Cesnjak 2Iako Hrvatska godišnje uveze oko dvije tisuće tona češnjaka, ova kultura u posljednje vrijeme pravi je hit među proizvođačima.

Koliko god proizvedu, kažu, sve mogu bez problema prodati.

Domaći češnjak postiže visoku cijenu i zbog mnogo veće kvalitete u odnosu na sličan uvoz iz Kine, zato ovu proizvodnju sve češće podupiru i jedinice lokalne samouprave. Primjer pozitivne suradnje proizvođača češnjaka krenuo je s hrvatskog istoka, iz Cerića.

37 proizvođača iz cerićkoga kraja ove će godine ubrati oko 40 tona češnjaka. I sve to prodati trgovačkim lancima. Domaći češnjak vratio im je, ističu, optimizam pa će se i dalje baviti poljoprivredom.

Mobilizirali su, kažu, pola Hrvatske na jednom lijepom projektu koji svima dobro znači, jer to je jedna od kultura koje bi mogle donijeti puno dobra u Slavoniji.

Jer uvozni, tzv. Kinez, nema ono što bi trebao imati pravi češnjak. I za Slavonce nikada neće biti dovoljno dobar da ga stave u kobasice i kulen.

Okus, miris, kvaliteta, sastav uopće tih njegovih ljekovitih tvari, svi znamo da je češnjak prirodni antibiotik, u kineskom toga nećete naći, u egipatskim možda nešto malo, kažu Cerićani.

Osim češnjaka, u našim loncima premalo je i domaćega zelenoga graha pa će se uskoro Cerićani baciti i na sadnju ove mahunarke, koje također kronično nedostaje na tržištu. I to već ove jeseni. (vijesti.hrt.hr)