Rekordan prihod na tržištu poštanskih usluga

Rast prihoda na poštanskom tržištu u HAKOM-u povezuju upravo s paketima, kojih je u drugom tromjesečju ove godine dostavljeno devet posto više nego u istom lanjskom, odnosno gotovo devet milijuna

Na hrvatskom tržištu poštanskih usluga u drugom kvartalu ove godine ostvaren je snažan rast, posebno paketnih usluga, što je donijelo i rekordan prihod na tom tržištu od 74,5 milijuna eura ili 7,4 posto viši nego u istom razdoblju lani, podaci su Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Takav rast prihoda na poštanskom tržištu iz HAKOM-a povezuju upravo s paketima, kojih je u drugom tromjesečju ove godine dostavljeno devet posto više nego u istom lanjskom, odnosno gotovo devet milijuna.

Rast je ostvaren na poštanskom tržištu i s ukupnim brojem poštanskih pošiljaka (pisma, paketi i tiskanice), na 65,3 milijuna ili oko 100 tisuća više nego lani.

U ukupnim uslugama, a prema vrsti pošiljaka, najveći udjel imaju pisama, od 78,5 posto. Udjel paketa u ukupnim uslugama je 13,7 posto, za što HAKOM kaže da je također rekord, dok se preostali udjel odnosi na tiskanice.

Iz HAKOM-a napominju da je i u međunarodnom prometu vidljiva normalizacija i povećanje broja poštanskih usluga, kojih je bilo deset posto više nego u drugom tromjesečju prošle 2022., uz podatak da međunarodni promet čini 7,1 posto usluga na ukupnom tržištu.

Davatelja poštanskih usluga je na kraju drugog tromjesečja 2023. bilo 22, isto kao i prije, a najveći je HP-Hrvatska pošta s udjelom od 58,2 posto prema prihodima i tržišnim udjelom od 87,2 posto prema broju ostvarenih usluga. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakMepas istiskuje manjinske dioničare Koestlina
Sljedeći članakHenkel pomaže donacijom u proizvodima vrijednom više od 452.000 eura