Hrvatska se također izdvaja izrazitim padom proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na godišnjoj razini, za 2,6 posto. Isti je postotni pad zabilježila i u studenom, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Daleko najveći rast cijena zabilježila je Estonija, za 7,2 posto. Slijedi Češka s rastom cijena od 1,8 posto, te Irska i Rumunjska, s 1,4 odnosno jedan posto.

Ako se izuzme građevinski i energetski sektor, proizvođačke su cijene u EU i eurozoni u prosincu ostale nepromijenjene u odnosu na studeni. U energetskom sektoru cijene su porasle 0,5 posto u eurozoni, te 0,7 posto u EU28.

Na godišnjoj razini proizvođačke cijene u industriji bez građevinskog i energetskog sektora smanjile su se u prosincu 0,3 posto u eurozoni, te 0,1 posto u 28-članoj Uniji. U energetskom sektoru smanjile su se dva posto u eurozoni, te 1,5 posto u EU. (Banka.hr / Hina)