grozde-berba-korpa-midiOko 40 vinogradara iz Velike ima još oko 200 tona grožđa koje Kutjevo ne želi otkupiti, a to će im umanjiti prihode za oko milijun kuna

Dvadesetak vinogradara veličkoga kraja, članova Udruge vinogradara “Miroslav Kraljević” okupilo se danas ispred općine Velike kako bi od njezina načelnika Vlade Bobana zatražilo pomoć u otkupu grožđa.

Njih 40-ak ima još oko 200 tona grožđa koje Kutjevo d.d. ne želi otkupiti, a to će, kako ističu, vinogradarima veličkoga kraja umanjiti prihode za oko milijun kuna.

Problem je, dodaju, što nemaju kome isporučiti grožđe jer su ga prijašnjih godina predavali Kutjevu, s kojim imaju potpisan 20-godišnji ugovor, a tim im je ugovorom bio zajamčen i otkup cjelokupnog uroda grožđa.

Po riječima predsjednika udruge veličkih vinogradara Mije Šolčića, Kutjevo stalno smanjuje količinu koju otkupljuje, a ove je godine grožđe dobro urodilo.

“Takvo ponašanje Kutjeva po meni je kršenje ugovora. Uostalom, zato sam i posadio vinograd jer sam bio siguran da ću u idućih 20 godina njima moći isporučiti cjelokupan urod. Sada ‘Kutjevo’ svake godine sve manje otkupljuje grožđa, a kada ih pitam, kažu da ih mogu tužiti”, kaže Šolčić.

Ističe da svojedobno ni kilogram grožđa nisu smjeli prodati drugim otkupljivačima, a sada su prepušteni sami sebi.
“Kako da se snađemo?”, ogorčeno pita Šolčić.

Slično je sa Željkom Kapelom iz Tornja, koji ima 1,7 hektara vinograda. “Imam još vagon grožđa, a ne znam kome da ga isporučim. Neću ga brati, neka istrune. Lani su nam sve otkupili, no ove je godine katastrofa”, kaže Kapel, koji s Kutjevom također ima ugovor na 20 godina.

“Nije mi jasno – država nas je poticala da podižemo nasade, Kutjevo poticalo s repromaterijalom, a sada nemamo kamo s urodom”, upozorava Kapel, čija je obitelj od dva vagona ovogodišnjeg uroda grožđa očekivala bruto prihod od 50 tisuća kuna.

Načelnik općine Vlado Boban najavio je da će danas o svemu izvijestiti resorno ministarstvo kako bi se pronašlo rješenje te kako grožđe ne bi ostalo na trsovima. (H)