pivovarna-lasko-proizvodnja-large“Preuzimanje duboko zadužene Pivovarne Laško, gurnulo bi Mercator još dublje u dužničku krizu te smanjilo mogućnost razvoja osnovnih djelatnosti”, smatraju analitičari Raiffeisen banke

U analizi koju je u petak objavila Raiffeisen banka stoji kako mogućnosti za prodaju Mercatora snažno padaju otkako je Mercator iznio namjeru za kupovanjem Pivovarne Laško ali i zbog odstupanja s dužnosti direktora Nove ljubljanske banke (NLB) Bože Jašoviča, piše portal SEEbiz.eu.

Iz Raiffeisena upozoravaju kako bi Mercatorovo preuzimanje Pivovarne Laško predstavljalo velik dužnički teret za ovaj trgovački lanac te bi smanjilo mogućnost razvoja “core biznisa”.

“Ta kupnja gurnula bi Mercator još dublje u dužničku krizu te time smanjila mogućnost razvoja osnovnih djelatnosti”, napominju analitičari Raiffeisena te upozoravaju da međunarodna iskustva pokazuju kako je s takvom diverzifikacijom djelatnosti teško upravljati i da ona rijetko doprinose sinergiji.

Analitičari također očekuju prodajni pritisak na dionicu Mercatora, pa će po objavi ponude o preuzimanju Laškog revidirati svoju ocjenu o vrijednosti dionice Mercatora (168 eura), kao i preporuku “držati”.

Jašovič: odlazak zbog nedostatka povjerenja
O slučaju Mercator progovorio je također i predsjednik Uprave Nove ljubljanske banke Božo Jašovič, koji je zbog pritisaka oko prodaje Mercatora Agrokoru podnio ostavku.

“Nitko nikome nije lomio ruke ili mi neposredno poručio: ‘Ne smiješ!'”, izjavio je za slovenski portal Finance.

“Bilo je tu iznošenja mišljenja i očekivanja vlasnika banke, da će odstupiti od transakcije”, dodaje. Kaže “kako je ta komunikacija bila javna i ono što ga najviše čudi – do nje je došlo u finalnoj fazi prodaje, iako se o prodaji govorilo dugo vremena”.

“Ako je Mercator nacionalni interes, spremni smo ga prodati slovenskim investitorima. Treba onda reći tko su ti ulagači pa bismo sklopili posao s njima”, objašnjava.

Na pitanje kako kao prvi čovjek banke nije uspio uvjeriti vladu u nužnost prodaje Mercatora, Jašovič odgovara kako je mislio, očito pogrešno, da – s obzirom na strategiju NLB-a s ciljem stabilizacije poslovanja (prodaja 10,75 posto Mercatorovih dionica u vlasništvu NLB-a), a koju je prethodno odobrila vlada – s prodajom neće biti problema.

Stav jednog od vlasnika NLB-a koji se izričito usprotivio prodaji Mercatora Agrokoru, Jašovič je doživio kao nedostatak povjerenja te dodaje da “ukoliko nema potporu vlasnika za poteze koje povlači, nema više što tražiti u NLB-u.” (Bankamagazin)