Trgovci čine značajan udio naših kupaca, pa tako i u prometu privatnih robnih marki. Udio naših privatnih robnih marki kod trgovaca već godinama je visok i stabilan, među najboljima u cijeloj METRO grupi, pa čak i bolji nego u nekim METRO zemljama čije je poslovanje primarno orijentirano upravo na trgovce. Međutim, mi ne želimo tu stati već svakako i dalje povećavati našu prisutnost na njihovim policama kroz ciljane ponude i odgovarajući asortiman, istaknula je Sanja Fresl, voditeljica Odjela razvoja privatne robne marke u tvrtki METRO Hrvatska.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

METRO u ponudi ima osam osnovnih brendova i otprilike 3.500 proizvoda kojima zadovoljavamo različite potrebe naših kupaca. Razlikuju se prema cjenovnim i kvalitativnim razredima, ovisno o tome radi li se o osnovnom ili specijaliziranom asortimanu, prehrani ili neprehrani, naglašava Fresl.

Možete li nam se uvodno predstaviti. Koliko dugo radite u tvrtki METRO Hrvatska te koje ste pozicije do sada prošli?
U METRO-u sam od 2008. godine, upravo ovih dana je prošlo punih 14 godina. Počela sam kao asistent člana Uprave, nakon čega sam prešla u Odjel razvoja vlastite robne marke gdje sam i dan danas. Ponosna sam što sam u svojoj karijeri u METRO-u prošla sve stepenice, od asistentice, zatim specijalistice i koordinatorice za aukcije, a zadnje četiri godine sam voditeljica Odjela razvoja privatne robne marke.

Kako ste se odlučili specijalizirati baš za područje privatnih robnih marki?
Privatne marke su odlučile za mene, mogu reći. Iskreno, kada sam prihvatila poziciju asistentice u odjelu vrlo sam malo znala o privatnim robnim markama. U Hrvatskoj su u to vrijeme privatne robne marke imale prilično mali udio na tržištu i tek je krenuo njihov intenzivniji razvoj. Upravo taj proces razvoja privatnih robnih marki je ono što je najprivlačnije u ovom poslu. Od samog pokretanja razvoja novog proizvoda pa sve do dolaska proizvoda na policu, svaki korak procesa je u našim rukama. Svakako ima mjesta za kreativnost i nove ideje, a svakodnevno naučite nešto novo o kategorijama, ambalaži, karakteristikama proizvoda, inovacijama, regulativi i mnogočemu drugome. Obuhvaćamo kompletan asortiman – prehranu i neprehranu, pa treba biti i multispecijalist. Rekla bih da je dinamika i raznovrsnost ono što je u ovom poslu privlačno.

Privatne robne marke trgovaca nekada su imale imidž jeftinijih ili manje kvalitetnih opcija pri kupnji. Danas je situacija znatno drugačija. Kakva je percepcija privatnih robnih marki od strane hrvatskih potrošača?
Istina, postojala je percepcija da su privatne robne marke namijenjene kupcima slabije kupovne moći i trebalo je vremena da se ta pogrešna percepcija promijeni. U METRO-u smo od početka imali u ponudi i privatne robne marke visoke kvalitete, na nivou najpoznatijih brendova. Upravo smo na tome gradili navike i lojalnost naših profesionalnih kupaca. Ulaskom i ostalih inozemnih lanaca na naše tržište privatne robne marke doživjele su daljnji rast zbog čega mogu zaključiti da su hrvatski kupci danas osviješteni, dobro prepoznaju privatne robne marke, kao i njihove cjenovne i kvalitativne prednosti.

