PIK ftd 777U mnogim se tvrtkama poruka iz naslova načelno ističe kao smjernica poslovanja, no malo je kompanija koje su svoje interne rezerve znanja i ideja odlučile sistematizirati te pritom potaknuti sve zaposlenike na otvorenu komunikaciju i dijeljenje ideja. Upravo u tome PIK Vrbovec napravio je značajan korak naprijed

Iza kompanije PIK Vrbovec koja je danas vodeća mesna kompanija u Hrvatskoj, s više od 40 posto udjela na hrvatskom tržištu u kategoriji mesa i mesnih prerađevina, stoji povijest duga 70 godina. Najveći preokret u poslovanju kompanije dogodio se 2005. godine, kada PIK Vrbovec ulazi u sastav Agrokor koncerna.

Kontinuiranim i intenzivnim ulaganjima u visoku tehnologiju i inovacije, koja su u proteklih deset godina premašila iznos od milijardu kuna, PIK Vrbovec je postao tržišni lider koji kreira trendove na domaćem i inozemnim tržištima. U cjelokupnom asortimanu brenda PIK nalazi se oko 1.500 proizvoda koji se, osim u Hrvatskoj, prodaju i na dvadesetak tržišta, kako u regiji, tako i u zemljama Europske unije.

lead1U PIK Vrbovcu ponosno ističu kako neprestano ulažu veliki trud u inovacije, osmišljavanje novih mesnih delicija te unapređenje tehnologija proizvodnje.

Takvim strateškim pristupom u mnogočemu prelaze okvire mesne industrije, koja je u odnosu na ostale industrije robe široke potrošnje – uglavnom tradicionalna.

Prava potvrda takve strategije kompanije i veliki korak naprijed, ne samo u mesnoj industriji nego i u prehrambenoj općenito, je projekt PIK-a predstavljen tržištu ove godine pod nazivom “Manje je više”, što znači da niti jedan proizvod pod brendom PIK ne sadrži pojačivače okusa, umjetna bojila, gluten ni soju. Ovaj veliki projekt rezultat je višegodišnjeg rada cijele kompanije gdje su ključnu ulogu imali stručnjaci zaposleni u odjelu Razvoja.

USTROJ ODJELA
Ulaskom u sastav Agrokor koncerna prepoznata je potreba za formiranjem jedinstvenog odjela, čija bi primarna zadaća obuhvaćala razvoj proizvoda pa je ubrzo osnovan odjel Razvoja. Odjel u kojemu radi osam visokokvalificiranih zaposlenika, predvodi direktorica Ines Bertinovec.

“Glavna je premisa bila da zaposlimo stručnjake kojima je kreativnost, vlastiti razvoj te unapređenje proizvoda i kompanije izuzetno važno”, kaže direktorica Bertinovec. Uzimajući u obzir nedostatak stručnjaka za mesnu industriju na hrvatskom tržištu, pronalaženje odgovarajućeg profila zaposlenika pokazalo se izazovnim zadatkom pa stoga direktorica odjela ne krije zadovoljstvo svojim uspješnim timom.

Inženjeri prehrambene tehnologije, nutricionisti, inženjer kemije i stručno usavršeni tehničar specijalizirani su za pojedine kategorije proizvoda i proizvodnih procesa. PIK Vrbovec godišnje plasira i do 30 novih proizvoda na tržište, što je znatno iznad prosjeka mesne industrije pa se tvrtka opravdano pozicionira kao predvodnik trendova u svom sektoru.

“Tijekom godine zajedno s kolegama iz marketinga kreiramo bazu ideja koja uključuje sva raspoloživa saznanja iz istraživanja tržišta, fokus grupa, sudjelovanja na sajmovima te praćenja trendova i noviteta”, ističe Bertinovec.

Fotka BIJELA SOBA_1Iznimno je bitna jako dobra suradnja i timski rad s odjelom marketinga na svakom projektu. “Svi proizvodi koji jednom uđu u razvojni proces, ujedno su i proizvodi koji će se plasirati na tržište. Vođeni primjenom najnovijih znanstvenih trendova i stvaranjem proizvoda najviše razine kvalitete, razvoj novog proizvoda ili poboljšanje postojećih proizvoda u PIK Vrbovcu živimo svaki dan”, ističe zamjenica direktora marketinga Jasenka Talapko Blažević.

