Povjerenje potrošača u svijetu poraslo je u prvom ovogodišnjem tromjesečju, pa tako i u Hrvatskoj, koja se međutim i dalje nalazi među 10 najpesimističnijih nacija, pokazalo je danas objavljeno istraživanje konzultantske tvrtke Nielsen.

Nielsenov indeks globalnog povjerenja potrošača u prvom tromjesečju ove godine ojačao je 2 boda, na 93. Očitanje indeksa ispod 100 bodova signalizira da su potrošači pesimistični u vezi potrošnje.

Povjerenje se poboljšalo na 60 posto tržišta u svijetu, dok je, usporedbe radi, u zadnjem lanjskom tromjesečju poboljšanje povjerenja bilo zabilježeno na svega 33 posto tržišta.

Po pojedinim zemljama, najoptimističniji su potrošači u Indoneziji (122 boda), potom u Indiji (120) i na Filipinima (118).

Među europskim zemaljama, najoptimističniji su potrošači u Norveškoj (106 bodova), pa se ta zemlja na globalnoj Nielsenovoj listi nalazi na 8. mjestu. Slijedi Švicarska, koja je na 10. mjestu, s indeksom 100.

S druge, pak, strane, na jugu Europe povjerenje je ostalo vrlo slabo, jer su u tim zemljama mjere štednje, uvedene kako bi se riješila dužnička kriza, potaknule rast nezaposlenosti na rekordne razine. Tako je dnu globalne Nielsenove liste povjerenja potrošača Portugal, sa svega 31 bodom. Odmah iznad je Grčka, s 40 bodova, a zatim Mađarska, s 43 boda.

Iznad Mađarske plasirale su se Hrvatska i Italija, s indeksom povjerenja potrošača na 44 boda. Pritom je indeks povjerenja potrošača u Hrvatskoj porastao za 2 boda u odnosu na posljednje tromjesečje lani, a u Italiji za 5 bodova.

“Smatramo da su strahovi oko širenja europske dužničke krize i izvan recesijom pogođenih južnih europskih država u prvom tromjesečju vjerojatno popustili. Međutim, slabi uvjeti na tržištu rada u posrnulim gospodarstvima, uključujući Grčku, Irsku, Italiju Portugal, Španjolsku i Cipar, i dalje ukazuju na krhko stanje europskog gospodarstva, koje nastavlja kočiti potpuni oporavak te regije”, kaže Venkatesh Bala, glavni ekonomist The Cambridge Groupa, dijela Nielsena.

Nielsen je on-line istraživanje o povjerenju potrošača proveo između 18. veljače i 8. ožujka, a obuhvatio je 29.000 ispitanika na 58 tržišta. (H)