oprema-za-trgovine-u-praksi-ftd 777Oprema za trgovine danas ne služi isključivo kao sredstvo za izlaganje proizvoda, nego svojim dizajnom i usklađenošću s ostalim interijerom prostora, robnim kategorijama i visual merchandisingom utječe kako na provođenje marketinških aktivnosti ili kampanja u samom prostoru, tako i na uspješnost prodajnih aktivnosti

Nedvojbeno je kako je oprema za trgovine važan element diferencijacije modernih trgovaca robom široke potrošnje te da funkcionalna i vizualno atraktivna oprema može pridonijeti boljim prodajnim performansama prodavaonice.

S tom inicijalnom mišlju provjerili smo kakvo je aktualno stanje na tržištu, kako iz pozicije ponude tj. proizvodnje, tako i sa strane trgovine odnosno potražnje. U segmentu proizvodnje opreme za trgovine u Hrvatskoj imamo dva jaka predstavnika, oba sa sjevera, iz Međimurske županije, koji se već godinama uspješno nose s međunarodnom konkurencijom. To su Promming iz Čakovca i Sobočan-interijeri iz Murskog Središća.

Promming nudi opremu za trgovine svih vrsta proizvoda – samoposluge mješovitom robom, tehničke robe, tekstila, obuće, za knjižare, tisak i tobacco, ljekarne i ostale specijalizirane trgovine.

oprema-u-trgovini-bullet01Među najvažnijim partnerima su im Konzum, Mercator, Metss, Kaufland, Tisak, Polleo Sport, Baby center, bio&bio, Elipso, Borovo, Pevec i Ronis.

Sobočan-interijeri sa svojim uredom za arhitekturu i dizajn u Zagrebu te proizvodnim pogonima za obradu metala, drva i pleksiglasa u Murskom Središću nude cjelovita rješenja, od razvoja i projektiranja prodajnih prostora, opreme i namještaja, do proizvodnje i montaže.

Tvrtka isporučuje vrlo široku paletu proizvoda za prodajne prostore kao što su regalni sistemi, gondole, samoposlužni regali, zidni elementi, vitrine, prodajni pultevi itd. U Hrvatskoj i regiji surađuju gotovo sa svim vodećim maloprodajnim lancima kao što su Konzum, Mercator, INA, Intersport, Plodine, Kaufland, Pitarosso, Metss, Ribola, Studenac i dm za koje isporučuju opremu i namještaj najčešće po sistemu “ključ u ruke”.

OPREMA ZA SVE POTREBE
“Vještina uređenja trgovina za nas je znanost kojoj smo posvećeni. Mnogi naši investitori ubrzo spoznaju koliko je bila opravdana investicija u stručno oblikovanje prodajnog prostora. Danas su kupci zahtjevni, a konkurencija nemilosrdna i moćna. No, ako je prostor oblikovan tako da kupcu bude ugodno prolaziti trgovinom, poželjet će se zaustaviti, osmotriti izloženu robu, kupiti primijećeni proizvod i naravno, vratiti se ponovno”, ističe Dunja Franjić, voditelj projekata u tvrtki Promming.

Prema njenim riječima, prilikom definiranja trgovine u Prommingu se posvećuju svim detaljima, a osobito bitnim ističu uravnoteženo izlaganje i interakciju među proizvodima koje se želi naglasiti, zatim odnos boja koje se koriste u prostoru, materijali od čega je oprema izvedena i slično.

oprema-za-trgovinePritom se pojedini segmenti dodatno naglašavaju te ih se planski čini vizualno atraktivnijima kako bi se istaknuo željeni proizvod ili jednostavno razbila monotonija toka prolaska kupca kroz prodavaonicu. “Nenametljivo djelujemo na kupca da potroši više, a time i ostvari veću dobit za našeg investitora. Naši partneri su to prepoznali. Zbog toga smo postali respektabilan proizvođač opreme za trgovine, a zacrtane ciljeve uspješno ostvarujemo”, navodi Franjić.

Slično razmišljaju i u Sobočan-interijerima. Damir Vragović, direktor marketinga i prodaje u ovoj tvrtki, ističe da oprema prodajnog prostora osim svoje funkcionalnosti danas ima sve veću ulogu i kao podrška marketinškim i prodajnim aktivnostima u samom prostoru.

“Temeljem činjenice da kupci velikim dijelom donose odluku u kupnji kod same police, jasno je kako oprema danas ne služi isključivo kao sredstvo za izlaganje proizvoda, nego svojim dizajnom i usklađenošću s ostalim interijerom prostora, robnim kategorijama i visual merchandisingom utječe na provođenje marketinških aktivnosti ili kampanja u samom prostoru, ali i na uspješnost prodajnih aktivnosti”, ističe Vragović.

