Rast maloprodaje u lipnju niži od očekivanja

maloprodaja-kupci-red-ftdIako je promet od trgovine na malo porastao 1 posto, o oporavku se još ne može govoriti jer su stope rasta vrlo blage, a prethodilo im je dugo razdoblje visokog pada, ističu analitičari Raiffeisen Consultinga

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu lipanjske maloprodaje koja je ukazala na realan rast po istoj stopi kao i u svibnju, što je niže od očekivanja analitičara.

U lipnju je tako promet od trgovine na malo realno porastao za 1 posto, a nominalno za 3,8 posto u odnosu na isti mjesec lani.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekivalo je realni rast potrošnje u lipnju između 0,5 i 2,5 posto. U prosjeku, očekivali su rast od 1,4 posto.

“Godišnja stopa rasta posljedica je baznog učinka budući da je u lipnju prošle godine maloprodaja pala 1,5 posto na godišnjoj razini. Rastu je vjerojatno pridonijela i potrošnja turista s obzirom na razmjerno snažan rast fizičkih pokazatelja u turizmu. Međutim, iako od lanjskog srpnja, s izuzetkom ožujka, trgovina na malo konstantno bilježi realne godišnje stope rasta, o oporavku još ne možemo govoriti s obzirom da su one vrlo blage i da im je prethodilo dugo razdoblje konstantnog i razmjerno visokog pada“, ističu iz Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen Consultinga.

Dodaju kako je ponašanje potrošača determinirano kretanjima na tržištu rada, koja su, unatoč sezonskom zapošljavanju, i dalje relativno nepovoljna, budući da snažnije zapošljavanje izostaje.

Također, treba uzeti u obzir i da su cijene goriva, prehrambenih i duhanskih proizvoda na svjetskim tržištima u prvih pet mjeseci snažno rasle.

trgovina-na-malo-lipanj-2011Analitičari RBA tijekom srpnja i kolovoza očekuju nešto intenzivniji rast prometa od trgovine na malo zbog rasta broja dolazaka i noćenja turista.

Međutim, ocjenjuju, kako je u ovoj godini teško očekivati uzlet maloprodaje zbog neizvjesnosti brzine gospodarskog oporavka, a posljedično i oporavka tržišta rada, što će podržavati potrošački pesimizam.

Stopa rasta od 2 posto, koju očekujemo na razini cijele godine, svakako je preslaba u usporedbi s padom u prethodnim godinama, ističu analitičari i ponavljaju kako je preduvjet za zamjetniji oporavak trgovine na malo – oporavak tržišta rada. (Bankamagazin)

Prethodni članakMagma: Pad prihoda od prodaje 60 posto
Sljedeći članakDobit Kutjeva 1,4 milijuna kuna