29.8 C
Zagreb
Nedjelja, 21. srpnja 2024., 16:02
VijestiZemljaRBA: U 2011. rast maloprodaje 2 posto

RBA: U 2011. rast maloprodaje 2 posto

trgovina-maloprodaja-kolica-ftdU veljači je promet od trgovine na malo na godišnjoj razini porastao 0,8 posto

Prema podacima DZS-a promet od trgovine na malo u veljači je porastao na godišnjoj razini za 0,8 posto realno, odnosno 3,8 posto nominalno.

Iako pozitivna, stopa rasta je i suviše niska da bi upućivala na oporavak i time na značajniji rast osobne potrošnje, pišu analitičari RBA u Dnevnim financijskim vijestima.

Naime, od srpnja prošle godine trgovina na malo konstantno bilježi rast na godišnjoj razini, ali su stope rasta vrlo blage, posebno uzme li se u obzir dugotrajnost negativnih kretanja prije toga i činjenica da su tijekom cijele 2009. stope pada bile dvoznamenkaste.

Rast je tako posljedica uglavnom baznog učinka, dok je domaća potražnja i dalje slaba zbog nepovoljnih kretanja na tržištu rada i potrošačkog pesimizma.

Slična kretanja, dakle vrlo niske stope rasta, nastavit će se i u idućih par mjeseci, odnosno do Uskrsa i početka predsezone, kada će zbog sezonskog zapošljavanja zaposlenost porasti.

“Tijekom predsezone i glavnog dijela turističke sezone očekujemo nešto intenzivniji rast trgovine na malo, čemu bi trebala pridonijeti i veća potrošnja turista nego prošle godine.

S druge strane, domaća potražnja tijekom cijele godine vjerojatno će biti slaba zbog visoke nezaposlenosti, neizvjesnosti stanovništva u ostvarivanje budućih dohodaka i potrošačkog pesimizma.

Ipak, očekujemo da će realna stopa rasta u trgovini na malo biti pozitivna i da će pridonijeti rastu osobne potrošnje i BDP-a”, navode analitičari RBA.

Nakon realnog pada u razdoblju od 2008. do 2010. godine (redom -0,5%, -15,3%, -1,9%) za cijelu 2011. godinu očekuju realan rast maloprodaje od 2 posto. Preduvjet za zamjetniji oporavak trgovine na malo ipak je oporavak tržišta rada, smatraju analitičari. (Bankamagazin)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...