Dva najveća njemačka lanca robnih kuća – Kaufhof i Karstadt – potaknuta sve snažnijim pritiskom konkurencije iz sektora e-trgovine, dogovorila su spajanje, prenosi Reuters.

Kanadski Hudson’s Bay, koji je Kaufhof preuzeo 2015., dogovorio je spajanje s vlasnikom Karstadta, austrijskim Signa Holdingom. Većinski udio od 51 posto u novoj kompaniji trebao bi pripasti Hudson’s Bayu, a kao čelni čovjek tvrtke spominje se Stephan Fanderl, direktor Karstadta.

Dvije su kompanije u srpnju potvrdile pregovore o poslu u kojem bi Hudson’s Bay mogao uprihoditi blizu milijarde eura.

Rezanja radnih mjesta
Spajanje bi moglo dovesti do ukidanja 5.000 od 20.000 radnih mjesta u Kaufhofu, objavio je dnevnik Sueddeutsche Zeitung. List dodaje kako će plaće preostalih radnika vjerojatno biti srezane. Karstadt broji otprilike 15.000 zaposlenika.

Ukidanja se očekuju u središnjicama tvrtki, ali i u nabavi i logistici, prenose mediji.

I ova najava spajanja dolazi u vrijeme sve značajnijeg procvata internet trgovine.

Desetljeće borbe
I Kaufhof i Karstadt imaju robne kuće na prestižnim lokacijama u najvažnijim njemačkim gradovima, a s problemima u poslovanju suočavaju se cijelo posljednje desetljeće. Upravo je ta činjenica mnogo puta do sada potaknula špekulacije kako će dva lanca biti prisiljena na spajanje. Kaufhof ima 96, a Karstadt 80 prodajnih mjesta.

Tvrtka Hudson’s Bay nadala se kako će joj Kaufhof biti odskočna daska za širenje u Europi, ali od tada se kompanija suočila s gubicima i pritiscima ulagača na izdvajanje nekretninskog biznisa.

Iz Signe nisu komentirali najavu spajanja, a kanadska je kompanija još u srpnju potvrdila pregovore.

Od kada je 2014. postao vlasnikom Karstadt, Rene Benko je uspio oporaviti poslovanje lanca uvođenjem nekih ušteda, lokalnog štiha u robne kuće, tješnjom suradnjom s partnerima i promocijom e-trgovine.