Diana Gluhak – Zdravi Obrok Hrvatska

Istraživanja tržišta aktivno upozoravaju i pokazuju da znanje potrošača raste i da će on danas radije nego prije pet godina odabrati i skuplji prehrambeni proizvod ako ima kvalitetniju hranjivu vrijednost, ističe Diana Gluhak, mag. nutr, predsjednica udruge Zdravi Obrok Hrvatska i direktorica konzultantske agencije Sparkle d.o.o. 

Opišite nam područje Vaše djelatnosti i recite nešto o udruzi “Zdravi Obrok Hrvatska”?
“Zdravi Obrok Hrvatska” je udruga koja ima misiju promicanja nutricionizma i nutricionističkih načela kroz svoje djelovanje, gdje se gleda kako podići svijest o brizi za prehrambeno ugrožene kategorije stanovništva, unaprijediti kvalitetu života te poboljšati standarde i kvalitetu usluga, primarno u turizmu i ugostiteljstvu.

Udruga ima cilj organizirati javna okupljanja i konferencije s ciljem umrežavanja različitih struka i edukacije javnosti. Područje moje djelatnosti kao konzultanta i stvaraoca javnih standarda obuhvaća nutricionizam kroz razne grane djelovanja, a primarno je certificiranje javnih ustanova za prehranu za posebne potrebe.

Drugi i vrlo bitan aspekt je stvaranje IT aplikacija za industriju, ali i krajnjeg korisnika. Trenutno sam u pokretanju i jednog međunarodnog projekta koji bi trebao osuvremeniti obroke kakve danas poznajemo.

Idućega tjedna održava se konferencija “Primijenjeni nutricionizam u industriji i turizmu”. Koje teme i predavače možemo očekivati?
Da, konferencija za primijenjeni nutricionizam u industriji i turizmu održava se 17. studenoga u Hotelu Dubrovnik s početkom u 10 sati. Jednodnevna konferencija okupit će brojne profesionalce povezane s hranom, turizmom, prehrambenom tehnologijom i IT sektorom.

Cilj konferencije je na jednom mjestu povezati vrhunske stručnjake, znanstvenike i poduzetnike iz ovih područja te osigurati interakciju između industrije, studenata i zainteresirane javnosti kako bi pokrenuli i otvorili teme koje bi donijele napredak gospodarstva i pozitivne društvene promjene.

Tijekom konferencije sudionici će imati priliku poslušati predavanja i aktivno sudjelovati na panelima koji su okrenuti novim dostignućima u području prehrane i komplementarnih tema – marketinga, turizma, industrije i IT-ja. Pozivam sve zainteresirane da se što prije prijave putem poveznice, s obzirom da nam je broj sudionika ograničen.

Konferencija

Jedna od tema o kojoj će biti riječi na konferenciji bavi se pozicioniranjem hrane kroz marketing. Koliko je važno da se ta dva područja razvijaju zajedno?
Hrana i marketing dva su područja koja nedvojbeno rastu i razvijaju se zajedno. Oglašavanje proizvoda je potreba u segmentu vidljivosti, pozitivne konkurentske prednosti, povjerenja potrošača i na kraju lakše prodaje proizvoda.

Međutim, pritom se nameće pitanje gledamo li naše prehrambene proizvode kroz ružičaste naočale? Prehrambena industrija stremi razvoju novih, ekonomski isplativih proizvoda, pa se trebamo zapitati u kolikom se omjeru prati i ulaže u hranjivu vrijednost i funkcionalnost proizvoda.

Kakvu ulogu u svemu tome ima marketing? Građane Hrvatske zanima kako hrana koju kupuju može poboljšati funkcioniranje organizma, zadovoljiti njegove specifične potrebe i pri tome biti sigurni da su dobili ono što očekuju od određenog proizvoda. Potrošač je danas educiraniji nego prije i trend znanja strmoglavo raste.

Funkcionalna hrana prednjači u marketinškim porukama, ali tu ćemo postaviti pitanje traži li današnji potrošač nešto više, kako bira proizvode i koji bi bili adekvatni koraci prehrambene industrije.

Što se tiče industrijske proizvodnje hrane, koji su suvremeni trendovi na tržištu te koliko je naša industrija brza u ostvarenju novih ciljeva u proizvodnji?
Trenutno na tržištu postoje gotovi obroci, ali ne obraća se pažnja na hranjivu vrijednost što smatram velikom pogreškom. Istraživanja tržišta aktivno upozoravaju i pokazuju da znanje potrošača raste i da će on danas radije nego prije pet godina odabrati i skuplji prehrambeni proizvod ako ima kvalitetniju hranjivu vrijednost.

Prehrambena industrija u Europi i ostatku svijeta osjeća takav trend i prilagođava se, dok kod nas nažalost još uvijek nije primjetan takav entuzijazam. Potrošač je počeo čitati deklaracije, internetske stranice koje govore o nutricionizmu nikad nisu bile posjećenije. Nadamo se da ćemo i uz pomoć konferencije potaknuti pozitivne promjene.

Možete li nam pojasniti što se krije iza stavke “zdravstveni turizam” te koliko je ovo područje značajno za našu turističku ponudu?
Izuzetno je značajno jer je zdravstveni turizam tema, ali i strateška odrednica Ministarstva turizma. Malo ljudi zna da postoji više vrsta zdravstvenog turizma te da se nutricionizam provlači kroz wellness i lječilišni dio turizma što nije mala stvar.

Prošlo je vrijeme kada se u turizmu nudilo samo sunce i more. Gost želi više, a zdrava gastronomija je bitan aspekt dolaska gosta na naše more i ne ovisi o sezoni. Ukupni prihodi inozemnih turista u Hrvatskoj su u 2015. godini iznosili 7,3 milijarde eura, što je 7,6 posto više nego prethodne godine.

Ako gledamo kroz prizmu zdrave gastronomije, bitno je shvatiti kako postoji povezanost populacije koja dolazi na tržište i kroničnih nezaraznih bolesti te osigurati uslugu koja im se shodno tome može pružiti.

Postavlja se pitanje koliko često prihvaćamo inovacije u području turizma i koliko smo elastični u uvođenju novih usluga i ponude gostima? Koliko često zadržimo gosta i koliko nam je bitno povjerenje gosta?

Ako imamo posebne prehrambene potrebe, bi li radije odabrali hotel koji u pogledu hrane zadovoljava posebne potrebe gosta naspram njegove bliske konkurencije? To su samo neka od pitanja koja ćemo dotaknuti na našem panelu u sklopu konferencije.