Promet u distributivnoj trgovini 57,3 milijarde kuna

Poslovni subjekti, pravne osobe i obrtnici, u Hrvatskoj su tijekom prvog kvartala ove godine u distributivnoj trgovini ostvarili promet veći od 57,27 milijardi kuna s PDV-om, objavio je Državni zavod za statistiku.

Glavninu prometa ostvarile su pravne osobe, na koje se odnosi 55,07 milijardi kuna ili 96,1 posto ukupnog prometa, dok se na obrtnike odnosi preostalih 3,9 posto ili 2,2 milijarde kuna prometa u distributivnoj trgovini. Najveći dio prometa u distributivnoj trgovini realiziranog u prva tri mjeseca, odnosno 51,9 milijardi kuna, realiziran je u trgovačkim djelatnostima, dok je promet u netrgovinskim djelatnostima istodobno iznosio 5,36 milijardi kuna.

Najveći je promet među trgovačkim djelatnostima ostvaren u trgovini na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima i bio je veći od 24,8 milijardi kuna. Slijede trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima, gdje je ostvareno više od 20,9 milijardi kuna prometa, te trgovina na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima, s 9,47 milijardi kuna prometa.

Prema podacima DZS-a, na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja pravne su osobe imale ukupno 23.374 prodavaonica, odnosno servisa, a obrtnici njih 18.157, što je ukupno 41.531 prodavaonica. Istodobno je u distributivnoj trgovini u Hrvatskoj bila zaposlena 234.904 osoba, od čega njih 194.886 bilo u pravnim osobama, a 40.018 u obrtu.

Statistika distributivne trgovine nema usporedbe s ranijim razdobljima, a iz DZS-a objašnjavaju da se u ovoj godini u metodologiju uvedene znatne promjene u odnosu na prijašnje godine, primjerice zajedničkim su istraživanjem obuhvaćaju i pravne osobe i obrtnici, u primjeni je nova verzija Nacionalne klasifikacije djelatnosti, a izrađen je i novi okvir za uzorak kao i novi uzorak izvještajnih jedinica, te izmijenjen obrazac. Sve te promjene utječu na usporedivost podataka s prijašnjim razdobljima, osobito kod obrtnika zbog neažurnosti okvira za uzorak, napominju statističari.(H)