U ožujku je zabilježen rekordni prekrcaj kontejnera na kontejnerskom terminalu u luci Koper jer su pretovarili nešto više od 97.000 kontejnerskih jedinica, objavila je tvrtka, a prenosi portal seebiz.eu. Ovime su uvelike premašili prethodni mjesečni rekord iz ožujka 2018., kada su pretovarili nešto više od 92.300 kontejnerskih jedinica.

“Ovo je važna prekretnica, posebno u svjetlu posljedica pandemije koronavirusa i ograničenja pružanja usluga zbog mjera zaštite”, rekao je Dimitrij Zadel, predsjednik Uprave Luke Koper.

Daljnji rast protoka kontejnera i osiguravanje visoke razine produktivnosti također će ovisiti o projektu proširenja prvog mola, upozorila je Luka. Operativna obala kontejnerskog terminala bit će gotovo 100 metara duža u lipnju ove godine, a istodobno se nastavlja izgradnja skladišnih područja u zaleđu operativne obale.

Prema riječima člana Uprave Metoda Podkrižnika, ovo je najvažniji infrastrukturni projekt Luke Koper u posljednjih deset godina koji će povećati godišnji kapacitet terminala na 1,3 milijuna kontejnerskih jedinica i 1,5 milijuna kontejnerskih jedinica dodatna poboljšanja u radnim procesima.

Luka Koper istaknula je da nova prekretnica dolazi u trenutku kada se kontejnerski terminal Koper kao i cjelokupna pomorska industrija u svijetu suočavaju s velikim izazovima vezanim za poslovanje u izvanrednim medicinskim i poslovnim okolnostima.

Od rujna je situacija na polju brodarstva na Dalekom istoku kaotična na svjetskim razmjerima. Zbog povećanih količina robe iz Azije, zauzetosti azijskih kontejnerskih terminala, posljedica pandemije i klimatskih promjena, brodovlasnici ne mogu osigurati točan dolazak brodova prema dogovorenom rasporedu. To također ima negativne posljedice na rad kopnene logistike.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!