Prodaja, koja ne uključuje cash&carry ni diskontne trgovine (Lidl), u zadnjih je godinu dana ostvarila pozitivan trend. Količinski gledano, rast je iznosio 1% te je ukupno prodano 52 milijuna i 865 tisuća komada papirnatih proizvoda, dok je vrijednosni rast ipak bio nešto osjetniji s plusom od 2,3% i ukupno ostvarenom financijskom realizacijom od 609 milijuna i 706 tisuća kuna

Kategorija uključuje sve papirnate proizvode koji se koriste u kućanstvu: toaletni papir, papirnate maramice, papirnate kuhinjske ručnike i papirnate salvete.

Toaletni papir obuhvaća sve jednokratne toaletne papire različitih mirisa, oblika (rola, listići i dr.) i slojeva (jednoslojni, dvoslojni itd.). Nisu uključeni vlažni toaletni papiri. U segment papirnatih maramica spadaju sve papirnate maramice za jednokratnu upotrebu čija je prvotna namjena brisanje lica.

Obično su dvoslojne ili troslojne te pakirane u kutije, mala pakiranja i džepna pakiranja. Ovdje također spadaju parfumirane papirnate maramice.

Pod papirnatim kuhinjskim ručnicima podrazumijevamo sve jednokratne upijajuće papirnate ručnike namijenjene za čišćenje površina i upijanje prolivenoga u kuhinji/kućanstvu.

Kategorija uključuje papirnate ručnike pakirane sa ili bez držača kao i one čija je namjena korištenje unutar mikrovalne pećnice.

U papirnate salvete uključene su papirnate salvete za jednokratnu upotrebu koje služe za brisanje/čišćenje ruku u vrijeme obroka. Obično su jednoslojne, dvoslojne ili troslojne.

Uključene su sve salvete bez obzira na boju i motive oslikane na njima (rođendanske, božićne, ukrasne i sl.).

Vodeći proizvođači u kategoriji papirnatih proizvoda su (abecednim redom): Paloma (Paloma), SCA (Zewa) i Violeta (Teta Violeta, Violeta). Trgovačke robne marke zajedno imaju 29% vrijednosnog udjela.

PRODAJA U PLUSU
U zadnjih godinu dana (ožujak 2016. – veljača 2017.) prodaja, koja ne uključuje cash&carry ni diskontne trgovine (Lidl), ostvarila je pozitivan trend.

Količinski gledano, rast je iznosio 1% te je ukupno prodano 52 milijuna i 865 tisuća komada papirnatih proizvoda, dok je vrijednosni rast ipak bio nešto osjetniji s plusom od 2,3% i ukupno ostvarenom financijskom realizacijom od 609 milijuna i 706 tisuća kuna.

Trećina te vrijednosti prodaje se kroz format supermarketa, a potom dolaze hipermarketi s 23% udjela.

Slijede velike trgovine mješovitom robom s 15%, drogerije s 13%, srednje trgovine mješovitom robom s 11%, male trgovine mješovitom robom s 4% te kiosci i benzinske postaje koji drže 1% udjela u vrijednosnoj prodaji.

Toaletni papir zauzima gotovo dvije trećine (64%) vrijednosnog udjela u podjeli prema vrsti papirnatih proizvoda.

Dobrih 24% drže papirnati kuhinjski ručnici, papirnate maramice imaju 9%, a papirnate salvete 4% udjela u vrijednosnoj prodaji.