U prekrasnom ambijentu Vidikovca vinograda Agrolagune u Poreču sinoć su predstavljene mlade malvazije Vina Laguna berbe 2012. i obilježen prvi istarski Malvazija May Day, izvijestili su iz Agrolagune.

Više od stotinu gostiju u vinogradu Funtana dočekali su domaćini iz Agrolagune, a uzvanike je pozdravio i poseban gost, Oz Clarke, jedan od vodećih svjetskih vinskih stručnjaka i poznavatelja vina te najutjecajnijih i najnagrađivanijih britanskih vinskih autora.

May Day, koji se slavi 1. svibnja, drevni je proljetni festival koji se obilježava u mnogim zapadnim zemljama kao festival proljeća. Prve proslave May Daya sežu još u prapovijesno doba. Stari Rimljani su tako na ovaj dan obilježavali Festival Flora, u čast božici cvijeća i plodnosti, a Kelti, vjerojatno uključujući i naše pretke Ilire koji su živjeli u Istri – festival Beltane.

Malvazija May Day oživjet će tu drevnu tradiciju i postati godišnji festival u Istri na kojem će se slaviti proljeće, početak turističke sezone i lakoća proljeća u Istri. Na ovaj dan, okupljat će se istarski domaćini i gosti oko Vina Laguna te kušajući svježa proljetna vina, slaviti buđenje prirode i plodnost zemlje.

Uz istarske delicije, ples i muziku, na prvom Malvazija May Dayu, predstavljene su mlade malvazije Vina Laguna berbe 2012; Vina Laguna Malvazija 0.75 i Vina Laguna Festigia Malvazija 0.75 (vrhunsko vino).

Malvazija Vina Laguna jednostavno je svježe i lagano vino u kojem dominira svježina poljskog cvijeća, ravnoteža voća i mineralnosti koji daruje istarski terroir.

Iz vinskih podruma Agrolagune, pod imenom Vina Laguna dolaze vina sorti malvazija, merlot, cabernet sauvignon i syrah. Uz vrhunska vina, iz proizvodnje Agrolagune dolaze i maslinovo ulje te ovčji i kravlji sir, koji su zbog svoje kvalitete regionalno poznati i iznimno prihvaćeni, kažu u tvrtki.

Ulaskom Agrokora u većinsko vlasništvo Agrolagune značajno su unaprijeđeni proizvodni procesi te je do danas, po svim proizvodnim cjelinama tvrtke, investirano više od 230 milijuna kuna. Ove godine, u daljnji razvoj i širenje ponude, planirano je ulaganje od 4,5 milijuna kuna.

U posljednje četiri godine u vinogradima Agrolagune posebna je pažnja posvećena kvaliteti malvazije koja je odraz lakoće i svježine umjerene istarske klime.

U suradnji s vrhunskim stručnjacima unaprijeđena je kvaliteta ove poznate istarske sorte te je malvazija Vina Laguna dospjela u sam svjetski vrh po kvaliteti, što je i generalna odlika brenda Vina Laguna.

Iz Agrolagune ističu kako su dokaz izvrsnosti brojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim vinskim natjecanjima koja su Vina Laguna osvojila u kratkom periodu postojanja branda.

Među nagradama, posebno značajnim izdvajaju brončanu medalju za Vina Laguna Malvaziju na ocjenjivanju International Wine Challenge 2012 u Londonu te zlatne medalje za Vina Laguna Festigia Malvaziju na ocjenjivanju Citadelles du vin 2012 u Francuskoj i na natjecanju Finger Lakes Wine Competition 2012 u SAD-u, kao i brončanu medalju magazina Decanter 2012. godine.