Završio je drugi regionalni Whisky sajam ZG016 koji je tijekom dva dana, u petak i subotu, 26. i 27. veljače u Hypo Event Centru, okupio više od 1000 posjetitelja.

Whisky sajam_ZG016Bogata sajamska ponuda s više od 60 brandova uz škotske, irske, kanadske i američke whiskyje, uključila je i nekoliko atraktivnih japanskih brandova koji su izazvali velik interes, a posjetitelji su pokazali i velik interes za single malt whiskyje.

Svi whiskyji su se mogli kušati po promotivnim cijenama.

Svoju ponudu na sajmu predstavili su Badel 1862 (Nikka, Nikka From the Barrel, Nikka Taketsuru, Nikka Tsuru), Miva (Arbeg, Glenmorangie), Pernod Ricard (Chivas, Ballantine’s, Jameson, Glenlivet…), PPD Croatia (Johnnie Walker, Lagavulin, Oban, Talisker, Bushmills, Dalwhinnie…), Valentić (Dean’s Finest, Glenkenny, Penny Packer, Akashi, Togouchi, Fujikai…) i Vom Fass (Rare Port Batch, Jack’s Choice, Cragabus, Great Glen, Tormore…).

U prostoru sajma moglo se isprobati još niz brandova, kao što su Grant’s, Glenfiddich, Tullamore Dew, The Famous Grouse, Jack Daniel’s, The Macallan, Laphroaig, Ardmore i Bowmore. Lista svih zastupljenih brandova može se pronaći ovdje . Posjetitelji su mogli uživati i u koktelima Moonshine whisky bara te prigodnom whisky meniju restorana Spoon.

Whisky u Hrvatskoj stječe sve više poklonika pa rastu i interes i mogućnosti za kvalitetnu edukaciju. Veću potražnju prati i kvalitetnija ponuda pa se na hrvatskom tržištu može pronaći respektabilan izbor brandova, koji neprekidno raste. Na okruglom stolu u petak veleposlanici Irske, Kanade i Velike Britanije izrazili su zadovoljstvo što se u Hrvatskoj sve više prihvaća kultura pijenja whiskyja te se obećali i osobno založiti da na hrvatskom tržištu bude zastupljeno još više proizvođača te da će ubuduće još više raditi na popularizaciji whiskyja.

Ove godine sajam je ponudio 6 specijaliziranih radionica. Dvije su bile namijenjene onima koji tek ulaze u svijet whiskyja pa su mogli naučiti više o osnovama proizvodnje, stilovima i „čitanju“ aroma ili upoznati japansko umijeće kreiranja vrhunskih blendova. Masterclass radionice bile su namijenjene onima koji već imaju neko predznanje koje su mogli nadograditi na dvosatnim radionicama. Premium masterclass predstavio je raritetne whiskyje koje je gotovo nemoguće pronaći na tržištu jer su destilerije koje ih proizvode u međuvremenu prestale s radom.

Ove godine su i veći broj izlagača i posjetitelja iz Hrvatske i iz regije te zainteresiranost posjetitelja da saznaju i nauče više pokazali da whisky stječe sve više poklonika koji na whisky sajmu imaju priliku da se jednom godišnje okupe i uživaju u omiljenom piću.