mlijeko-farma-midiZahvaljujući britanskom mljekarskom divu trebala bi oživjeti govedarsko-mljekarska proizvodnja u cijeloj Dalmaciji i Lici. Kompanija do sredine ove godine u sinjskoj gospodarskoj zoni Kukuzovac namjerava sagraditi najsuvremeniju mljekaru. Kapacitet će biti 100.000 litara mlijeka na dan

Govedarsko-mljekarska proizvodnja trebala bi oživjeti u cijeloj Dalmaciji i Lici zahvaljujući britanskom mljekarskom divu Salfordu. Ta kompanija do sredine ove godine u sinjskoj gospodarskoj zoni Kukuzovac namjerava sagraditi najsuvremeniju mljekaru vrijednu 7 milijuna eura.

Kapacitet će biti 100.000 litara mlijeka na dan, s tim da će se u početku prerađivati upola manje – 50.000 litara. Posao u novim pogonima dobit će 50 radnika, doznaje Vjesnik.

Salford, tj. tvrtka Mils Mljekara Sinj sa sjedištem u Zagrebu u Kukuzovcu je prije par godina kupila 12.000 četvornih metara zemljišta. Mljekara se trebala započeti graditi prije pola godine, no zbog administrativnih zapreka u ishođenju potrebnih dozvola projekt kasni.

“Potvrđen nam je glavni projekt i pozvali smo građevinske tvrtke da podnesu ponude za gradnju mljekare. Nakon razgovora s njima izabrat ćemo izvođača radova”, kaže Vladimir Škoro, direktor Mils Mljekare Sinj.

Od dolaska u Hrvatsku Salford svoj projekt temelji na preuzimanju brenda splitskog Milsa, kao i zaposlenika te kooperanata uz premještanje proizvodnje s atraktivne matične lokacije u Splitu u poslovnu zonu nadomak Sinja.

Mils već dulje od 15 godina grca u problemima i dugovanja su dvostruko veća od temeljnog kapitala. Hipotekarni dug tvrtke navodno iznosi oko 53 milijuna kuna.

Međusobnim prebijanjem potraživanja Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva poljoprivrede u ožujku 2009. Županija je stekla kontrolni paket dionica, dok ostatak drže varaždinska Fima i Validus. U međuvremenu Salford je registrirao tvrtku Mils Mljekara Sinj, a splitska mljekara i dalje radi s desetinom kapaciteta.

“Želimo i da se poveća fond krava muzara u splitskom zaleđu jer bez toga nema ni budućnosti mljekarstva u regiji”, dodaje Škoro.

Mljekara u Sinju u početku će raditi s pola kapaciteta jer zasad nema dovoljno sirovine. Na sinjskom području proizvede se najviše 5000 litara mlijeka na dan, a u cijeloj Dalmaciji jedva 40.000 litara.

Salford investira u prehrambenu industriju u regiji kroz tvrtku Danube Foods Group B.V.

Danube Foods je holding-kompanija iz Nizozemske čiji je vlasnik New World Value Fund, investicijski fond specijaliziran za ulaganja u prehrambenu industriju na području srednje i istočne Europe.

Fond je samo kroz tvrtku Danube Foods već uložio u regiji oko 170 milijuna eura u industriju za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda, mineralne vode i sokova te u konditorsku industriju.

Danube Foods većinski je vlasnik triju mljekara u BiH (Mljekara Banja Luka, Mlijekoprodukt Kozarska Dubica i Mljekara Sarajevo), te triju najvećih mljekara u Srbiji (Imlek Beograd, Novosadska i Subotička mljekara). Ukupna proizvodnja svih mljekara Danube Foodsa je 420 milijuna litara mlijeka, a ukupan prihod svih njihovih tvrtki doseže 340 milijuna eura. (Vjesnik)