Koliko privatnih robnih marki METRO nudi u svom asortimanu te koja od njih je najpopularnija na hrvatskom tržištu?
METRO u ponudi ima osam osnovnih brendova i otprilike 3.500 proizvoda kojima zadovoljavamo različite potrebe naših kupaca. Razlikuju se prema cjenovnim i kvalitativnim razredima, ovisno o tome radi li se o osnovnom ili specijaliziranom asortimanu, prehrani ili neprehrani. Primjerice, Aro je na početku bio naš najpoznatiji brend, možda je nekima i danas, ali izuzetno smo ponosni što su naše robne marke METRO Chef, METRO Professional i METRO Premium prepoznate među našim profesionalnim kupcima kao pravo rješenje za njihove profesionalne potrebe. Stalni rast prodaje METRO robnih marki znak je da su kupci zadovoljni, da se vraćaju i da su naši METRO brendovi postali stalni dio njihove ponude. Prateći nove trendove i s time povezane potrebe naših kupaca, neprestance širimo asortiman METRO robnih marki inovativnim proizvodima i tako našim kupcima nudimo sve širi izbor proizvoda.

Kako se odvija suradnja s hrvatskim trgovcima? Jeste li zadovoljni plasmanom asortimana svojih proizvoda na njihovim policama?
Trgovci čine značajan udio naših kupaca, pa tako i u prometu privatnih robnih marki. Udio naših privatnih robnih marki kod trgovaca već godinama je visok i stabilan, među najboljima u cijeloj METRO grupi, pa čak i bolji nego u nekim METRO zemljama čije je poslovanje primarno orijentirano upravo na trgovce. Međutim, mi ne želimo tu stati već svakako i dalje povećavati našu prisutnost na njihovim policama kroz ciljane ponude i odgovarajući asortiman. Izazovi naravno postoje – sve je manji broj nezavisnih trgovaca i teže opstaju na tržištu. No, upravo zbog toga mogu računati na našu podršku kao njihovog partnera i dobavljača.

Kakvu turističku sezonu očekujete te kako će to utjecati na vašu suradnju s partnerima u HoReCa kanalu?
U METRO-u se pripremamo za još jednu dobru, možda i najbolju turističku sezonu do sada. Tome se nadamo i logistički pripremamo, iako, uslijed recentnih događanja na istoku Europe, možemo očekivati i drugačije scenarije. Nakon ovih pandemijskih godina u kojima je poslovanje cijelog HoReCa sektora bilo ugroženo i na rubu preživljavanja, iskreno želimo našim HoReCa kupcima da rade punom parom i svoje poslovanje ponovno vrate na prijašnju razinu, da se razvijaju i rastu, u čemu će ih METRO u potpunosti pratiti i podržavati.

S koliko hrvatskih proizvođača surađujete te kako ste zadovoljni tom suradnjom?
U proizvodnju naših privatnih robnih marki uključeno je više od 50 domaćih dobavljača, od velikih tvrtki do malih lokalnih proizvođača. Ponosni smo na činjenicu da s većinom surađujemo već dugi niz godina i na stvorene partnerske odnose. Kako širimo asortiman tako povećavamo i broj domaćih dobavljača s kojima surađujemo, a poseban fokus imamo na manje proizvođače lokalnih i regionalnih specijaliteta te izvornih hrvatskih proizvoda. Upravo se suradnja s lokalnim dobavljačima i partnerima pokazala ključnom u ovim izazovnim vremenima jer smo zbog neočekivanih i brzih promjena trebali stabilnu i kvalitetnu suradnju uz spremnost na brze reakcije i prilagodbe. Koristim i ovu priliku da na tome zahvalim našim dobavljačima.

Utječe li te u kojoj mjeri aktualna ratna kriza na istoku Europe na vaše poslovanje?
Kriza, na žalost, utječe na sve nas. Naše poslovanje teče normalno, ali sigurno slijede izazovi u nabavi i osiguranju zaliha. Zbog najava nedostatka sirovina, s čime ćemo se tek morati suočiti, bit će potrebno brzim reakcijama na vrijeme osigurati nove izvore. No, uvjereni smo da ćemo u suradnji s našim dobavljačima i partnerima uspjeti prevladati i te izazove.