Uskoro program potpore hrvatskoj prehrambenoj industriji

Konferencija za medije u povodu sastanka 30 predstavnika prehrambene industrije s ministrom financija Slavkom Linićem, ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom te predstavnicima Vlade RH i Hrvatske gospodarske komore na temu posljedica ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju održana je danas u HGK.

nadan-vidosevic-tihomir-jakovina-largePredsjednik HGK Nadan Vidošević naglasio je da su proizvodi prehrambene industrije kvalitetni i konkurentni pri čemu je riječ o tehnološki naprednom proizvodnom segmentu koji nije u financijskim problemima. Za tu kao i ostale industrijske grane ulaskom u režim jedinstvenog tržišta EU nastaju nove okolnosti što iziskuje odgovarajuće prilagodbe. Određeni bitni elementi te prilagodbe ne nalaze se u sferi djelovanja poduzeća, već države, pri čemu se radi o izuzetno osjetljivom području, naglasio je Vidošević.

Pritom je upozorio da će, ukoliko se ne poduzmu odgovarajuće mjere usmjerene na očuvanje pozicija prehrambene industrije na domaćem tržištu i tržištima zemalja Cefte, mogući gubici biti veliki te da samo u odnosu na tržište BiH mogu dosegnuti oko 100 milijuna eura.

Po njegovim riječima, treba voditi računa i o učincima izazvanim padom carina pri uvozu prehrambenih proizvoda iz država članica EU u Hrvatsku nakon pristupanja EU.

Vidošević je upozorio i na činjenicu da je domaća prehrambena industrija dominantno u vlasništvu hrvatskoga kapitala te kako će se u narednih desetak dana izraditi program sustavnih potpora hrvatskoj prehrambenoj industriji koja će biti predstavljena resornom ministru.

“Koncept potpora ne može biti jednak za sve industrijske grane. Pregovarat ćemo u vezi našeg poslovanja s našim najvažnijim tržištima u okviru Cefte te ćemo inzistirati na potporama tehnološkom razvoju i ostalim segmentima poslovanja. Treba što prije riješiti problem nepoštene konkurencije pri čemu su antidampinški procesi previše spori. Prehrambenu industriju treba štiti i mehanizmima zaštite kvalitete te riješiti probleme u sustavu plaćanja. Svi smo svjesni da probleme iz prošlosti ne možemo odmah riješiti. Vjerovnici će morati dio potraživanje pretvoriti u vlasničke udjele u poduzećima koja imaju perspektivu”, kazao je predsjednik HGK dodajući kako HBOR još u većoj mjeri mora postati glavni operativac u podizanju konkurentnosti prehrambene, ali i ostalih industrija.

Neven Vranković iz Atlantic grupe je rekao kako je većina tvrtki u mogućnosti organizirati proizvodnju izvan Hrvatske ukoliko se uvjeti poslovanja znatnije pogoršaju našim ulaskom u EU. Međutim, nedvosmislena je želja vlasnika i menadžmenta da se to ne dogodi. Zbog toga je potrebno koncesije u poslovanju sa zemljama Cefte zadržati i nakon ulaska Hrvatske u EU, smatra Vranković.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina poručio je da moramo sustavno analizirati sve moguće posljedice na prehrambenu industriju našim ulaskom u EU. Usto, u pregovorima s predstavnicima Europske komisije moramo argumentirano i precizno predočiti stanje naše prehrambene industrije te važnost koju ima za naše nacionalno gospodarstvo.

“Neophodno je u tom pogledu što učinkovitije iskoristiti dolazak povjerenika za poljoprivredu Europske komisije koji je najavljen za proljeće”, istaknuo je Jakovina te dodao kako je nužno inzistirati na nadzoru sigurnosti i zdravstvene ispravnosti prehrambenih proizvoda koji se uvoze u Hrvatsku i u tome što veći doprinos moraju dati sve mjerodavne državne službe.

Prethodni članakVeljača 2012.
Sljedeći članakAgrokor povukao ponudu za Mercator