Dodatni rok za prodaju Mercatorovih komercijalnih zapisa uopće neće biti potreban jer je organizator, društvo Alta, do roka za izdavanje zapisa koji istječe danas, unovčilo svih 20 milijuna eura papira i to s 4,87-postotnim prinosom, izvještava Delo.

Mercator se još od prošle godine suočava s padom likvidnosti, pri čemu su uzroci sasvim objektivni. U prošlosti su banke najvećem slovenskom trgovcu bile naklonjene, ali s ukupnom bankarskom krizom odnosi su se zahladili.

Banke su počele smanjivati kreditnu izloženost i zatvarati kreditne ventile i uspješnim slovenskim poduzećima, tako da su ona, budući da u njih investitori još imaju povjerenje, potražila kratkoročna sredstva na tržištu od privatnih investitora.

Mercator je tako lani tri puta izdao šestomjesečne komercijalne zapise – u travnju (10,3 milijuna eura s 4,07-postotnom kamatnom stopom), krajem srpnja (6,3 milijuna eura s 4,437-postotnom kamatnom stopom) i u listopadu (11,8 milijuna eura s 4,437-postotnom kamatnom stopom). Svaki put zapise je uplatilo 22 ili 23 domaća investitora. (SEEbiz.eu)