nagrada-za-najbolju-socjalno-poduzetnicku-idejuIdeja o mini mljekari koja bi otkupljivala mlijeko od malih obiteljskih gospodarstava za koje nisu zainteresirani veliki otkupljivači, pri čemu se nakon pet godina udjeli u vlasništvu tvrtke prenose na proizvođače mlijeka te od kojih nitko ne može biti vlasnik više od 5 posto, najbolja je socijalno-poduzetnička ideja 2011. godine.

Odlučio je to u petak Forum socijalnog poduzetništva u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava, Uredom za udruge Vlade RH i British Councilom koji su zajedno po prvi put u Hrvatskoj dodjeljivali Godišnju nagradu za socijalno poduzetništvo. Najbolja socijalno-poduzetnička ideja 2011. godine nagrađena je paketom marketinških i konzultantskih usluga koje bi trebale pomoći u njenoj realizaciji, a nagradu je 20. siječnja u Zagrebu preuzeo v.d. direktora tvrtke Domaće mlijeko d.o.o, inače prijavitelja ideje, dr. sc. Dragutin Vincek, koji je istaknuo kako se u konkurenciji od šest jednako kvalitetnih ideja osjeća kao “prvi među jednakima”.

“Hvala svima koji su prepoznali našu ideju, a mi se nadamo da ćemo ju uskoro i realizirati u praksi. Time bismo omogućili malim proizvođačima mlijeka u Varaždinskoj županiji, koji trenutno predstavljaju ‘ugroženu’ skupinu društva, osnovna sredstva za život, dok bi u konačnici opća društvena zajednica imala koristi kroz mogućnost kupnje i konzumacije domaćih proizvoda, a to su samo neki od benefita ovog projekta”, rekao je Vincek.

Buduća mini-mljekara dnevno bi trebala prerađivati do 5000 litara mlijeka i to u polutvrdi sir, svježi kravlji sir, pasterizirano mlijeko i vrhnje.

Tvrtka Domaće mlijeko d.o.o javna je ustanova u vlasništvu županije te četiri jedinice lokalne samouprave, a osnovana je za opću dobrobit zajednice pri čemu ne postoji namjera ostvarivanja bilo kakvog ekstra profita i izvlačenja novaca, ističu iz te tvrtke.

Naime, profit koji bi se eventualno stvorio uložio bi se ponovno u zajednicu: organizacijom permanentnih edukacija, omogućavanjem ostvarivanja novih znanja, proširenjem tvrtke, odnosno povećanjem kapaciteta proizvodnje, a regulirao bi se i kroz veću cijenu otkupljene litre mlijeka, što bi doprinijelo tome da što veći broj malih farmera ima priliku za proizvodnju i prodaju.

Inače, Varaždinska županija od 2006. godine provodi projekt “Školskog mlijeka”, kojim se želi zaokružiti ciklus proizvodnje mlijeka na principu “od staje do stola”, ali na način da domaće mlijeko završi u lokalnoj zajednici, pri čemu bi upravo realizacija ove ideje trebala biti završni kotačić tog projekta.

Nagrada se dodjeljivala u dvije kategorije: godišnja nagrada za socijalno poduzetništvo i godišnja nagrada za socijalno-poduzetničku ideju, a glavni kriteriji za dodjelu nagrada bili su inovativnost, održivost, izravni društveni utjecaj i razvojna perspektiva.

Nagrada za socijalno poduzetništvo godine dio je projekta SEFOR (Forum socijalnog poduzetništva) koji u suradnji s Centrom za tehničku kulturu iz Rijeke i udrugom Zdravi grad iz Splita provodi Udruga za kreativni razvoj Slap iz Osijeka, a financira Europska unija kroz IPA IV komponentu, razvoj ljudskih potencijala, pojašnjava se u priopćenju.