Rast u skupini G20 premašit će tri posto ove i iduće godine

Skupina gospodarstava G20 ove i iduće godine postići će rast aktivnosti nešto iznad tri posto, objavila je agencija Moody’s, potvrdivši tako svoju raniju prognozu, no upozorila je na geopolitičke rizike, američki protekcionizam i moguće posljedice zaoštravanja monetarne politike.

Zbog neočekivano snažnih podataka za prvu polovinu godine, ta rejting agencija je povisila prognozu kineskog gospodarskog rasta u ovoj godini, sa 6,6 na 6,8 posto.

Podignute su i procjene južnokorejskog rasta, s 2,5 na 2,8 posto te japanskog, s 1,1 na 1,5 posto.

U Moody’s također očekuju da će aktivnosti u eurozoni u preostalom dijelu godine ubrzati, pozivajući se na snažne pokazatelje raspoloženja. Povisili su također procjene za Njemačku, Francusku i Italiju.

Ovogodišnja prognoza za SAD snižena je, pak, s 2,4 na 2,2 posto, a ona za iduću godinu s 2,5 na 2,3 posto, uz argument neočekivano slabog rezultata u prvoj polovini godine i skromnijih proračunskih poticaja no što se očekivalo.

“Situacija s rizicima u konačnici je povoljnija no što je bila na početku godine”, konstatiraju u Moody’u.

“Upozoravamo ipak na rizike nepredviđenih događaja vezano za sukobe na Korejskom poluotoku, Južnom kineskom moru i Bliskom istoku. Probno ispaljivanje projektila u Sjevernoj Koreji, zaoštravanje agresivne retorike na obje strane i tvrd stav Trumpova kabineta pojačali su rizik sukoba na Korejskom poluotoku”, dodaju.

Ukazuju također na “obnovljeni zamah” nastojanja da se riješe bilateralna trgovinska pitanja koja je kabinet Donalda Trumpa okarakterizirao kao nepravednu trgovinsku praksu. Eventualno uvođenje opsežnih mjera moglo bi naškoditi rastu, upozoravaju u Moody’su.

Što se tiče tržišta, ukazuju na rizike pojačanih oscilacija zbog povišenih cijena imovine u odnosu na dugoročni prosjek i opća očekivanja ulagača da će kamatne stope ostati niske unatoč porukama iz američke središnje banke i Europske središnje banke (ECB) da se spremaju za postupno ukidanje nekonvencionalnih monetarnih poticaja.

U Moody’su ocjenjuju da se kinesko gospodarstvo sve više oslanja na novo zaduživanje radi poticanja rasta. U svibnju agencija je snizila kreditni rejting Kine na A1, predviđajući slabljenje financijske snage gospodarstva u idućim godinama.

Blago su snizili prognozu indijskog gospodarskog rasta, na 7,1 posto, podsjećajući da je prošlogodišnje povlačenje iz opticaja novčanica od 500 i 1000 rupija posebno teško pogodilo industrijske i građevinske tvrtke, i to u razdoblju od više mjeseci. Očekuju ipak da će idućih mjeseci utjecaj tog poteza oslabiti. (Hina)

Prethodni članakDZS: U lipnju promet industrije porastao 15 posto
Sljedeći članakAmeričko gospodarstvo poraslo tri posto u drugom kvartalu