Erwin Kotányi, glavni izvršni direktor tvrtke Kotányi

Godina 2017. za naša je poduzeća bila rekordna, s količinskim porastom od 13%, na što je osobito utjecalo vrlo veliko proširenje tržišta u Rusiji, te godišnjim prometom u vrijednosti od 157 milijuna eura, na što smo jako ponosni, ističe Erwin Kotányi, glavni izvršni direktor tvrtke Kotányi.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Hrvatska je prekrasna zemlja, ali je vrlo zahtjevna kad je riječ o trgovini. U ova dva desetljeća postigli smo jako puno i danas možemo biti itekako ponosni na svoju vodeću poziciju u više segmenata. Svoje smo poslovanje iz Hrvatske proširili i na čitavu regiju i danas iz Zagreba izvozimo u Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju i Albaniju, naglašava Kotányi.

Kotányi je danas postao praktično sinonim za začine. Možemo li uvodno reći nekoliko riječi o povijesti i razvoju tvrtke?
Ova 2018. je 137. godina u povijesti tvrtke koju je 1881. u Szegedu započeo Janos Kotányi s paprikom. Ja sam osobno 4. generacija u našem obiteljskom poslu, a u kulturi poduzeća misao o širenju i inovativni razvoj oduvijek su bili središnji način razmišljanja, što nas je dovelo u poziciju da smo danas u petnaestak zemalja središnje i istočne Europe najznačajnija robna marka. Tako sad već oko 70% prometa ostvarujemo u inozemstvu, od Hrvatske na jugu do Rusije na sjeveru istočne Europe, dok svoju najvažniju inovaciju, jednokratni Kotányi Mlinac, prodajemo diljem svijeta, od Brazila do Južne Koreje. Uz dovoljni potencijal razvoja u svim tim zemljama, s puno nade gledamo i u budućnost.

Kao vrlo mladi preuzeli ste upravljanje obiteljskom tvrtkom. Koliki je to izazov bio za vas?
Kad su me s 24 godine, nakon što je moj ujak iznenada preminuo, preko noći doveli u tvrtku, za mene je s jedne strane bio sjajan izazov nastaviti voditi tradicionalno poduzeće koje je tada postojalo 100 godina, ali je to bila i velika odgovornost pa je na početku, kad nisam imao puno iskustva, bilo i ponešto besanih noći.

Kada ste se s matičnog austrijskog počeli širiti na druga tržišta? Na koliko tržišta danas poslujete?
Krajem 80-ih godina donijeli smo odluku da ćemo se početi širiti u središnju i istočnu Europu i razviti tvrtku Kotányi u međunarodnog igrača. Počeli smo u Mađarskoj, s obzirom na našu povijesnu povezanost, dok smo danas u svim istočnoeuropskim državama koje su se politički otvorile (riječ je o 15 zemalja) značajna robna marka s vodećom pozicijom na tržištu začina i jedino poduzeće na području začina koje je zastupljeno u svim tim zemljama.

Sirovina je uvijek od ključne važnosti, a to se može posebno reći za kategoriju začina. Gdje se danas odvija proizvodnja te kako je organiziran proces nabavke sirovine?
Sirovine vrlo visoke kvalitete, kakve su nama potrebne, u našem poduzeću imaju središnje značenje. Mjerila kvalitete proizvoda postavili smo vrlo visoko, s velikim brojem parametara kvalitete koji se testiraju bilo osjetilno (organoleptički), s dugogodišnjim iskustvom, bilo u laboratoriju, a to znači i vrlo selektivan odabir dobavljača. Mnoge sirovine podložne su velikim oscilacijama cijena, koje ovise o situaciji žetve, kolebljivosti deviznih tečajeva, ali u nekim dalekim zemljama i političkom položaju, dok je općenito posljednjih godina cijene začina obilježio snažan uzlazni trend. Prerada se odvija lokalno, kod dobavljača koje mi kontroliramo i ocjenjujemo (auditiramo), a kod nas se onda još provode daljnji koraci prerade poput prosijavanja, mljevenja ili miješanja te dakako čitav postupak pakiranja. Poduzeće već dugi niz godina posjeduje i najvažnije certifikate kvalitete na najvišoj razini, kao što su ISO i IFS auditiranje, što potvrđuje naše visoke standarde kvalitete.

Trend zdrave prehrane sve je izraženiji praktički u svim kategorijama FMCG tržišta. Kako vi odgovarate na ove zahtjeve modernog i osviještenog potrošača?
Naravno da i mi pratimo razvoj zdrave prehrane pa se tako otprije nekoliko godina sve mješavine začina proizvode isključivo od prirodnih sastojaka, a taj trend prate i inovacije, kao npr. sve nove mješavine, koje se na potpuno prirodnoj osnovi sve više kreiraju za zdravu kuhinju, primjerice vegetarijansku prehranu.

Možete li nam otkriti kakvo je bilo poslovanje tvrtke Kotányi u 2017. godini te kako ste zadovoljni ostvarenim rezultatima?
Godina 2017. za naša je poduzeća bila rekordna, s količinskim porastom od 13%, na što je osobito utjecalo vrlo veliko proširenje tržišta u Rusiji, te godišnjim prometom u vrijednosti od 157 milijuna eura, na što smo jako ponosni.