Na brojnim razvojnim projektima radila je nutricionistkinja Diana Pavlić, koja je u PIK Vrbovcu zaposlena već 17 godina. Diana nam je objasnila kako od zaključaka dobivenih iz spomenutih istraživanja i praćenja trendova dobivamo gotov proizvod u odjelu Razvoja.

“Krećemo od osmišljavanja ideje koju teoretski razradimo na papiru, a zatim postavljamo recepturu i obavljamo probna testiranja. Kad smo zadovoljni prvim probama, testiranja selimo u industrijske uvjete da vidimo kako će se ponašati receptura”, kaže Diana te dodaje kako pritom iznimno važnu ulogu ima tehnička podrška. “Kada dobijemo odgovarajuće proizvode iz industrijske proizvodnje, na njima pratimo rok trajnosti, vršimo senzorske analize, ispitivanja tržišta i fokus grupe da vidimo ima li taj proizvod zaista potencijal na tržištu”, dodaje Dijanin kolega Ivan Magerle, također nutricionista te zamjenik direktora razvoja.

Put od ideje do kobasica, šunki i mortadela nije unaprijed determiniran pa je teško precizno reći koliko je vremena potrebno da bi se proizvod našao na policama trgovina. Ovisno o težini zadatka i željenom ishodu, nije neuobičajeno da složeni razvojni proces traje i po godinu dana. Međutim, stručnjaci iz PIK-ovog odjela Razvoja imaju bogato iskustvo u suočavanju s profesionalnim izazovima.

“Primjerice, ako razvoj proizvoda zahtijeva dodatne investicije u smislu razrade tehničkog aspekta proizvodnje, proces traje duže jer se dodatni tim bavi posebnim aspektom projekta. U krajnjem slučaju, može se dogoditi da krajnji plan produžimo”, nadovezuje se direktorica Ines. Manje zahtjevni razvojni projekti uključuju pak proizvode o kojima već postoji pozadinsko znanje i koje je moguće uklopiti na postojeće proizvodne linije pa proizvod može nastati u razdoblju od nekoliko mjeseci.

PIKlub
Ono po čemu je PIK Vrbovec doista specifičan i primjer svim drugim proizvodnim kompanijama je interna inovacijska platforma, simboličnog naziva – PIKlub. Ambiciozno zamišljen, projekt počiva na dva krucijalna cilja: 1. otvaranje “bottom-up” internih komunikacijskih kanala u svrhu razmjene ideja na razini cijele kompanije, 2. međusobno povezivanje timova kako bi se pokrenulo sustavno upravljanje te dijeljenje znanja i inovacija.

lead2U PIK Vrbovcu duboko su uvjereni da svaki od 1.965 zaposlenika, koji u ovom trenutku rade u kompaniji, imaju korisna i vrijedna znanja, ideje i sugestije kojima se mogu unaprijediti pojedini proizvodi, poslovni procesi ili primjena tehnologije.

PIKlub, čijih je 17 članova završilo odgovarajuću edukaciju, zaposlenicima neprestano stoje na raspolaganju, bilježe i razmatraju svaku pojedinu ideju na sastancima koji se održavaju svaka tri tjedna. Kako bi ojačali inovacijsku klimu, u PIK Vrbovcu je uspostavljen transparentan sustav prepoznavanja i nagrađivanja zaposlenika koji konstruktivnim idejama pozitivno utječu na cjelokupan proizvodni proces.

“Potičemo ljude da kreativno razmišljaju i da imaju prostora iskazati kreativnost koju će poslodavac prepoznati i nagraditi”, pojašnjava Ines Bertinovec. Drugi aspekt PIKluba uključuje povezivanje zaposlenika i odjela koji se ne susreću u svakodnevnom radu, ali koji zajedničkim naporima i znanjem efikasnije i lakše mogu doći do željenih rezultata. U PIK Vrbovcu s ponosom ističu da su prva kompanija u Hrvatskoj koja je razvila ovakav model upravljanja znanjem i internim komunikacijama, a očekivana korist vidljiva je već sada.

TVORNICA  21. STOLJEĆA
Usporedno s ulaganjima u obrazovanje i usavršavanje zaposlenika, u kompaniji je stavljen velik naglasak i na uvođenje impresivne tehnologije i stvaranje suvremenih, automatiziranih procesa proizvodnje. U PIK-u ne kriju zadovoljstvo u postavljanju trendova i na drugim razinama poslovanja. Naime, 2009. je u pogon puštena nova tvornica svježeg mesa, a tri godine potom nova tvornica trajnih kobasica, pogon za narezivanje i pakiranje PIK narezaka i skladište znatno većeg kapaciteta.

