U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prošlom je tjednu fiskalizirano 21 posto manje računa nego u usporedivom tjednu prošle godine, a njihov iznos niži je za 17,3 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave. U razdoblju od 29. lipnja do 5. srpnja ove godine u svim djelatnostima izdano je 43,5 milijuna računa, što je za 21 posto manje nego u usporedivom lanjskom tjednu. Ukupna vrijednost računa u proteklom je tjednu dosegnula 3,91 milijardu kuna, što je za 17,3 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

U trgovini je broj računa pao za 15,5 posto, na 25,99 milijuna, a iznos računa za 7 posto, na 2,69 milijardi kuna. Istodobno, u ugostiteljstvu i turizmu izdano je 31 posto manje računa, ukupno njih 7,5 milijuna. Pritom je iznos fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu smanjen za 45 posto, na 956,5 milijuna kuna.

U odnosu na tjedan ranije porast broja i iznosa fiskaliziranih računa
Prema podacima Porezne uprave, na tjednoj je razini broj fiskaliziranih računa u svim djelatnostima porastao za 7,53 posto, a njihov iznos za 9 posto. Pritom je u trgovini ostvareno 7,5 posto više izdanih računa, čiji je iznos veći za 8,88 posto u odnosu na tjedan ranije.

Istodobno, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane na tjednoj je razini broj računa porastao za 6,52 posto, a iznosa za 3,43 posto.

Od početka korona-krize vrijednost računa i dalje manja 20 posto
Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 5. srpnja ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen je u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 31 posto, a njihov iznos za 20 posto. Ove godine u tom je razdoblju izdano 598 milijuna računa, čija vrijednost doseže 55,3 milijarde kuna.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala na godišnjoj je razini broj računa smanjen za 24 posto, na 382 milijuna, dok je njihova vrijednost na godišnjoj razini pala 11 posto, na 40,99 milijardi kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane pad je osjetniji, broj fiskaliziranih računa je smanjen za 51 posto, a njihov iznos za 61 posto. U razdoblju od 24. veljače do 5. srpnja ove godine u ugostiteljstvu i turizmu fiskalizirano je 71,4 milijuna računa, u vrijednosti 3,47 milijardi kuna. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!