Upravo obilježavate 20. obljetnicu poslovanja u Hrvatskoj. Možete li zaokružiti ova prva dva desetljeća u našoj zemlji? Jeste li zadovoljni?
Hrvatska je prekrasna zemlja, ali je vrlo zahtjevna kad je riječ o trgovini. U ova dva desetljeća postigli smo jako puno i danas možemo biti itekako ponosni na svoju vodeću poziciju u više segmenata. Svoje smo poslovanje iz Hrvatske proširili i na čitavu regiju i danas iz Zagreba izvozimo u Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju i Albaniju. Naš ured u Zagrebu ujedno je naša operativna centrala za Sloveniju, Srbiju, Crnu Goru i Bugarsku. Takvi su rezultati izvanredni i mi smo time jako zadovoljni, ali moramo biti svjesni činjenice da je put do uspjeha dug i težak. Ne smijemo zaboraviti da su rezultati ostvareni mnogim sinergijama i zalaganjem našega tima u Hrvatskoj, zajedno s našim poslovnim partnerima, kao i širinom asortimana i kvalitetom naših proizvoda, koju naši lojalni potrošači jako cijene.

Koje sve proizvode danas nudite na hrvatskom tržištu te kakva je njihova pozicija u kategorijama mono začina i začinskih mješavina? Kako ste zadovoljni poslovanjem u Hrvatskoj u prošloj godini?
Širinom svoga asortimana u ovih smo 20 godina zacijelo donijeli puno inspiracije i kreativnosti u hrvatske kuhinje. Tradicionalno kuhanje i neke konzervativne navike već su daleko iza nas, a najnoviji trendovi to uvelike dokazuju.
U kategorijama klasičnih mono začina kao što su npr. cimet, češnjak, muškatni oraščić, kurkuma, brend Kotányi je daleko ispred svih ostalih s cca. 45% tržišnoga udjela. U kategoriji začinskih trava poput origana, peršina, bosiljka, Kotányi ima udio veći od 50%. Međutim, naša je najveća snaga u segmentima začina u bočici, s udjelom iznad 50% i začina u mlinčićima, s udjelom većim od 60%. U svim tim kategorijama brend Kotányi je broj 1. Kod mješavina začina također imamo osobito dobru poziciju s 40% tržišnoga udjela. Pored najpoznatijih Kotányi Mixa za pečenu piletinu, svinjsko pečenje ili gulaš, svi već poznaju i naše proizvode Kotányi Grill. Nudimo i više mješavina za segment “Baking” (pekarski segment, pečenje kolača), a za hladne zimske dane imamo i naš poznati Kotányi Mix za kuhano vino. Izuzevši situaciju s Agrokorom, koja je nažalost imala posljedice na cjelokupno gospodarstvo regije, možemo biti više nego zadovoljni svojim poslovanjem u prošloj godini, budući da smo svoju tržišnu poziciju dodatno poboljšali.

Koliko proizvoda ukupno imate u svom asortimanu, a koliko ih nudite na hrvatskom tržištu?
Kotányi djeluje u više od 15 zemalja, a naša je poslovna filozofija da na svakome tržištu proizvode nudimo na jeziku te zemlje. To znači složeniji tijek proizvodnje, ali se s druge strane na taj način puno više približavamo krajnjem potrošaču. Iz toga razloga naš ukupni asortiman ima gotovo 5.000 artikala na pojedinačnim jezicima zemalja u kojima poslujemo, a u Hrvatskoj nudimo više od 300 različitih proizvoda te smo prisutni kako u kućanstvu, tako i u gastronomiji.

U kakvim su pakiranjima proizvodi dostupni?
Ovisno o krajnjem potrošaču, proizvodi se nude u različitim pakiranjima, tj. za kućanstvo većinom u vrećicama, staklenim bočicama, mlinčićima ili grill-dozama, a za gastronomiju u gastro-dozama ili alu-poli ambalaži. Velika se važnost pridaje kvaliteti pakovanja sa zaštitom arome, kako bi se svježina začina održala što je moguće dulje. Zahvaljujući visokoj kvaliteti ambalaže i, naravno, najboljim sirovinama, naši začini imaju trajnost od najmanje tri godine.

Veliku pažnju poklanjate inovacijama. Možete li izdvojiti neke od inovacija iz prošle godine te najaviti neke novitete koje pripremate za potrošače tijekom 2018.?
Ono što je danas sasvim normalno u gotovo svakoj kuhinji, kao npr. šareni papar, himalajska sol, kurkuma ili mlinčići, prije nekoliko je godina bilo velika inovacija koju je na tržište doveo upravo Kotányi. Prošle smo godine proširili asortiman na međunarodnu kuhinju kao što je Tex-Mex i Asia, jer su hrvatski potrošači pokazali velik interes i za tu vrstu kuhinje. Nadalje, za one koji vole roštiljati i žele biti u trendu, nudimo Burger mješavine, kao i neke interesantne novosti u segmentu pečenja kolača, kao što je npr. Agartina.

Za 2018. imamo u planu na tržište lansirati posebnu kvalitetu Paprike. Radi se o nizu proizvoda pod imenom Paprika Selection, a to su tri artikla: Paprika slatka delikatesna mljevena, jedina paprika na tržištu kod koje se peteljke uklanjaju prije prerade, Paprika dimljena i Paprika ljuta. Riječ je o visokim kvalitetama paprike te ćemo i u ovome segmentu nastojati popraviti svoju poziciju.