“Kad je otvorena nova tvornica za trajne kobasice, kao najsuvremenija tvornica te vrste u regiji, imala sam sreću što sam mogla raditi na implementaciji i radnim procesima dok smo transferirali proizvodnju u potpuno automatiziranu tvornicu”, govori Valerija Šimunec, inženjerka prehrambene tehnologije, koja je u međuvremenu upisala doktorat u okviru projekta na kojemu radi. Njena kolegica Ivana Gregurić-Tissot, koja je diplomirala prehrambeno inženjerstvo na Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, svoj je prvi posao pronašla upravo u PIK Vrbovcu.

Ines Bertinovec, direktorica odjela Razvoja i tehnoloških inovacijaNa početku je radila u proizvodnji, a sada je kao članica odjela razvoja zadužena za polutrajne mesne proizvode i šunke.

Zajedno s dvadesetak kolega, Ivana je angažirana i na organoleptičkom ocjenjivanju svojstava proizvoda u okviru senzorskog panela, koji na educiranoj razini uz ostale testove tržišta donosi odluke o plasmanu proizvoda na tržište.

“Radimo preliminarna ocjenjivanja tehnoloških i drugih karakteristika proizvoda, a potom s drugim timovima odlučujemo koje ćemo proizvode testirati na skupinama potrošača”, pojašnjava Gregurić-Tissot.

Važan aspekt u proizvodnji i modelima očuvanja svježine i kvalitete mesa i mesnih prerađevina svakako je i ambalaža. Svaki proizvod zahtijeva specifično pakiranje koje, osim trajnosti, proizvodu treba omogućiti i vizualnu prepoznatljivost.

Primarnom, sekundarnom i tercijarnom ambalažom bavi se Ana Rešček koja je uključena u sve razvojne projekte, a na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije doktorirala je na temi aktivne ambalaže. Ističe da su najnoviji trend u pakiranju mesa pojedinačna pakiranja zbog čega se troši više ambalaže po jedinici pakiranja, ali se i sačuva više hrane.

Naročito izazovno područje za Anu predstavljaju materijali od kojih se izrađuju pakiranja. “Iako izgleda da se ambalaža sastoji od jednog materijala, tu je i do devet različitih slojeva u mikrometarskim veličinama od kojih svaki ima svoju funkciju”, ističe Rešček, još jednom potvrđujući da je uspjeh kompanije protkan konstantnim inovacijama.

KAMPANJE I PLANOVI
Zapažena kampanja PIK Vrbovca “Manje je više” pokrenuta je s ciljem da se potrošačima omoguće još kvalitetniji i zdraviji mesni proizvodi. U sklopu ove kampanje, PIK Vrbovec na stol svojih kupaca donosi samo najbolje mesne prerađevine bez pojačivača okusa, umjetnih bojila, glutena i soje te dodatno educira sve kupce koji brinu o pravilnoj prehrani, kao i one koji za to imaju zdravstvenih razloga.

lead3U kompaniji su prepoznali da potrošači imaju povjerenje u kvalitetne i zdravstveno ispravne proizvode koji su nutritivno obogaćeni, što se nadovezuje i na priznanje kroz oznaku “Meso hrvatskih farmi”.

PIK je, naime, prva mesna industrija u Hrvatskoj koja je, zahvaljujući konceptu sljedivosti od polja do stola, zadovoljila uvjete za dobivanje navedene oznake.

Sinergija bogate tradicije, moderne tehnologije i ulaganja u zaposlenike i dalje će predstavljati stratešku odrednicu poslovanja PIK-a, kaže nam direktorica marketinga Tihana Vujčić te otkriva kako planovi za budućnost uključuju i dodatno širenje na inozemna tržišta.

“Primarno smo fokusirani na tržišta zemalja u regiji i Europskoj uniji te očekujemo daljnji rast izvoza koji sada ima oko 15 posto udjela u ukupnim prihodima tvrtke”, zaključuje Vujčić. Po svemu viđenom, hrvatska tvrtka ima se čime pohvaliti na zahtjevnom tržištu razvijenih zemalja, a svoj će planirani uspjeh i dalje temeljiti na aktivnom pristupu razvoju, praktičnoj primjeni novih znanja i implementaciji suvremenih tehnologija.

Daria Rendulić
redakcija@jatrgovac.hr