Privatne tvrtke diljem Europe smatraju regulativu i birokraciju u svojim domaćim gospodarstvima većom prijetnjom razvoju tvrtki nego regulativu i birokraciju koja dolazi iz Europske unije (EU). U PwC-ovom istraživanju provedenom među 2.450 tvrtki iz 31 europske države, 39% ih izjavilo kako je problem domaća birokracija, u usporedbi s približno 29% koje navode da je problem birokracija EU-a.

U Italiji, gdje su euroskeptične stranke i stranke koje se protive vlasti ostvarile izborni uspjeh, čak 49% ispitanika smatra da je domaća birokracija problem, u usporedbi s 20% koji su naveli birokraciju EU-a.

“Najupečatljiviji nalaz našeg istraživanja je da, iako se često percipira da regulatorna i birokratska intervencija tijela EU-a guši poslovnu inicijativu i sputava tvrtke birokracijom, većina privatnih tvrtki ne misli tako.

Štoviše, one smatraju suprotno: da je regulativa i birokracija u njihovim domaćim gospodarstvima veća prijetnja razvoju tvrtki nego birokracija EU-a”, komentirao je Mark Smith, PwC-ov direktor za razvoj usluga prema klijentima i tržištima za regiju EMEA.

“Ovi podaci mogu donijeti otrežnjenje mnogim nacionalnim vladama. Trebaju mnogo više učiniti kako bi stekle povjerenje privatnih tvrtki na području pod njihovom nadležnošću, počevši od rješavanja birokracije, ali i troškova usklađenosti s propisima.”

Europske privatne tvrtke također svojim najvećim izazovom smatraju nedostatak vještina, koji ih sprječava zaposliti prave kadrove nužne za rast. Istraživanje PwC-a skreće fokus privatnih tvrtki na širi, postojeći problem diljem EU.

PwC procjenjuje da nedostatak vještina košta privatne tvrtke u regiji 324 milijardi eura izgubljenih prihoda godišnje. To je približno jednako zbroju godišnjeg BDP-a Portugala, Mađarske i Hrvatske.

“Nedostatak vještina u Europi strukturni je problem, a tržište rada se steže u vrijeme kad privatne tvrtke žele više ulagati i angažirati više kvalificiranih zaposlenika kako bi im poslovanje raslo. Dostupnost kvalificiranih radnika ovisi o čimbenicima kao što su slobodno kretanje radne snage i obrazovni sustavi koji osiguravaju diplomantima odgovarajuće kvalifikacije.

Dijalog između obrazovnih vlasti, poslodavaca i zaposlenika ključan je za usklađivanje zahtjeva privatnih i drugih tvrtki s očekivanjima društva i kvalifikacijama diplomanata”, dodao je Smith.

Ipak, privatne tvrtke optimističnije su no što su bile do sada. Osobito su uvjerene da mogu rasti na domaćim tržištima fokusiranjem na kupce i prihvaćanjem digitalne tehnologije. Srednje velike tvrtke (koje se definiraju kao tvrtke s godišnjim prihodima od 50 do 100 milijuna eura) najoptimističnije su među ispitanicima PwC-a.

Međutim, digitalizaciju je kao prioritet spomenulo samo 31% privatnih tvrtki u Europi. To pokazuje da mnoge privatne tvrtke još uvijek podcjenjuju što digitalna budućnost znači za njih i podcjenjuju njezin potencijal, kao i razorne sile koje ona pokreće.