PwC Hrvatska predstavio je rezultate istraživanja o mišljenjima hrvatskih predsjednika uprava za 2015. godinu pod nazivom “Growing during disruption – Croatian CEO Survey 2015”.  

Tomic_Vukasovic_ZgombicUvodni govor je održao Hrvoje Zgombić, predsjednik Uprave PwC Hrvatska, a rezultate Istraživanja predstavili su Filip Tomić, projektni menadžer istraživanja u Odjelu poslovnog savjetovanja PwC Hrvatska i Slaven Vukasović, menadžer u Odjelu poslovnog savjetovanja PwC Hrvatska.

Hrvatski predsjednici uprava bilježe napredak u okruženju koje je sve nestalnije i nepredvidljivije.

Ipak, većina vjeruje da njihova društva danas imaju više mogućnosti za rast nego prije tri godine. Štoviše, prema Hrvatskom istraživanju PwC-a o stajalištima predsjednika uprava iz 2015. godine, njih 91% sigurno je da će ostvariti rast prihoda tijekom sljedećih dvanaest mjeseci.

“Povjerenje hrvatskih predsjednika uprava je iznenađujuće visoko, uzimajući u obzir trenutno gospodarsko okruženje. Kako je 2014. godina bila obilježena aktivnostima restrukturiranja, većina predsjednika uprava jasno očekuje posljedične učinke. No, ključno pitanje je i dalje kako oni mogu iskoristiti svoj rast, uzimajući u obzir jaku konkurenciju i tehnološka ograničenja. U takvom okruženju koje se brzo mijenja, odluka o tome što je dobitna kombinacija kako bi se postigao rast bit će presudna”, istaknuo je u uvodnom govoru Hrvoje Zgombić, predsjednik Uprave PwC Hrvatska.

“72% hrvatskih predsjednika uprava smatra povećanu konkurenciju trendom koji će najznačajnije utjecati na njihovu industriju tijekom sljedećih pet godina. Poslovanje unutar tradicionalno definiranih demografskih segmenata, kanala, ponude proizvoda/usluga, zemljopisnih područja ili industrija više ne funkcionira. Fokus na klijente, a ne na tradicionalna konkurentska ograničenja širi konkurenciju. To također znači aktivno prelaženje poslovanja u komplementarne ili potpuno nove sektore. Novi tržišni sudionici narušavaju postojeće modele, uglavnom bolje zadovoljavajući potrebe kupaca na točno određenim dijelovima lanca vrijednosti. Novi igrači spretnije koriste tehnologiju za omogućavanje boljeg korisničkog iskustva, po nižoj cijeni, neopterećeni infrastrukturnom ostavštinom ili poslovnim modelima”, rekao je Slaven Vukasović, menadžer u Odjelu poslovnog savjetovanja PwC Hrvatska.

Poslovni lideri i u Hrvatskoj i globalno smatraju da lokalni porezni sustavi nisu u skladu sa zahtjevima poslovanja na globalnom tržištu i jedan su od najrestriktivnijih čimbenika u razvoju poslovanja na domaćem i međunarodnim tržištima. 94% predsjednika uprava navodi prilagodbu lokalnih poreznih okvira kao prioritet pri razvoju inicijativa državnih institucija, a 97% vjeruje da su trenutne aktivnosti na ovom području neučinkovito provedene.

“Ne čudi da je trenutna politika veliki problem za predsjednike uprava, dok pokušaji stvaranja konkurentnog okruženja ne daju rezultate, ostavljajući tvrtkama rješavanje visoke porezne opterećenosti te skupe i nefleksibilne radne snage. Jasno je da usklađivanje interesa Vlade i tvrtki zahtijeva drugačiju vrstu suradnje. Dio toga je i promjena mentalnog sklopa, počevši sa sposobnošću tvrtki i državnih institucija da razumiju međusobne perspektive”, istaknuo je John M. Gasparac, partner, Revizija, PwC Hrvatska, komentirajući rezultate Istraživanja.

Globalni i hrvatski predsjednici uprava složili su se oko ključnih čimbenika za najbolje iskorištavanje digitalnih ulaganja. 86% globalnih i 84% hrvatskih predsjednika uprava istaklo je kao prioritet definiranje jasne vizije razvoja konkurentske prednosti kroz digitalne tehnologije.

“Prema istraživanju, hrvatski predsjednici uprava postali su digitalno osviješteni, ali još uvijek zaostaju za svojim kolegama u SIE i globalno. Ipak, gotovo 8 od 10 hrvatskih lidera kažu da digitalizacija dodaje vrijednost u smislu operativne učinkovitosti (78%), poboljšanja analitike podataka (78%) i korisničkog iskustva (75%). 89% globalnih predsjednika uprava vidi da su rudarenje i analiza podataka strateški važni za njihove organizacije – analiza se ne koristi samo da bi se bolje razumjele potrebe kupaca, nego i za poboljšanje operativne učinkovitost i djelotvornost u cijeloj organizaciji”, istaknuo je prilikom predstavljanja Filip Tomić, projektni manager studije iz Odjela poslovnog savjetovanja PwC Hrvatska.

“Ne vide svi hrvatskih predsjednici uprava digitalne tehnologije kao pozitivnu prednost kao njihovi globalni kolege. Zapravo, vrlo vjerojatno će vidjeti probleme za njihove industrije u nizu novih poslovnih trendova u idućih pet godina. Digitalne inovacije i njegov nepovratan utjecaj na ponašanje kupaca ih posebno brine.

Očekivanja kupaca – na temelju njihovog online iskustva ovdje i u inozemstvu – su daleko ispred onoga što mnoge tvrtke mogu trenutno isporučiti”, zaključio je Dejan Ljuština, partner, Poslovno savjetovanje – konzalting, PwC Hrvatska u komentarima Istraživanja.

Prije godinu dana, 72% anketiranih hrvatskih predsjednika uprava reklo je da provode inicijative smanjenja troškova, dok ove godine samo 56% ima iste planove, što jasno ukazuje na promjenu fokusa na povećanje prihoda.

Hrvatski predsjednici uprava sada razmišljaju o sposobnostima koje su im potrebne da bi se razlikovali od drugih, pa razmatraju partnerstva te spajanja i preuzimanja kojima popunjavaju prazninu.

Također, sve više, njih 88%, prilikom zapošljavanja zahtijevaju širi spektar vještina od svojih zaposlenika. Neophodne su odgovarajuće kvalifikacije zaposlenika da bi se podržao planirani rast, ali je sve teže doći do potrebnog seta vještina koje predsjednici uprava traže od svojih zaposlenika.