Po njegovom mišljenju, prodajna mjesta često nude istu ili sličnu ponudu proizvoda i čak po približno sličnim ili istim cijenama, te oprema i okruženje u kojem se prezentira proizvod, stvaranje ugođaja i pozitivnog doživljaja prilikom kupnje predstavljaju elemente kojima se stvara diferencijacija i konkurentska prednost u usporedbi s drugim prodajnim prostorima, ali u usporedbi s online trgovinama.

AKTUALNA POTRAŽNJA
Kroz zadnje dvije godine domaće maloprodajno tržište odisalo je aktivnošću. Osim otvaranja novih prodajnih objekata, bili su prisutni i procesi dezinvestiranja kod trgovačkih lanaca Mercator-H i Dinova-Diona, čije su objekte preuzeli drugi maloprodajni subjekti, a bilježilo se i dosta intenzivno obnavljanje i redizajniranje postojećih prodajnih objekata. Da se to odrazilo i na potražnju za rješenjima domaćih proizvođača potvrđuju nam iz Promminga.

oprema-za-trgovine-lead01“Osim opremanja novih prostora, naši partneri su osjetili potrebu za osvježenjem i redizajniranjem svojih trgovina, a sve u cilju približavanja novim zahtjevima profila modernog kupca. Psihološki profili kupaca se mijenjaju, postaju puno zahtjevniji, i to moramo pratiti u cilju ostvarenja većeg prometa u trgovini. Tako ni oprema ne može više biti bazirana samo na stupu i polici, već je potrebno uvesti mnoštvo detalja i promjena. Mi svakodnevno razvijamo i u asortiman ubacujemo nove oblike i proizvode te smo izuzetno zadovoljni proteklim razdobljem. Ono je rezultiralo i našim ulaganjem u strojni park, jačanjem inženjerskog odjela i novim zapošljavanjem u samoj proizvodnji”, ističe Franjić.

Iz Sobočan-interijera po ovom nam pitanju ističu da je potražnja za njihovim asortimanom u ovisnosti o investicijama u razvoj ili adaptaciju prodajne mreže koja se ipak na našem tržištu ne može uspoređivati s investicijama u zapadnoeuropskim zemljama budući da se oprema kod nas rijetko mijenja unutar postojećih prodajnih prostora, već je najčešće vezana uz otvaranje novih prodajnih mjesta i širenje mreže.

“Budući da radimo s dugogodišnjim partnerima i da se radi o dugoročnim investicijama potražnja za našim asortimanom u velikoj mjeri ovisi o njihovim dugoročnim planovima i strateškom razvoju”, pojašnjava Vragović.

Ipak, imajući u vidu da potrošnja u trgovini na malo raste već 25 mjeseci zaredom, ovi su pozitivni tržišni trendovi imali određenog učinka i na poslovanje domaćih proizvođača.

U Sobočan-interijerima su optimistični, ali ipak oprezno ističu kako sama proizvodnja opreme za prodajne prostore predstavlja vrlo uzak i specijaliziran segment industrije koji je podložan čestim promjenama i izmjenama u asortimanu u skladu s trendovima koji se sve brže i češće mijenjaju.

“To je razlog što je vrlo teško dugoročno planirati potrebe i resurse a što je preduvjet za uspješnu industrijsku proizvodnju i činjenicu da je taj segment industrije po svojem obujmu kod nas na tržištu vrlo mali. Unatoč tome bilježimo konstantan rast poslovanja koji je dijelom rezultat ulaganja naših kupaca u prodajne prostore temeljem povećane potrošnje u maloprodaji, ali i zahvaljujući konstantnim, dugoročnim i strateškim investicijama kojima smo se uspjeli održati na tržištu. Pritom svojom fleksibilnošću i prilagodljivošću konkuriramo inozemnim ponuđačima koji su na našem tržištu i regiji zastupljeni najčešće kroz prodajna predstavništva”, kaže nam Damir Vragović.

U Prommingu su trenutnim trendovima na tržištu uglavnom zadovoljni te ističu kako se pritom treba imati u vidu sinergiju koja se u tom procesu ostvaruje: “Kvalitetnim opremanjem pomažemo partnerima ostvariti rast i, naravno, otvarati nove trgovine, pratiti ih u željama i potrebama”, navode iz čakovečke tvrtke.

Prednost domaćih proizvođača u odnosu na stranu konkurenciju je svakako blizina tržišta. Time se znatno reduciraju transportni troškovi i cijena montaže, kažu u Prommingu te dodaju kako jakim vlastitim voznim parkom i montažom vrlo brzo pokrivaju potrebe investitora.

Osim Hrvatske, Promming svoje proizvode plasira i na strana tržišta. Udio izvoza u godišnjim prihodima ovog poduzeća iznosi 42 posto pri čemu najveći dio otpada na tržište Europske unije i države u okruženju. Kako je božićna sezona u punom jeku, upitali smo i bilježe li pojačanu potražnju za svojim proizvodima.

