Promming: Lider u Hrvatskoj, spremni za Europu

Međimurska županija, rasadnik poduzetništva u svim gospodarskim granama, iznjedrila je nekoliko jakih poduzeća koja se bave opremanjem trgovina. Posjetili smo najveće među njima i lidera na hrvatskom tržištu, tvrtku Promming iz Čakovca.

Za razliku od mnogih poduzeća koja se bave uvozom i prodajom respektabilnih svjetskih proizvođača opreme za trgovine, u Prommingu opremaju isključivo vlastitom proizvodnjom za koju kažu da kvalitetom može konkurirati bilo kojoj svjetskoj marki i to po znatno povoljnijoj cijeni.

Izuzev materijala od stakla, sami proizvode sve komponente za opremanje trgovina. Proizvodnja koja zapošljava više od 130 radnika, a u koju je u zadnjih pet godina uloženo preko 25 milijuna eura opremljena je najmodernijim strojevima za obradu drva i metala.

„Od svog osnutka 1990. godine i skromnog početka razvili smo se u vodećeg proizvođača opreme za trgovine, skladišta i ostale poslovne prostore u državi“, ponosno ističe direktor Promminga Mihalj Novinščak.

Kompletna proizvodnja
„Razvijali smo se u skladu s tržištem“ dodaje Novinščak i kaže kako se ono otvorilo početkom devedesetih godina otvaranjem velikog broja malih trgovina u regiji. Nakon toga su uslijedila otvorenja supermarketa trgovačkih lanaca, a zatim i velikih trgovačkih centara diljem Hrvatske.

„Ponosni smo na ostvarenu suradnju s Konzumom koji nam je olakšao proboj i na strana tržišta. Trenutno opremamo brojne centre i trgovine u regiji od Slovenije do Crne Gore, a spremni smo i za daljnje širenje u zemlje Europske unije jednom kada se otvore granice i olakša izvoz jer znamo da tehnološki i kvalitetom možemo parirati bilo kome. Rijetko ćete naći kompletnu proizvodnju poput naše koja sve može proizvesti samostalno. U vrijeme naših početaka gotovo sva oprema se uvozila i mogu reći da smo jedan od pionira proizvodnje opreme za trgovine u zemlji“, kaže Novinščak.

promming-vlastiti-energent-okvir_„Naš proizvodni program pokriva zaista široko područje. Od opreme za trgovine svih namjena: samoposluga, knjižara, trgovina tehničkom robom, tekstilom, obućom, zatim skladišta svih nosivosti i primjene te opreme interijera svih mogućih poslovnih prostora koju radimo po narudžbi. U slučaju kada nas kupac traži kompletnu podršku za trgovinu poput rashladnih vitrina, košarica, samoreznica i sl. što mi ne proizvodimo, i takav zahtjev možemo odraditi putem naše mreže provjerenih kooperanata“, poručuju iz Promminga.

Kao svoju prednost ističu fleksibilnost i širinu usluge koju nude, a koja obuhvaća kompletan proces od projektiranja prostora preko same izrade opreme do montaže na objektu te osiguravanja podrške tijekom korištenja opreme.

Njihov razvojni inženjerski tim s bogatim iskustvom omogućuje kvalitetnu podršku svim projektima bez obzira na njihovu veličinu što mogu potvrditi svi trgovački lanci u Hrvatskoj s kojima u potpunosti ili djelomično surađuju, naglašavaju u Prommingu. Kažu kako su zadovoljni prošlogodišnjim rezultatima od 89 milijuna kuna prometa iako priznaju da je zbog gospodarske krize on pao za 10 posto.

Kupujmo hrvatsko
„Maloprodajni sektor je u velikoj ekspanziji i velik broj stranih trgovačkih lanaca ulaže u Hrvatsku no mi u tom slučaju nemamo koristi jer se oni opremaju od dobavljača sa svojih matičnih tržišta. Rijetki su strani lanci koji koriste usluge domaćih proizvođača i mislim da je to šteta“ kaže Davorin Franjić, voditelj projekata u Prommingu.

Franjić također izražava žaljenje zbog nedostatka sirovine na domaćem tržištu te upozorava na visoka financijska opterećenja koja trpi privreda a koja ugrožavaju konkurentnost hrvatskog proizvoda. „Ako već moramo uvoziti sirovinu te robu koja se ne proizvodi na našem tržištu, moramo ojačati svijest o važnosti domaće proizvodnje jer svaka kuna potrošena na domaćem tržištu će imati višestruku korist“, zaključuje Franjić.