Promet u maloprodaji EU-a i eurozone stabilizirao se u svibnju nakon pada u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj je zamjetno porastao, pokazale su u srijedu procjene europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođeni promet u maloprodaji EU-a bio je u svibnju nepromijenjen u odnosu na travanj kada je pao 1,3 posto, izračunao je Eurostat.

U eurozoni promet je porastao 0,2 posto u odnosu na travanj kada je prema revidiranim podacima smanjen 1,4 posto.

Na oba je područja porasla samo prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za jedan posto u EU i za 1,2 posto u eurozoni.

Promet u trgovinama prehrambenih proizvoda, pića i duhana pao je za 0,6 posto u EU i za 0,3 posto u eurozoni.

Smanjio se i promet na benzinskim postajama, za 0,4 posto u EU te za 0,2 posto u eurozoni.

Hrvatska uz Portugal
Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u svibnju na mjesečnoj razini porasla prodaja na Cipru, za devet posto. Slijede Hrvatska i Portugal gdje je uvećana 1,7 odnosno 1,5 posto. U travnju promet u maloprodaji pao je u Hrvatskoj za 0,5 posto.

Najveći pad prometa bilježila je u svibnju Irska, za 6,5 posto. Slijede Finska i Austrija gdje je smanjen 1,7 odnosno 1,5 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku i Italiju.

Štedi se na hrani
Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji EU-a porastao je u svibnju za 0,8 posto, te za 0,2 posto u eurozoni, izračunali su statističari.

Podaci za travanj pokazuju rast za pet posto u EU, te za revidiranih četiri posto u eurozoni.

I u EU-u i u eurozoni najsnažnije je porasla prodaja goriva, za 6,8 odnosno 5,6 posto.

Prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda porasla je na oba područja dva posto.

Smanjen je samo promet u trgovinama prehrambenih proizvoda, za 2,6 posto u EU, te za 3,6 posto u eurozoni.

Skok u Sloveniji
Među zemljama EU-a, daleko je najviše u svibnju porastao promet u maloprodaji u Sloveniji, za četvrtinu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Slijede Poljska i Mađarska s rastom prometa za 11,2 odnosno 11,1 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u svibnju uvećan 2,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 3,5-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Najveći pad prometa bilježila je Austrija, za 6,4 posto. Slijedi Danska gdje je smanjen 5,6 posto, te Luksemburg i Finska s padom prometa za 5,2 posto. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!