“U ovo doba godine redovito bilježimo pojačani broj narudžbi s obzirom na to da većina trgovaca otvara nove ili preuređuje postojeće prostore baš u ovim terminima. Takav trend je izraženiji na tržištima zemalja regije, dok se na širem prostoru EU ulaganje u opremanje odvija kontinuirano”, navode iz Promminga.

Iz Sobočan-interijera slično razmišljaju te ističu kako su kraj poslovne godine i božićna sezona tradicionalno razdoblje kada trgovci investiraju u opremanje poslovnih prostora. “I ove godine bilježimo porast narudžbi u odnosu na ostatak godine, ali i rast s obzirom na cjelokupno prošlogodišnje poslovanje budući da smo tijekom ove godine proširili proizvodne kapacitete i plasirali niz inovativnih proizvoda koji prate trendove te su rezultat našeg razvoja kao što su npr. samoposlužni regali za prodaju kruha i peciva u supermarketima”, ističu iz ovog proizvođača.

oprema-za-trgovine-bullet02Inače, Sobočan-interijeri su također snažno prisutni na stranim tržištima pa tako udio izvoza unatrag nekoliko godina čini i do 60 posto prihoda tvrtke s tendencijom daljnjeg rasta.

Prisutni su u gotovo svim zemljama Europske unije. Od najvažnijih tržišta izdvajaju Austriju, Njemačku i Švicarsku, ali uspješno rade i u Irskoj, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Francuskoj, te na udaljenijim destinacijama kao što su Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bjelorusija.

Iz Sobočan-interijera kao osnovnu prednost domaćih proizvođača vide u tome što svojom neposrednom prisutnošću na tržištu s cjelovitom ponudom, koja podrazumijeva cijeli lanac – od projektiranja, nabave, proizvodnje, isporuke i montaže – te velikom prilagodljivošću i susretljivošću u pogledu kratkih rokova, ispunjavaju gotovo sve želje kupaca te često i vrlo individualne projekte realiziraju po standardima serijske proizvodnje.

INVESTICIJE TRGOVACA
Poslali smo upite i na nekoliko vodećih trgovačkih lanaca kako bismo vidjeli kakvo je stanje i s druge strane, tamo gdje je najvažnije, a to je mjesto prodaje.

“Konzum kao najveći trgovački lanac konstantno ulaže u uređenje prodajnih prostora, implementaciju novih tehnologija i poboljšanje procesa kako bi kupci u našim suvremeno opremljenim trgovinama uživali u kupnji. Primjerice, Konzum je među prvima počeo uvoditi LED rasvjetu u svoje prodavaonice, pazeći pritom da su proizvodi kvalitetno osvijetljeni”, ističu iz ovog trgovačkog lanca te pritom dodaju: “Uz ulaganja u samo vizualno uređenje prodavaonice, stavljen je naglasak i na opremu kako bi i sami proizvodi bili prezentirani na najbolji mogući način, što je posebno vidljivo u specijaliziranim odjelima prodavaonice. Konzum trenutno surađuje s velikim brojem različitih tvrtki proizvođača opreme od kojih je većina iz Hrvatske.”

Pritom naglašavaju kako je za svaki proizvod, pa i onaj najatraktivniji, potrebna prezentacija pa su tako, primjerice, na svježim odjelima od velike važnosti sitni elementi poput posude za izlaganje hrane, visine vitrina koje pobliže prezentiraju kupcu širinu asortimana, dok je za samoposlužne pekarnice bitna uslužna oprema poput hvataljki za proizvode.

oprema-za-trgovine-police03“Nakon velikih prošlogodišnjih ulaganja u nove prodajne prostore, ove godine fokus nam je bio unaprjeđenje postojeće mreže. U 2017. godini, sukladno financijskim planovima, planiramo investiranje i to pretežito u sektoru malih kvartovskih dućana”, ističu iz Konzuma.

Spar Hrvatska je nedavno otvorio dva nova hipermarketa, u trgovačkim centrima Mall of Split i Pula City Mall, te nekoliko SPAR supermarketa diljem Hrvatske. Ovakav tempo investicija planiraju zadržati i dalje. Iz ovog trgovačkog lanca ističu kako je za kupca od iznimne važnosti ugoda kupovanja na što utječu brojni elementi, od rasporeda polica, čistoće prodajnog prostora, osvjetljenja ili pak glazbe.

“Ako je trgovina moderno opremljena i čista, kupci su sigurniji u kvalitetu proizvoda”, smatraju u Sparu. Ne želeći otkrivati tvrtke s kojima surađuju na opremanju svojih trgovina jer to spada u domenu poslovne tajne, ipak navode kako u opremanju svojih prodajnih prostora koriste 50 posto domaćih, a 50 posto stranih izvođača.

Goran Pavlović
goran@jatrgovac.hr